Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Újabb változás szeptembertől: délután 4-ig tart majd a tanítás az iskolákban

75

Hány óráig kell bent maradni az általános iskolákban szeptembertől? Mi az az egész napos iskola? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

Forrás: Fazekas István

A lányom délutánonként angolórára jár, de az iskolában azt mondták, hogy úgy szervezzük meg a különórákat, hogy négy óra után kezdődjenek, mert addig minden diáknak bent kell maradnia az intézményben. Tényleg így van?

hirdetés
hirdetés

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) tájékoztatása szerint a köznevelési törvény előírja, hogy az általános iskolákban a foglalkozásokat úgy kell megszervezni, hogy azok legalább délután négy óráig tartsanak – a részvétel pedig kötelező, méghozzá az összes általános iskolai évfolyamon. Igaz, az iskolaigazgató a szülők kérésére felmentést adhat, de csak akkor, ha az adott intézmény nem egész napos iskolaként működik. A 2013/2014-es tanév legfontosabb dátumait itt találjátok.

hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (75) , melyek közül a legfrissebbek:

László Béla

Egres Béla!
Nagyon nagy baj van akkor, ha egy ilyen szervezet működhet.
Ha bármely demokráciában a kormánypárt támogat egy ilyen kezdeményezést akkor az többé már nem demokrácia vagy pedig tökéletesen mutatja a hozzá nem értést.
Nem hiszem el, hogy mondjuk a röghöz kötés helyett senkinek nem jutott még eszébe, hogy menjen csak a friss (vagy régi) diplomás és keressen akár tízszer annyit külföldön de akkor előre (iskolakezdéskor) rögzített szerződésben vállalja, hogy ez esetben maximum 5 éven bellül visszafizeti a tandíja ötszörösét. Én biztosan vállalnám de aki ezen felháborodik még az is sokkal jobban jár így mintha maradna havi 120-ezer nettóért és a visszafizetett pénzből sok dologra futná ám.
Más.
Ha egy nő vagy férfi nem tud párt találni magának (pl. mert "bűn ronda") viszont egy értékes és nagyszerű ember és egy zseni aki hatalmas dolgokkal járulhatna hozzá a világ jobbá tételéhez az ne kaphasson diplomát mert nem házas és nincs gyermeke?
A JVG egy olyan a kormány által támogatott (rokon, haver) szervezet amelynek annyi értelme és létjogosultsága sincs mint a magyar labdarúgásnak.
Mindenkitől elnézést kérek, hogy eltértem az eredeti tárgytól de ez a JVG nagyon felháborított. Alapvetően nem lenne rossz dolog egy megvalósítható (és emberi) terv arra, hogy a jövő generációt jobbá és BOLDOGABBÁ tegyük de azt ne olyanokra bízzuk akiket kamasz korukban fizikailag és érzelmileg bántalmazott az anyukájuk amikor reggelenként észrevette a lepedőn az éjszakai magömlés nyomait.
Ami du. 4-órát illeti kb az ismerőseim fele örül neki a másik felük nem és az összes felsős gyerek sérelmezi. Én is azt tenném az ő korukban.

Teccikérteni?

Kedves Orosz Csaba,

A gyerek megcsinálja a leckéjét délután, így nem lesz több egyese emiatt, sőt, KEVESEBB LESZ, mert nagyobb eséllyel lesz készen, mintha suli után kimenne lébecolni a többi kölyökkel.
Ha nem tetszik, kérd ki a gyereked. Ha ezt ellenzi az igazgató, akkor annak lehet, hogy oka van, és a törpe rászorul a plusz foglalkoztatottságra.
Egyébként régebben a legtöbb iskolában alsó tagozatban kötelező volt a napközi és túlélték, akkor a felső tagozatosok sem fognak belehalni, ha 4-ig bent kell lenniük és a tanulással kell foglalkozniuk... Bár igazából a legtöbb helyen ezt rugalmasan kezelik, és nem áll minden diák felett egy latexmaszkos hajcsár.

Nem árt tájékozódni egy adott témában, mielőtt nekikezdünk a felháborodásnak "kérem szépen".

Továbbá akkor szóljon be másnak a helyesírásért, ha jómaga nem hibázik... Olvassa már át, mit írt le!
Tiszta szégyen...

Nem ártana a gyermekvállalást alkalmassági vizsgához kötni...

Erik Molnár

Hát ez vicc ,8-adikos vagyok, és most rendesen bent fognak tartani 4-ig , csak hogy ne "csavarogjunk" ,na ez igen ,ejjha .....Most komolyan, de még a tanárokkal is kibaszás ,mert ugye ,az iskola több mint 70% haza fog menni hamarabb ,tehát tegnap voltam ilyen napközibe ,és a 3-adikosokkal voltunk az udvaron ,komolyan vicc, és még összesen 7 en ültünk egy osztályterembe .És semmit nem tanítottak csak annyi volt hogy csináld meg a házit és kész ,még csak minőségre se ellenőrizték le csak annyira hogy megvan-e csinálva. Tehát én személy szerint nagyon felháborodtam ..... Na páá

Orosz Csaba

Ez meg mi a fasz? Valaki unatkozott a oktatásügyi minisztériumban?
Ebből lesz a sok egyes, mert a gyerek nem fogja tudni megcsinálni a leckét, mert nincs ideje! Na azért álljjunk le az ilyenekkel ó! IGen is baszuk pofán elhatározottan aki ilyen ötlettel áll elő! Azért nem hiszik hogy ez hosszútávon tartható! Gondolják, hogy a güriző szülő képes lesz elmenni a gyerekért, mert ben tartatja a suliban őt ez a egeneratív állat törvény?

Katka_T.

Mindenhol lehet kérni a délutáni foglalkozások alól a felmentést - én nem is értem a felháborodást, kedves diákok... Természetesen akinek van ilyen felmentése, engedélye, az gyakorlatilag észre sem kellene, hogy vegye a változásokat. Egy kivétellel: mi tanárok, tuti, hogy fáradtabbak, kimerültebbek leszünk. Sajnos...

