Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Vigyázat, fontos határidők járnak le októberben: ezekre kell odafigyelni

1

Mozgalmas hónap lesz az október: a középiskolák nyilvánosságra hozzák felvételi tájékoztatójukat, elkezdődik az őszi érettségi, indulnak a szakmai vizsgák, de az egyetemistáknak és főiskolásoknak is van tennivalójuk. Összegyűjtöttük a legfontosabb dátumokat.

Őszi érettségi: október 10-től

Október 10-én, pénteken nemzetiségi nyelvi és irodalmi írásbelivel indul az idei őszi érettségi - október 13-án magyarból, rajzból és szakmai tárgyakból, október 14-én matematikából és földrajzból, október 15-én történelemből és latin, valamint héber nyelvből, október 16-án filozófiából és informatikából vizsgáznak majd a jelentkezők, míg október 17-én különböző nyelvek kerülnek sorra.

hirdetés
hirdetés

Az emelt szintű szóbeli vizsgákat november 6. és 10., a középszintű szóbeliket pedig november 17. és 22. között tartják majd a középiskolák. Az idei őszi érettségi összes vizsgaidőpontját itt nézhetitek meg, a pontos beosztásról pedig az az intézmény tud bővebb tájékoztatást adni, ahol az őszi érettségire jelentkeztetek.  

Középiskolai felvételi: október végétől

December elejéig nincs sok tennivalójuk a középiskolába készülőknek, a központi írásbelire december 9-ig kell jelentkezni. Október mégis fontos hónap, a gimnáziumok, szakközépiskolák és szakiskolák ugyanis a hónap végéig teszik közzé felvételi tájékoztatójukat - ebben a meghirdetett tagozatokat és osztályokat, valamint a pontszámítás szabályait is megtaláljátok. Az idei középiskolai felvételiről itt találjátok a legfontosabb infókat.

Jogviszony-igazolás: október 15-ig

Október 15-ig kell eljuttatni a Magyar Államkincstárhoz az egyetemisták és főiskolások jogviszony-igazolását - olvasható a Magyar Államkincstár honlapján.

Forrás: Shutterstock

A felsőoktatási intézményben tanulók után nem jár családi pótlék, még akkor sem, ha 18 évnél fiatalabbak. Ugyanakkor ha több eltartott gyermek van a családban, a családi pótlék megállapításakor figyelembe veszik az egyetemistákat-főiskolásokat is. Vagyis ha a családban van egy 11, egy 13, illetve egy 20 éves eltartott tanuló, a családi pótlék csak a két fiatalkorú gyermek után jár, összege azonban a három- vagy többgyermekes családoknak járó pótlék lesz. Milyen ösztöndíjakat kapnak az elsőéves egyetemisták és főiskolások? Részletes összefoglalónkat itt találjátok.

Őszi szünet: október 27-től október 31-ig

A szünet előtti utolsó tanítási nap október 22., szerda, a szünet utáni első tanítási nap pedig november 3-a, hétfő. A 2014/2015-ös tanév legfontosabb dátumait itt találjátok.

Szakmai vizsgák: október 6-tól

A szakközépiskolákban, a szakiskolákban, a speciális szakiskolákban a szakmai vizsgák írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgarészét, valamint írásbeli, interaktív, szóbeli és gyakorlati vizsgáját a következő időpontokban kell megszervezni: írásbeli vizsgarész, írásbeli és interaktív vizsga: 2014. október 6-7-8-9-10. 8.00-tól, szóbeli és gyakorlati vizsgarész, valamint szóbeli és gyakorlati vizsga: 2014. október. A többi szakmai vizsga időpontját itt találjátok.

Első évfolyamos diákok felmérése: október 10-ig

Az általános iskoláknak október 10-ig kell felmérni azoknak az elsősöknek a számát, akiknél az alapkészségek fejlesztését jobban kell támogatni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés

Hozzászólások (1)

T20005

"szakközépiskolák és szakiskolák ugyanis a hónap végéig teszik közzé felvételi tájékoztatójukat" Ha még lesz mit közzétenni. Sajnos a "csodálatos" kormány teljesen el akarja sorvasztani a KLIKen kívüli szakközép és szakiskolákat. Bár a szakmaszerkezeti döntésnek még csak a tervezete van meg, de borítékolható, hogy ezt fogadják el. A KLIKen kívüli iskoláknál még nem kell térden állva könyörögni a krétáért, tehát tiltsuk ki őket az oktatható szakmák kb feléből! Maradjon minden az életképtelen, pazarló KLIKnek. Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X