Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke elárulta, mire ne számítsanak a tanárok

5

A Népszabadság interjút készített a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével a hermanos tiltakozás apropójából. Az elnök elárulta, mely követelések megoldására van esély.

Forrás: Shutterstock

Horváth Péter szerint a tanfelügyelet átalakításában és a tananyag csökkentésében a megoldás küszöbére léptek.

E két tétel is szerepel a hermanosok – és már vagy 40 másik iskola - általi követelések között.

hirdetés
hirdetés

A tanári bérekről azonban nem sok jót tudott elmondani az elnök. „Ha őszinte akarok lenni, érdemi lépéseket sem tudtunk tenni, érdekeink érvényesítése ebben az alapvetően fontos kérdésben lényegében nem jutott előre” – mondta.

Horváth beszélt arról, hogy tudja, hogy az alacsony bérek miatt rossz a hangulat az iskolákban, így pedig nem lehet jól tanítani.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (5)

Marócsik Dezső

Pedagógus létemre felteszem magamnak a kérdést: Foci pályák vagy oktatás? Hát majd ma-holnap kötelezővé teszik a hiába és feleslegesen felépített foci pályák és csarnokok iskolai látogatását. Persze belépő jeggyel!

Dolfi Papa

Komplex módon kell az oktatást rendbe tenni, ugyanúgy, mint az egészségügyet, a szociális ágazatot, a közszférát. Az hogy egy-egy intézkedést hoznak, az nem megoldás. Például az sem tesz jót a hangulatnak, hogy az iskolákban van aki kapott béremelést, mások pedig nem. Az pedig teljesen megalázó, hogy akik nem kaptak béremelést, azoknak éves szinten 10-20 ezer forinttal kiszúrták a szemüket, de a szülőknek abból is elege van (jogosan), hogy a fenntartó helyett tőlük kérnek a pedagógusok eszközöket, vagy pénzt az eszközökre. Míg Szombathelyen a kórház működéséhez kérik az emberek adakozását, addig a stadionra pluszban szükséges 4-5 milliárdot meg simán megkapják. Ez jól jellemzi a jelenlegi helyzetet...

Nyunyócska

Dehogynem, érti! Csak a béremelés felé akarja eltolni a kezdeményezést, hogy aztán mondhassa, hogy a pedagógusoknak semmi sem elég, mert még többet akarnak és hogy a társadalom többi tagját szembefordítsa a tanárokkal, akiknek különben is minden szeptemberben van béremelés. :(

Andrea Petrics

Így igaz: ez már rég nem a bérekről szól, s nagyon úgy tűnik, hogy pártunk és kormányunk ezt még mindig nem érti.

nem-ek

Szerintem ez NEM elsősorban a fizetés emelésekről szól, hanem az egyre jobban ellehetetlenülő munkakörülményekről, hogy semmit nem engedélyeznek,mert minden közbeszerzés alá esik: vagyis nincs már az iskolában hypo, takarítószer, fénymásolópapír, projektor izzó. Hacsak nem találunk valakit aki maszek alapon mindezt kifizeti. Mi sajnos nem önkormányzati fenntartásúak vagyunk már (törvény erejénél fogva s nem jószántunkból), de decemberben mégis az önkormányzattól kaptunk tisztítószereket, wc papírt!Nem a tankerületvezetőn múlik, az ő keze épp úgy kötve. S bizony sok tanórája van a gyerekeknek is...lehetne folytatni.
Jó lenne, ha lenne eredménye a felhívásnak...sajnos a feleslegesen kidobott sok pénzből (stadionok, kisvasút pl.), lazán lehetne ezeket is orvosolni!

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X