Kopasz Gusztáv

Na meg még mit nem? A mi időnkben, volt olyan nap, hogy óránk volt csak, Szerintem így is rengeteg fölösleges dolgot tanultunk, olyat amiből semmire sem emlékszem. Kellenének a régi típusú tanítók, akik sok-sok szeretettel,az életre nevelték a gyerekeket. Ha visszanézek, bizony nem az eminensek vitték a legtöbbre. Hagyni kell őket gyereknek lenni, játszanak jó sokat, és nem agyon terhelni mindenféle marhasággal.

lepi123

Na akkor politizáljunk is egy kicsit! A két legyet egy csapásra most bejött ezeknek.
1.A cigány gyerekek iskolában tartása elérve!"talán!"Persze így ezt kijelenteni nem szabad,úgyhogy hagy szívjon minden gyermek,és persze szülő.
2.Az egész napos iskolában a gyerekekre valakinek főzni kell,és ugye ahhoz alapanyag is kell.Borítékolni lehet milyen politikai beállítottságú emberek fognak szerepelni a beszállítók között.Földosztás,trafikmutyi után,még vannak emberek akiket ki kell fizetni!
Kettőt mondtam,de talán van harmadik is.A közvélemény kutatók szerint a fiatalok körében egyre terjed a szélsőjobbos eszme.Kicsit meg kell nyújtani az agymosási időszakot.
Ki is találta ezt ki? Hoffman,ugye milyen őshonos magyar név!

KiLerZolika

Mi a lófasznak? Nem elég az a nyomorult 6-5 óra? Minek kell még ez a plussz 3 óra? Nem elég hogy a fele órák unalmasak (kezdek fáradt lenni), de neem. Még ez a kibaszott + 3 óra is kell. Remélem aki kitalálta ezt a szart az szembesül a sok agresszív szülővel.

Tamás Borsos

Kedves Orbán Viktor!
Mi történt azzal a szép magyarországgal ami maga előtt volt?!
Mi van a szórakozással, pihenéssel?

Ha újra megválasztják ezt a hazaáruló fogyatékos idiótát még eltörli a nyáriszünetet!!!vagy bevezeti a szombatot is?!
A gyerekek meg fognak őrülni!!!
az már nem kérdés hogy mennyi kórházi eset lesz ebből ugyanis a 8adikosok majdnem megölték a fiam barátját!

még annyi hogy azzal a hülye pofáddal mond le azonnal!!

Gaál Balázs

tudjátok ki fog bentmaradni... 5-6órának vége és viszontlátásra (aztis végig alszom)

Vadas Rékuci

Kedves Orbán Viktor!
Én vidéken lakok ha 4-ig vagyok iskolában buszom 5-kor jön akkor mikor érek haza??????!!!!

Garai Balázs

na ez kinzás má tényleg! A gyerek hazaér és még piheni sem tud mer lecke mi szar. Na ez befejezni!

Szuhai István János

és akkor hogy készüljünk a felvételire?+angol érettségi+házi+megtanulni az anyagot... mekkora ki****ás ez!!

Dániel Papp

Ez már szivatás tudják mikor,vagy ellógok vagy olyatteszek amit ezek k%%%%%%k amitöl még a napot is elátkozzák h megszülettek

Vargáné Nagy Andrea

Én, egyáltalán nem tudom kiszorítani, a havi 8-10 ezer forintot az ebédre. A fiam hatodikos lesz. Alsóban volt napközis, de se a leckék nem készültek el, se tanulni nem tudott. Az étel pedig -nem csak az ő véleménye szerint- nem jó. Persze, a fiam válogatós. De amikor a napközis tanár szólt, hogy a gyerek szinte minden nap visszaviszi a z ebédet érintetlenül, akkor kivettem. Hiszen ez olyan, mintha kidobnám azt a pénzt a kukába. Akkor inkább ebből a pénzből otthon csinálok olyat amit megeszik. Továbbá, jár zeneiskolába. Nem ő az egyetlen diák, az ottani tanárok hogyan fogják beosztani a diákjaikat délután 4 utánra. Ott lesz tanár is, diák is este tízig? Aki ezt kitalálta, annak biztos nincs gyereke -vagy már nem jár iskolába- mert akkor nem akarna kitolni a gyerekekkel!!!!!!

Tövis

Ennyire az iskolába kényszeríteni a gyermekeket egyszerűen ŐRÜLTSÉG. Már a délelőttöt is alig voltak képesek kibírni a gyerekek, délutánra már csak a kényszeredett összezártság, és az ebből adódó konfliktusok kiéleződése, a verekedés, veszekedés, terrorizálás marad az iskolák többségében. Ennyi tanulónak, egyszerűen képtelenség foglalkozásokat tartani. Ráadásul a mindennapos testnevelés miatt, mi a fenének még délután is sportszakköröket szervezni ( mert javarészt azok lesznek), kinek lesz hozzá kedve. A napközi és tanulószoba 70-80 fős csoportokat feltételez, mert a foglalkozások különböző időben kezdődnek, s a tanulók, mind ott fognak megállni. A szülők jogait ennyire korlátozni, nem normális, hanem DIKTATÓRIKUS. Eddig legalább eldönthette a szülő és gyermek, hogy mit szeretne délután. De ez a kényszerítés! Ilyet csak dilettánsok hozhatnak, akik nem tudják, miről is szól az iskola. Könyörgöm! Meddig hallgatja még a pedagógus társadalom Hoffmann meséit?

ditke60

Ezt egész egyszerűen felháborítónak tartom. Pontosan emlékszem rá - napközis voltam - milyen jó volt néha ebéd után hazamenni. Miért kényszerítik rá a gyerekeket arra, hogy napi 8-10 órát iskolában legyenek, hiszen gyerekek! Nem értem miért esnek a döntéshozók állandóan a ló túlsó oldalára. Könyörgöm a gyerekeknek is szüksége van arra,hogy nyugalomban, csendben élvezhesse az életét. Sok nagymama szívesen vigyázna unokájára, arról nem is beszélve, hogy a felső tagozatosak már önállóak, nem kell nekik dedó.Bármibe fogadnék aki ezt kitalálta, annak valami defektje van és minden csak nem gyermekbarát.

