Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Közzétették Anne Frank naplóját a neten a botrány ellenére is

4

Teljes egészében, eredeti nyelven elérhető Anne Frank naplója az interneten, habár a jogi viták még nem zárultak le teljesen.

Forrás: Wikipédia

Annak ellenére, hogy a jogi viták még nem zárultak le, a Nantes-i egyetem tanára, Olivier Ertzscheid szabadon elérhetővé tette Anne Frank naplóját az interneten – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Péntek óta holland eredetiben elérhető a teljes napló.

hirdetés
hirdetés

A tanár azzal védekezik, hogy január 1-jén egyébként is lejárt az uniós jog szerinti védelmi idő, hiszen Anne Frank 70 évvel ezelőtt hunyt el. Valamint szerinte egy ilyen történelmi jelentőségű leletnél, ahol egy szemtanú leírásából tudhatják meg, mi történt, nem lenne szabad korlátozni a szabad hozzáférést.

A könyv szerzői jogait a baseli Anne Frank Alap birtokolja (Anne édesapja, Otto Frank alapította), akik már korábban azzal fenyegetőztek az AFP szerint, hogy bíróság elé viszik, ha engedély nélkül közlik a szöveget. Ők azzal érvelnek, hogy ez egy posztumusz megjelent mű, aminek a védelmi ideje a megjelenéstől számított 50 év. De mivel a naplót csak 1986-ban adták ki teljes terjedelmében, így onnantól számít az idő.

Annét és nővérét, Margot-t Bergen-Belsenbe vitték koncentrációs táborba. 1945. március első heteiben, a tábor felszabadulása előtt néhány héttel mindketten tífuszban haltak meg. Anne édesanyja Auschwitzban lelte halálát. Édesapjuk, Otto Frank megmenekült, Amszterdamba hazatérvén tudta meg, hogy felesége meghalt a koncentrációs táborban, később a Vöröskereszten keresztül kapott értesítést lányai haláláról.

Anne naplóját az egyik bújtatótól (Miep Gies) kapta meg. Miután elolvasta lánya személyes gondolatait, többek rábeszélésére 1947-ben adta ki, így lett Anne Frank naplója ismert és világhírű. 65 nyelvre lefordították, színdarabot, filmet, operát írtak belőle. Az Otto által kiadott első napló nem tekinthető teljesnek (kivett belőle egyes részleteket, pl. amiben Anne a szüleit szidta, illetve még élő emberekről ír személyes információkat), de halála után (1980) a teljes kritikai kiadás látott napvilágot.

hirdetés
hirdetés