Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Három részre szakadt az iskola, egymást listázzák a tanárok

Egészen zavaros helyzetet eredményezett egy bajai iskolában, hogy sok szülő inkább az egyháznak adná az iskolát. Na de melyiknek?

Forrás: Shutterstock

Egyelőre nem szavaznak a bajai Eötvös József Általános Iskolában arról, hogy a Kliktől elvegyék, majd egyházi kezelésbe adják-e az intézményt – írja a Népszabadság.

hirdetés
hirdetés

A lap szerint a Klik leállíttatta a szavazást, mert egyelőre nem világos, jogilag hogyan hajtható végre egy ilyen váltás.

A szülők elégedettek ugyan az iskola jelenlegi színvonalával, ám attól tartanak, a Klik fenntartásában nem sokáig marad ez így. Ezért szavaznának, ám egyelőre még nem tudják, hogy a katolikus vagy a református egyházhoz szegődjenek, ugyanis mindkettő szívesen fogadná az intézményt.

Ahogy a lap írja, a szülők szerint a Klik szegény, az egyházaknak azonban van pénzük, ezért lenne jó a váltás.

Korábban már írtunk arról, hogy az egyházi iskolák miben különböznek nagyon az állami fenntartásúaktól. Bár az egyházi iskolák busás állami apanázsban részesülnek, de saját kerettantervük van, sokkal több tankönyvből választhatnak, mint a klikesek. Ugyanakkor bárkit elutasíthatnak.

A Népszabadság szerint egyébként komoly ellentéteket szül a maradni vágyók, és még az elszakadni akarók közt is az, hogy egyáltalán melyik felekezetet válasszák. Állítólag már listázzák egymást a felek, kire nem lesz szükség, ha döntenek.

A PSZ megyei elnöke, Fehérné Kajtár Hajnalka a lapnak elmondta, ha kilépnek az állami fenntartás alól, akkor a pedagógusokra a munka törvénykönyve fog vonatkozni, ami kedvezőtlenebb rájuk nézve, mint a közalkalmazotti törvény.

Többen abban bíznak, hogy a tiltakozások miatt megoldódik a Klik helyzete, vagy legalábbis javul valamennyit. Ma derült ki, hogy március 31-ig kell elkészíteni egy koncepciót a fenntartó átalakításáról.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X