manci71

Nem ide tartozik,de érdekes.Tegnap megkaptuk a könyveket,minden megvolt,nem hiányzott semmi,erre még nem volt példa mióta a gyermekeim iskolába járnak.15 könyv járt,az már a rendelésnél is feltűnt,hogy nincs nyelvtan,és természetismeret könyv,és munkafüzet.Mikor átvettem a könyveket ért az első meglepetés.Közölte a tankönyv felelős,hogy mivel egybe rendeltük a tankönyveket,grátiszként,ajándékként megkapjuk a nyelvtant,és a természetismeret könyvet,és munkafüzetet a kiadótól.Véleményem szerint jó minőségű,szép könyveket kaptunk.Hazaérve ért a második meglepetés.Lapozgattuk a könyveket,olvasgattuk,egyszer csak az ajándékba kapott könyvekben,és munkafüzetekben felfedeztük az iskola könyvtári bélyegzőjét.Tehát az iskola átvette az általam kifizetett tankönyvcsomag mellé járó,(a tanuláshoz nélkülözhetetlen)könyveket,és a beleegyezésem,megkérdezésem nélkül önhatalmúlag úgy döntött könyvtári könyvek lesznek,és év végén le kell adni.Félreértés ne essék,nagyon szívesen odaadjuk egy rászoruló családnak,ha már nem lesz rá szükségünk,de azért jól esett volna,ha megkérdeznek.

György Popovics

Kiaszott, kurva, fideszes, patkány banda. A rák növesszen narancsos daganatot az egész kókler söpredék beleibe.Mi lesz itt, Hitler Jugend, vagy milyen egyéb őrület pattan még ki az unortodox agyukból?

szallai

Egy barom gyermeket nem nevelő törvénye ez. Ugatnak a sportrol ? Igy nehéz lesz .Az én fiam igazolt versenyző és továbbra is edzésre fog járni . Kitünő tanuló és felvételi előtt áll. Bőven elég a 6 óra egy gyereknek . Nem kötelezhet egy kretén sem ,hogy szar menzát egyen a gyerekem. Részemröl továbbra is tanitás után otthon ebédel a gyerekem ,edzésre megy ,együtt megvacsorázunk ,beszélgetünk és tanulni fog.Aki ezt a törvényt hozta és egyetért vele azok egy iskolában gyüljenek össze és egy iskolaköppenyben növesszenek tyukszemet 16 óráig a valagukra és majd legyenek büszkék a törvényt hozókra és támogatókra.

szallai

Ne döntsék el a szülő helyett,hogy meddig kell iskolában lenni! Ami fontos még,hogy mindenhol a sportrol pofáznak. Aki igazolt versenyző ,mint az én 8.os fiam ,biztos ,hogy edzésre fog járni .Picit ennek az egésznek diktatúra szaga van . Megint valami olyan bunkó hoz hatalmas törvényt akinek elfoglaltsága miatt fogalma sincs ,hogy mi jó egy gyermeknek.

magaegyökör

Mi van akkor, ha a maga gyermeke (már ha van, ez esetben őszintén sajnálom őt) mondjuk 4,4 átlaggal fejezi be az általános iskolát, és tegyük fel, humanitárius beállítottságú, és elvből nem fog fegyvert, ráadásul irtózik a vértől? Lelövi? Vagy elküldi árkot ásni? Esetleg munkatáborba Észak-Koreába vagy Szibériába?

Beteg elme...

magaegyökör

Kevéssé sem tisztelt Egres Béla!

Mi maga, tanár? De legalább pedagógus? Van gyermeke egyáltalán? Látott már egyáltalán gyereket???!!!
MAJD AKKOR magyarázzon a beteg agyával az oktatási rendszer megváltoztatásáról, és akkor vezesse elő beteg gondolatait (Otthon a családjának, másoknak akkor se!!!), ha LEGALÁBB az alábbi helyesírási szabályokkal tisztában van:
- "1. Egyesületünk aláírás gyülytésbe" a gyűjtés szó nem ly-os hanem pontos j-vel írandó.
- "akik e két területen nem teljesít megfelelően" Többes szám harmadik személy, vagy egyes harmadik? Döntse már el....
- "diploma kiadásának feltétele a házzasság és legalább egy gyerek vállalásához legyen kötve." A házasság nem 2 z maga barom. Arról nem beszélve, hogy nagyon aberrált idiótának kell annak lennie, aki ilyen baromságot kitalál, és még le is meri írni....
- "A Jövő Generációja Egyesület clul tűzte ki," gondolom "célul" akar lenni...talán ha már értelmeset kitalálni, a mondanivalóját normálisan megfogalmazni, valamint helyesen írni nem tud, akkor legalább arra vegye már a fáradtságot, hogy leírás után elolvassa azt a sok marhaságot, amit itt összehordott (és kitörli az egészet a francba) és kijavítja elküldés előtt. Tudja, legalább a stílus....

Kronstein Gabor

A JVG javaslatai - agyrémek. Még azt sem tartom kizártnak, hogy provokációs céllal készült. Tartalma antidemokratikus,
egy diktatúra szakmai képzeteit tükrözi. Kategorikusan fel kell lépni ellene (feltéve, ha hajlunk rá, hogy komolyan
kell venni.

manci71

Azt gondolom ezzel a döntéssel kötelezővé tették a sokat kritizált menzát is,komoly pénzekért.Nem gondoltak arra,hogy sajnos vannak olyan gyerekek akiknek valamilyen betegség miatt sok lehet ez az idő az iskolában.Olyan érzésem van,hogy irányított döntésekkel korlátoznak szülőt,és gyereket is a szabadságukban.Akinek a gyerek elhelyezés miatt tetszik az ötlet,vagy azt mondják"én is így nőttem fel",azok számára eddig is,és ezután is ott van a jól bevált napközi.Tény.Nem tudunk részleteket,nincs még tapasztalat,de ha 16-ig maradnak az iskolába,ahol netán nem készítik el a házi feladatot(felügyelet,és ellenőrzés mellett)akkor azt veszik el a gyerekektől ami fontos,és kell az egészséges mentalitású felnőtt élethez,a boldog önfeledt gyerekkort!

vinczej

Nehéz minősíteni (mérni) annak a szellemi szintjét, aki ezt kitalálta. Vannak gyerekek, akik két-három szakkörbe járnak. Illetve sokan bizonyíthatóan sokkal hatékonyabban tanulnak otthon, mint a közösségben.

