Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Kiverte a biztosítékot a tanároknál és a szülőknél Pintér ötlete

1
igazolatlan hiányzás
Rendőrök kérdezgetik majd a diákokat, van-e igazolásuk

Tiltakozik a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) és a Szülői Hálózat (SZH) a "közveszélyes iskolakerülésre" vonatkozó törvényjavaslat ellen, a szervezetek az indítványt "gyermekellenesnek" tartják. "Testi erőt" is alkalmazhatnak a rendőrök a diákokkal szemben - arról, hogy ez pontosan mit jelent, itt olvashattok.

hirdetés
hirdetés

A két szervezet úgy véli, a "közveszélyes iskolakerülés" címen elhíresült törvénytervezet mind erkölcsileg, mind jogilag, mind emberileg elfogadhatatlan, pedagógiai, gyermekvédelmi és szülői szempontból pedig nonszensz.

Véleményük szerint a rendőrség bevetése az iskolán kívül tartózkodó gyermekek ellenőrzésére alapvető emberi és személyiségi jogot sért. Közleményükben úgy fogalmaztak: a szülők kikérik maguknak, a pedagógusok pedig szakmai és emberi jogi alapon elfogadhatatlannak tartják, hogy adott esetben a 4. óra után, tehát dél körül a haza vagy különórára igyekvő gyermeket feltartóztathassa bárki, és félelemben tartsa.

Pintér Sándor belügyminiszter a rendőrségről szóló törvény módosításában azt javasolta, hogy az igazgatóhoz kísérhetné a rendőr azt az általános iskolás diákot, aki igazolatlanul marad távol a tanítási órákról.

A parlamentnek benyújtott indítvány szerint a rendelkezés úgy szólna: ha egy 14 évnél fiatalabb diák nem tudja hitelt érdemlően igazolni, hogy engedéllyel hiányzik a tanításról vagy a kötelező iskolai foglalkozásról, és nincs vele nagykorú, akkor a rendőr - az iskolával való előzetes egyeztetés után - az igazgatóhoz kísérheti őt. "Hitelt érdemlő igazolást" az iskola, orvos vagy a szülő állíthat ki.

A belügyminiszter ezzel összefüggésben módosítaná a köznevelési törvényt is, rögzítve abban, hogy a tanuló iskolájának megállapítása, a hiányzás jogszerűségének ellenőrzése, valamint az iskolával és a szülővel való kapcsolatfelvétel céljából a köznevelés információs rendszeréből továbbítható a rendőrségnek egyebek mellett a diák neve, neme, születési helye és ideje, lakcíme, állampolgársága, diákigazolványának száma, tanulói jogviszonyának adatai, valamint iskolájának neve, címe.

Magyariné Nagy Edit, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén arról beszélt: a rendőr nem alkalmazhatna kényszerítő eszközt az iskolakerülő gyerekekkel szemben, de testi erőt igen. Az új szabályozás 2013. január 1-jén lépne hatályba.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Demcak Karolina

HÁT NEM CSAK A RENDÖRÖKNEK DE A TANÁROKNAK IS SZABAD KEZET KÉNNE ADNI HOGY MEGNEVELJÉK A KÖJKÖKET....

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X