Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Rejtélyes hívások okoznak pánikot a világ több iskolájában

Mindennapos jelenséggé váltak az utóbbi napokban a hamis telefonos bombafenyegetések Ausztráliában, a rendőrség szerdai tájékoztatása szerint a hívások tengerentúlról érkeztek, és hackerek űzhetnek tréfát a hatóságokkal.

A múlt péntek óta három ausztrál államban és a főváros körzetében több mint 30 iskolát kellett kiüríteni bombával vagy fegyveres támadással fenyegetőző hívások miatt.

hirdetés
hirdetés

A nyomozók szerint feltételezhetőleg a hívásokat szervereken rögzítették és automatizálták komoly szaktudással rendelkező tettesek.

Az elmúlt hónapokban Nagy-Britanniában, Franciaországban, Hollandiában és Japánban is számos hasonló eset fordult elő, de egyelőre nem tudni, van-e közük egymáshoz, illetve az ausztráliai fenyegetésekhez.

Decemberben és januárban is bombariadó volt a budai brit iskolában. A januári esettel egyidőben egy svédországi intézményt is ki kellett üríteni.

James Merlino, az ausztráliai Victoria állam oktatási minisztere szerdán az ABC rádiónak elmondta: a rendőrség azt gyanítja, hogy egy melbourne-i középiskola feltört kommunikációs eszköze lehetett néhány hívás kiindulópontja.

Új-Dél-Wales állam rendőrségének közleménye szerint a hamis bejelentések nem hozhatók kapcsolatba a terrorizmussal. "Nincs bizonyíték arra, hogy másról lenne szó, mint szükségtelen zavarkeltésről és arról, hogy kényelmetlenséget okozzanak" - írták a közleményben.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X