Nehéz nem hinni, hogy ez az egész nem csak a pedagógusok szívatására (dolgozzanak meg a "látszat-béremelésükért") történik. Kíváncsi lennék, kivel egyeztetett ez az alibi-kormány, illetve mi történne, ha ezeket az alakokat beengednék TEK nélkül a tanárok és szülők közé.

Árvai Ida

Az én idömbe is jártunk délután iskolába.Örültem ,hogy a mai gyerekeknek már nem kell.Na ezt most elvették az unokáimtol.

Raa Kíí

És akkor a gyerek még otthon is tauljon 4 óra után szerintem még játsani is akar! Vagy kimenni a barátaihoz!!!

Attiláné Csorba

Most mit vannak kiakadva? Mikor én voltam általános iskolás az 1-3 osztályig egész nap voltam.
Az más kérdés, hogy a 14-15-16 éves nyolcadikost mivel fogja megállítani ha menni akar délben.

ti sülthalak

ennyi sülthalat egy rakáson!keveritek Gizikét a gőzekével!
csak be kellene pötyögni a keresőbe, hogy mi zajlik egy egésznapos iskolában és hogyan! de károgni könnyebb! TUDATLANOK!

ebihool

..................................................

Villányi Boróka

A nemzeti köznevelési törvény szerint (2011 évi CXC tv) a 2013/2014. tanévtől kezdődően az általános iskola „egész napos iskolaként” is működHET (NEM kötelező így működnie!)
Az „egész napos iskola” olyan iskolaszervezési forma, amelyben a tanórai és egyéb foglalkozásokat az iskola délelőtt és délután, egyenletesen szétosztva 16 óráig szervezi meg az intézmény pedagógiai programja szerint. Tehát aki szeretné, az ilyen suliba íratja a gyerekét, aki meg nem, az a hagyományosba. (Már ahol van választási lehetősége.) Felmenő rendszerben vezethető be ez az oktatási forma, ami azt jelenti, hogy első osztályban kell kezdeni. Ha valahol idén bevezetik, csak az elsősöknek kell bent lenniük 16 óráig. Ha valakinek ebbe a suliba jár a gyereke, de már másodikos, vagy följebb jár, akkor ő még a kifutó rendszerben az eddigiek szerint végzi el az általános iskolát. És maradnak olyan intézmények is, ahol az eddig megszokott rend szerint (délelőtt oktatás, délután napközi annak, aki igényli) folyik a munka.

Ahogy nézem, a Jövő Generáció Egyesület nem valami széleskörű társaság, úgy tűnik, egyetlen tagja Egres Béla - így ennyire is kell komolyan venni, bár szerintem csak vicc az egész. Vagy Egres Béla marhára unatkozik, és úgy múlatja az időt, hogy röhög a markába, hogy felháborodunk a hülyeségein.

asddd

Ez már nem közoktatás. Ez közkínzás.

asddd

Istenem ezek ez idióták. És még azon csodálkoznak, hogy a gyerekek lógnak! Már egész nap ott kell poshadni. Hát én biztos, hogy nem fogok. Családi pótlék? Kell az a francnak.

Szabó Dóra

Lehet, hogy tévedek, de eszembe jutott: Most szeptembertől emelik valamennyivel a pedagógusok fizetését és a kötelező óraszámát 32-re. Vajon nem ezzel van összefüggésben a gyerekek kötelező ottmaradása, hogy a tanár tudja mivel kitölteni a heti 32 órát?!

Krepsz Bernadett

Kedves Egres Béla úr!!!

Uram bocsássa meg a következőket de a felháborodásom kimondhatatlan....hogy könnyen átlátható legyen a véleményem számokkal látom el ami az ön bejegyzéseiben található pontokhoz kötődik:
2: Ha jól értelmezem akkor szeretnék hogy a diákok tankötelezettsége 14. éves korig szóljon utána a közép iskolai tanulmányokat 4.5-ös átlaghoz kötnék... akinek mondjuk már csak 14 évesen csupán 4-es vagy annál kisebb átlaga van menjen esetleg sarokra kiárulni azt amije van?? Mert nem mehet középiskolába? Nem gondolja hogy egy 14 éves gyermeknek így is elég nehéz eldönteni hogyan tovább? Inkább azt kellene szorgalmazni hogy a gyerekeknek minimum az érettségit kötelező legyen letenni mert esetlegesen már 18 évesen jobban átlátja hogy neki mi a jó...A röghöz kötésről meg inkább ne is beszéljünk..

4. nem spártában élünk ahol a gyerekeket kiskortól honvédelemre kellene tanítani hanem a 21. században ahol és amikor az ember el tudja dönteni akar-e katona lenni vagy nem aki akar neki ott van a hivatásos katonaság...

5.Az hogy a fizetéseket az iskolai végzettség határozza meg az oké.. de hogy a gyermek tanulmányi előmenetelét a szülők iskolai végzettsége határozza meg??? Nem gondolja hogy ez diszkrimináció??? Ha nekem van egy szaros szakmunkásom akkor ez a gyerekemre is rányomja a bélyeget?? Nem gondolja hogy minden szülő azt szeretné inkább hogy a gyereke nála sokkal jobb legyen?
"a diploma kiadásának feltétele a házasság és legalább egy gyerek vállalásához legyen kötve."
ehhez meg csak annyit hogy ezek után még az ember vállaljon gyereket? Amikor így is el van lehetetlenítve a gyermekvállalás lehetősége...

"A Jövő Generációja Egyesület célul tűzte ki, hogy közreműködik a kormány és kormányt támogató civil egyesületek azok törekvéseivel, hogy jobbá tegyék a fiatalok gondolkozását és megértessék velük a mindenkori kormányok szükséges és megkerülhetetlen lépéseit, melyek hosszabb távon csak a társadalom javát szolgálják!"
NA EZ AZ IGAZI AGYMOSÁS!!!

Szabóné Edit

Bennem azért felmerült a kérdés, hogy ha a gyerekeknek kötelező lesz délután 4-ig az iskolában lenniük, akkor ebédelniük is ott kell. Ezt fogják bírni anyagilag azok a családok, ahol 2-3 gyerek iskolás, a szülők munkanélküliek?

Zsuzsa Marczi

Engem leginkább az érdekel, hogy ennek mi értelme? Mi szükség rá? Mert ha a gyerekek védelme lenne a fő szempont, akkor sántít a dolog... Aki dolgozik és nem tud a gyerekkel foglalkozni, annak ott a napközi, be lehet rakni a gyereket, és akkor nem kolbászol az utcán. Másrészről egy rendes gyerek nem csavarog, hanem tudja mi a dolga és a kötelessége. Az éremnek két oldala van! A másik oldal a család. Nagyon sokan dolgoznak hétvégi beosztásban, és lehet, hogy ők csak hétköznapokon tudnak együtt lenni, de ha a gyerek nem tud tanítás után hazamenni, akkor ettől megfosztják a családokat az együttléttől. Ezen kívül még ott vannak a nagyszülők, akik boldogan vigyáznak a porontyokra, nem azért mert ez a dolguk, hanem mert ez boldoggá teszi. Az a gyerek, aki hulla fáradtan megy haza az iskolából, már nincs kedve semmihez, alig evett valamit, főleg nem főtt ételt, mert a szülőknek lehet hogy nincs pénze ebédet fizetni, az a gyerek vagy agresszív lesz, vagy magába fordul. És akkor még nem írtam a délutáni játszásról, azokkal a barátokkal, akik a környéken laknak. Az önfeledt kikapcsolódás, amit az iskola nem pótolhat. Ami kötelező, az sosem esik jól. Nem biztos, hogy a gyerekek pont az osztálytársakkal tudnak kikapcsolódni, mert folyton ugyanazokkal vannak összezárva. És azokra is gondolni kell, akik messzebbről járnak iskolába, akik napi 1-1,5 órát utaznak. És ahogy a rendszert megtapasztaltam, a gyerek hazajön, és VAN LECKE! Mert így lenne, annyi biztos. Minden pletykának van alapja. Ami itt felröppent, lehet hogy nem lesz belőle semmi, amit remélek is, de az az agyalágyult, aki kitalálta, na azt kell visszaültetni az iskolapadba, mert van még mit tanulnia! Jó napot!

keri25

Az nem jut senkinek sem eszébe, hogy a felső tagozatos gyerekeket hogyan lehet rávenni az egész napos iskolai tartózkodásra? Van aki 10 perc után lelép, hogy várjam el, hogy reggel 8-tól délután 4-ig jelen legyen, és aktívan vegyen részt bármilyen érdekes vagy fontos foglalkozáson? Milyen eszköz/ lehetőség lesz a tanár kezében az ilyen intézkedés foganatosítására?
Egy biztos: a szeptemberi változásokat nem előzte meg átfogó társadalmi igényfelmérés vagy hatásvizsgálat. Ezek csak olyan embertől származhatnak, akik még nem szagoltak bele egy halmozottan hátrányos helyzetű település túlkoros, problémás diákokkal teli intézményének levegőjébe.

korci99

ennyiből menjen mindenki bentlakásosba :(((((((((((((((

Solymosi Erika

Az én gyerekem is 1997-ben ilyen iskolaotthonos rendszerben kezdte az első osztályt. Rányomta a bélyegét a további tanulmányaira! Már az alapokat nem sikerült normálisan elsajátítania, állandóan fáradt volt, ráadásul nem hozhatta haza a táskáját hétközben, csak pénteken, és így én akkor szembesültem, mit csinált-ill. mit nem csinált-egész héten! Tapasztalatból tudom, ez egy nagy barom, aki ezt kitalálta, egy kínszenvedés volt végig az első osztály nekünk!Olyan fáradt volt, hogy a tanárok már kivizsgálást javasoltak, mert a gyerek alszik órákon. El is vittem, szerencsére semmi gond nem volt, "csupán" fáradt volt. Ez nem egyedi eset, több gyerekkel volt ilyen probléma akkor abban az osztályban!

korci99

ezért lesznek a diákok nevelhetetlenek és roszak

Mádi Sándor

Egres Béla, az önköltséges hallgatókatat is röghöz kötni? Az államisokat még megértem, de ezt nem teljesen. Ha mi kifizetjük az oktatást meg mindent akkor miért is ... ?

Kun Andi

ki olyan hülye hogy ilyet talál ki, 4 oárig bent tartani a gyerekeket ez egy nagy hülyeség és akkor mikor tanulnak, pihennek játszanak éjszaka?????????????? nem volt normáális aki kitalálta

Bodó Szabolcs

A Jövő Generációja Egyesület- mi a célotok? Tönkre akarjátok vágni a gyermekkort?Miért nem gyártattok veéük cipőket http://www.erdekesvilag.hu/igy-keszulnek-a-meregdraga-noi-cipok-indiaban/ <<--- igy napi 4 órában, és mondjátok meg nekik ,hogy diplomával (kisarkítva) kb. ugyan ezt lehet csinálni ebben az országban(persze azért van aki el tud helyezkedni), feltéve ha nem bélyegeznek meg a túlképzett szócskával.És természetesen eladósítani magad diákhitellel, ha anyuék nincsenek tele lével.Arra kéne oktatni üket h gondolkodni tanuljanak meg, akkor talán egy jobb világban élhetnénk kár hogy nem ez a célja a rendszernek...

CyberPunk

Még semmilyen részletet nem tud senki, de már mindenki tényként közöl részleteket.

Alapvetően a kormány oktatáspolitikája rossz, de ettől még olyan ügyben nem kellene szót emelni, aminek nem ismerjük a részleteit.

Anno én napközis voltam általánosban (nem volt kötelező, önként vállaltam) és ott a tanítás után 1 órát játszottunk, utána lecke, amit ellenőriztek, segítettek benne, majd utána játék ameddig hazamehettünk.

Senki nem írta, hogy 4-ig tanítás lesz egyfolytában (ahogy azt sem, hogy nem).

A 18 éves srác aki megterhelőnek érzi, hogy 8-16ig suliban kell lennie, Ő ne válasszon túl nehéz szakot a továbbtanulásnál, mert az egyetemen ugyan nem kell benn lakni, csak otthon kell néha akár hajnalig is tanulni.

Amúgy ha ezt a legtöbb helyen most is ott kell lennie legalább 1-ig. Annyira nem nagy különbség, a legtöbb dolgozónak amúgy is ilyenkor dolgoznia kell.
Az intézkedés pedig nem azokkal szúr ki, akik külön angolra járnának, hanem azoknak próbál segíteni, akiknél otthon nincs semmi. Vidéki putriban, gettó körülmények között élő cigányoknak. Hogy kész legyen a lecke stb.
A dolognak sok oldala van.

Amúgy én általános alsó 4 osztályban kb 4-ig voltam benn a napközivel, hétfőnként úszni jártam utána, szerdán külön szolfézs, csütörtökön hangszer, pénteken meg külön informatika (anno ez még nagy dolog volt).

Mégis felnőttem valahogy és túléltem. Egy gyereknek annyi energiája van, hogy akár az egész napját le lehet kötni. A lényeg nem a mennyiségen van, hanem a minőségen. Jól kell csinálni. Ha szarul csinálják, akkor 1 óra is sok, ha jól, akkor egész nap sem unja meg.

Molnár Orsolya

Elhiheti pár hozzászóló, hogy a tanárok sem kiugró örömmel lesznek bent du. 4-ig és nem ők találták ki. A cikk címe meg nem igaz: 4-ig nem tanítás lesz, csak különféle foglalkozásokat kell tartani: pl. szakkörök, tömegsport, illetve a napközi is ide tartozik. Személyes tapasztalatom alsó tagozaton, hogy nagyon sok kisgyerekért csak 4 óra körül tudnak jönni, így az ő esetükben ez nem is nagy változás. Felsőben meg lassan annyi órájuk lesz, hogy az már ki is tölti du. 4-ig a napjukat.

Vamos Szunyogne Regina

Hát nálunk biztos, hogy lesz néhány meccs a tanárokkal. 4 gyerek van, a legkisebb most kezdi az iskolát. A 4 gyerek 3 különböző suliba jár, ráadásul nem helyben, hisz nálunk nincs iskola. A nagyobbik fiaim speciális iskolájában eddig is az volt, hogy 4 előtt nem lehetett elhozni őket. Nem is igazán okozott ez gondot, hisz én 3-ig dolgozom, inkább csak az volt a sorozatos problémám, hogy mivel töltsem el a köztes időmet. Náluk délutánonként megcsinálták a leckét, így otthon nem kellett már tanulni, s ha volt lehetőség, az időt a szabadban töltötték. Viszont az ilyen oktatás alapvető feltétele, hogy az étkezést fizetni kell. Mert az nem lehet, hogy egész nap szendvicsen legyenek a gyerekek. Nálunk inkább az lesz a fő gond, hogy az összes gyereket be tudjam gyűjteni addig, amíg az ügyelet tart. Mert ha késik az ember, azt roppant zokon veszik. És még valami: tapasztalatom szerint délutánonként nem szakképzett tanárok, hanem ú.n. gyerek felügyelők voltak akik tartották a frontot. Szerintem azokra nem gondoltak, akik egyéb edzésekre, foglalkozásokra, képzésekre járnak. Hisz így valóban nem marad a gyereknek ideje arra, hogy gyerek legyen!! No és az igazi gondot azoknál a családoknál fogja ez okozni, akik vidékről, tömegközlekedéssel viszik-hozzák a gyermekeiket.

Kasza Luca

Szerintem semmi rossz nincs benne, nekem is négyig voltak az óráim általánosban, és most hogy középsulis vagyok (végzős), szintén négyig a faktok miatt...
Azt tudom, kint Japánban a diákok (általános, középsulisok) mind öt-hatig vannak kötelező szinten, aztán mindenki be van osztva valahova ahol ellenőrzi a rendet. Mellesleg ott minden diáknak kötelező legalább egy szakkörben benne lennie, ami bármi lehet.
Így legalább a diákok itt is mint Japánban több tudást kapnak, s a szorgalomra nevelik őket, nem a léhűtő életre.

Szabó István

"Ha 13-kor vége a tanításnak és nem napközis megtiltják,hogy haza vigyem a gyerekemet és ezt mégis,hogy érik el kommandó fog állni az iskola kapujában 16h-ig(pl..pénteken)vagy talán a TEK."

El vagytok tájolva, már a címben ott a válasz, 4-ig tart majd a tanítás, így előbb is elviheted persze a gyerekedet, de akkor ugrik a családi pótlék. Egyébként is emelkedne az óraszám a napi egy kötelező tesi, hittan(agymosás)/etika miatt. Lovaglás is lesz, legalábbis tervezik. És akkor még az alternatív órákról nem is beszéltünk, mint a rovásírás.

Gyöngyi Lehoczki

Elolvastam a cikket és a hozzászólásokat is, nos...18 éves vagyok és végzős leszek ebben az évben, nekem is van, hogy du. 4ig tart az iskola és nekem is elég megterhelő, nem beszélve arról, hogy sportolni is szeretnék az iskola mellett...eltudjátok képzelni, hogy miből áll a napom...állandóan rohanok mindenhova. Bár magán probléma a sportolás, csak annyit nem értek h ha ÉN 18 ÉVESEN megterhelőnek érzem azt hogy délután 4-ig iskolában vagyok, akkor vajon a többiek mit fognak érezni? lesz egyáltalán szabadidejük? mert nem hiszem, pedig olyan idős korban kéne még egy kis "szabadságot" adni a gyerekeknek, menjenek rajzolni, sportolni és próbálják ki magukat hogy miben tehetségesek stb.. nem pedig robotolni az iskolában lassan estig...:S

Nagy jarek

Örülök is ennek az egésznek meg nem is!

Két gyerekem van. Mindegyik iskolás korú és napközis. Sajnos nálunk nincs se nagypapa se nagymama aki vigyázhatna a gyerekekre amíg feleségemmel együtt dolgozunk! Így is mindig az utolsók között visszük haza a gyerekeket.

Ami viszont foglalkoztat:

Ha már egész napos iskola vajon fizetik e az ebédet?
- vagy otthonról hozott orosz szendvicset egyen annak a gyereke akinek nincs pénze az ebédet befizetni
Milyen hasznos órákkal fog telni az a napi plusz 3 óra?
Eddigi tapasztalat, hogy a lexikális tudásra törekszenek a tanárok. Gyorsan ledarálják a tananyagot (aki lemarad az lemarad- jövőre is meg lesz töltve az alatta lévő évfolyam) aztán meg feladják a fél könyvet leckének másnap meg röpdolgozat vagy felelés.
Esetleg most majd több idő jut a tananyag leadására?
Kevesebb leckét fognak kapni?
Mi lesz azokkal akik napközi alatt valamilyen fakultációra jártak?
Nálunk átlag este 6-ra ér haza a család. 17-ig van ügyelet és innen még egy jó óra haza.
lehet ezek után a fakultatív órákat hanyagolni kell és csak este 6 után tudnak a gyerekek leckét írni?

Ez nem lett elég alaposan átgondolva. Dupla annyi tanítási idő dupla annyi lecke, dupla annyi könyvet kell magukkal cipelniük. És akkor még mindennapos tesi is van, plusz jönnek az ilyen egresbéla félék a hülyébbnél hülyébb ötleteikkel amiket aztán félő meg is valósítanak!

Suzi Ferrari Zsuzsi Málnási

"Nem angol fakultáció meg mese fakultáció".... ébresztő gyerekek, nem kell a mese, Jézuska és Télapó nem létezik, nőjetek fel végre, legyetek engedelmesek és erősek,mea culpázzatok minden nap, nem kell az a sok hülye tudás a buksitokba... a fejeteket fejelésre használjátok, minek gondolkodni, mikor mi megmondjuk, mi a helyes :-)

Boudny Lidi

Azt megértem, hogy alsós gyerekeket benn tartanak. Ez eddig is így volt. De hogy felsős gyerekeket? Basszus, már a délutánunkat is elveszik? -.-

Vatai Éva

Kedves Béla! A sok-sok csacskaságra nem reagálok. De arra, hogy a gyűjtés szót hogy írtátok, annál inkább. Kérlek, legalább ezen a ponton revideáld nézeteiteket!

Ultras Liberi

Az Ultras Liberi mind a Magyar szurkolók képviselője támogatja Egres Bélát törekvéseiben:

http://www.peticiok.com/szigoritsunk_a_magyar_oktatasi_rendszeren_es_a_fiatalok_nevelesen

Kezdeményezzük hogy a foci és az utánpótlás válogatás a NAT részét képezze. Elég volt a púpos vasággyal 40 kilós csökött fiatalokból. Nem angol fakultáció meg mese fakultáció, hanem kő kemény edzés és hazafias nevelés kell a gyerekeknek!

(Bélám a linket rosszul másoltad be)

A Jövő Generációja Egyesület üdvözli a Kormány legújabb döntését, mely az egész napos iskola megteremtését jelenti.
A fiatalok mind mentális, mind szellemi mind fizikai fejlődése már régóta megkívánja, hogy egész napos oktatás és nevelés keretében fejlődjenek. Az egész napos iskola megteremtésével olyan nevelési körülményeket fog tudni az oktatási rendszer biztosítani, melyre a családi háttér már régóta nem képes.
Egyesületünk közreműködésének köszönhető, hogy 2015-től csak 50 óra közmunka letöltése esetén vehető át az érettségi. 2015-től pedig csak nyelvvizsgával válik lehetségessé a felsőoktatásba a felvételi.

További oktatási szigorításokat szorgalmazunk, mely a fiatalok érdekeit szolgálja:

1. Egyesületünk aláírás gyülytésbe kezd annak érdekében, hogy alkotmányban rögzítsék hogy az egyetemek egyetlen és vitathatatlan képviselete a HÖOK legyen, mellyel szemben kritikát megfogalmazni nem lehet!

2. Kezdeményezzük, hogy a röghöz kötés még a költségtérítéses hallgatókra is kiterjedjen, mivel az ország nem bírja fenntartani a felsőoktatást önerőből. A tankötelezettség korhatárát szállítsák le 14. évre és a középiskolai tanulmányok folytatását kössék 4.5 ös átlaghoz és képzési hozzájárulás fizetéséhez.

3. Kezdeményezzük a fiúk számára a kötelező katonai szolgálat újbóli, a nők számára meg a kötelező egészségügyi szolgálat bevezetését , melyet szabjanak feltételéül az érettségi kiadásának és a felvételinek.

4. kezdeményezzük, hogy a sport és a honvédelmi ismeretek a teljes oktatási rendszer szerves részesei legyenek az általánostól egészen a diplomáig, és akik e két területen nem teljesít megfelelően az kerüljön elbocsájtásra az adott oktatási intézményből.

5. Kezdeményezzük, hogy a fizetéseket az iskolai végzettség határozza meg, a gyerekek tanulmányi előmenetelét a szülők iskolai végzettsége határozza meg és a diploma kiadásának feltétele a házzasság és legalább egy gyerek vállalásához legyen kötve.

A Jövő Generációja Egyesület clul tűzte ki, hogy közreműködik a kormány és kormányt támogató civil egyesületek azok törekvéseivel, hogy jobbá tegyék a fiatalok gondolkozását és megértessék velük a mindenkori kormányok szükséges és megkerülhetetlen lépéseit, melyek hosszabb távon csak a társadalom javát szolgálják!

Egyesületünknek nem az a célja, hogy a felsőoktatást ellehetetlenítse, hanem, hogy a jelen gazdasági körülmények között optimálisan és hatékonyan tudjon működni. Jelenleg a Hallgatói Hálózat pont az oktatási rendszer ellehetetlenítésére törekszik miközben eredményeket nem képesek tanulmányaikban felmutatni, és vélt vagy valós sérelmeiket próbálják olyan csoportokra rávetíteni, akik soha nem tettek ellenükre. Jelenleg a felsőoktatás nem termel hasznot. A végzősök egy jelentős része nem rendelkezik nyelvvizsgával ez által nem jut diplomához, így esélye sincs szakmájában elhelyezkednie. Sok diplomát szerzett hallgató, vagy más kevésbé jól fizető területen helyezkedik el, vagy diplomája átvételét követően távozik külföldre. Ez által a magyar társadalom sem társadalmi, se adó formájában nem kapja vissza azt a pénzt, mely a nagy közös kalapból a felsőoktatásba lett fektetve. Ugyanakkor az egészségügy és a honvédelem teljesen leépült. Az eddig ingyenes és kötelezettségektől mentes felsőoktatás sem volt nyitott mindenki számára, annak ellenére, hogy most mindenki alanyi jogon követeli a diplomát, holott az érettségit se kellene mindenkinek kiadni!

Tisztelettel: Egres Béla
7633 Pécs, Kerényi Károly u. 2/b

http://www.facebook.com/egres.bela

http://jvg.mindenkilapja.hu/html/25779812/render/jovo-generacio-egyesulet

http://www.peticiok.com/szigoritsunk_a_magyar_oktatasi_rendszeren_es_a_fiatalok_nevelesen

Marsai Anita

Inkább az iskolában legyenek mint kitudja hol csavarogjanak míg a szülők dolgoznak.

Szabó Dóra

Mi történik akkor, ha a gyereket tanítás után fogom és hazaviszem?! Feljelentenek? Pénzbírságot kapok? Megvonják a családi pótlékot? Na de mire fel? Hiszen a tanításon részt vett a gyerek!

Szatmári Béla

Ki ez az eszement gyerektelen aki ezt kitalálta??? Agymosás felsőfokon....

Franci Miskolczi

Igyis megvannak terhelve a gyerekek.gondolom az egésznapos tanulás után jöhet az otthoni lecke..de hát melyik tanárt érdekli ezt? munka után mindegyik elvan magának...

Fekete György

Nagy barom ötlet volt ezt kitalálni!Arra nem gondolt,az a balfácán,ennek a hülyeségnek a kiötlője, hogy még felnőttnek is sok ennyi időt iskolában,illetve munkahelyen eltölteni?

teobatyo

Azt azért megnézném,hogy 16-18 éves diákokat,hogy fognak bent tartani,bilincsbe verik???EZ A SZEMÉLYI SZABADSÁG JOGOK TELJES FÖLDBE TIPRÁSA!!!

teobatyo

Bocs ez lemaradt.Egyenlőre a gyerekem az én gyerekem és nem az Államé vagy netán katonai iskolába írattam,pedig nem is tudok róla?Magyarul korlátozzák a SZEMÉLYI SZABADSÁGUNKAT!!!!!!!!!!!!

Furedi55

Egy kérdésem van: MINEK?! A cél persze egyértelmű: totális kontroll alá vetni a gyerekeket, így nevelődnek jó NER-állampolgárok. Megint egy teljesen életszerűtlen intézkedés. Alsó tagozatban még rendben, mert napközis foglalkozás, stb. De egy 14 éves minek legyen napköziben? Praktikus kérdések: 11 éves gyerek, 4-ig az iskolában, elbuszozik mondjuk a 8 óra tanítás után különangolra, mert az kell, hazakeveredik 6-ra, eszik valamit, a csodálatos szülő-gyerek viszony kialakítása érdekében a munkahelyről hazaeső anya vagy apa megkérdezi, mi volt a suliban, gyerek válasza, semmi, megyek leckét írni, már 7 óra van ekkor, és 10-kor ágyba bújik a gyerek, és másnap 6-kor kel. Ha mondjuk 1-kor eljöhetne, ez mínusz 3 óra. Lehet persze érvelni az egész napos iskola mellett, de szerintem így az iskola tényleg a gyerek második otthon lesz. Ha nem az első. Ez a cél.

szabadságot

A felnőttek munkaidejét is a Munka Törvénykönyve szabályozza. Remélhetőleg még van ahol betartják. Van napi munkaidő maximum, pihenő idő,ebédidő szabadság stb.
A fejlődésben levő gyermekektől hogyan várják el azt, hogy görnyedve egész nap fizikai és szellemi munkát végezzenek? Megkérdeztek orvosokat esetleg, hogy mi a véleményük? Hogyan fogják rehabilitálni a hátgerinc ferdüléses, idegbeteg sápkóros fiatalságot? Mi a cél ezzel?

teobatyo

Hát nagyon nevetségesnek tartom ezt az egészet.Azt,hogy képzelik,hogy a gyerekemnek megszabják meddig legyen iskolában.Ha 13-kor vége a tanításnak és nem napközis megtiltják,hogy haza vigyem a gyerekemet és ezt mégis,hogy érik el kommandó fog állni az iskola kapujában 16h-ig(pl..pénteken)vagy talán a TEK. A másik ki volt az a agyament hülye aki ezt kitalálta (talán nincs is gyereke) és kőtelezővé tette.Hát úgy látom nincsenek messze a Rákosi idők szomorú valóság....!!!???

Pikli

Miért kell szívatni a gyerekeket? GYEREKEK. Mikor lesz idejük játszani? Valaki hazaér hatra, aztán lesz ideje vacsizni, meg fürdeni? Boldogság... Szerencsétlenek... Még hány hülyeséget találnak ki? Nevetséges. Jövőre majd reggel 6-tól lesz a tanítás? Nem túlzás egy kicsit, hogy 6-14 évesek agyát napi 8 órában akarják leterhelni? Gondolkozzanak már...

Himer Csilla

Ez mé gmindig nem egyértelmű a laikusnak, mint pl. én. Ha bent kell maradni délután négyig, akkor az egész napos suli, vagy sem?

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X