Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Kiverte a biztosítékot a szülőknél a családi pótlék megvonása

Forrás: hvg.hu

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint igazságtalan az iskoláztatási támogatás rendszere, mivel a diákoknak csak 20 éves korukig jár az iskoláztatási támogatás, ugyanakkor a szakképző iskolákba járó tanulók 20 éves korukig nem tudják befejezni tanulmányaikat.

hirdetés
hirdetés

A szervezet közleményében kifejtette: a közoktatási intézmény igazgatójának jelzése alapján évente mintegy hétezer tanulóval szemben lépnek fel a gyámügyi hatóságok, mert 50 óránál, (vagyis 10 napnál) többet hiányzott az iskolából igazolatlanul. A családi pótlék elvonása több százmillió forint költségvetési megtakarítást eredményezhet ezután, de az MSZOE véleménye szerint értékelhető pedagógiai és gyermekvédelmi célja nincs.

A jogszabály értelmében a tanuló egy tanévben 50 órát hiányozhat az iskolából igazolatlanul, 200 órát igazoltan, azaz összesen 250 órát lehet távol az iskolából következmények nélkül. Mennyivel tud kevesebbet a tanuló, ha egy órával többet mulaszt? - tették fel a kérdést, azt javasolva, hogy a családi pótlék megvonásával kapcsolatos eljárásban enyhítő körülményként vegyék figyelembe a "vádlott" tanulók tanulmányi eredményét.

Az MSZOE véleménye szerint sérti a szülő szabadságjogát, ha az iskolai rendszabályok behatárolják, hány nap iskolai hiányzást igazolhat gyermekének. Sok iskola szelektíven alkalmazza az egymásnak ellentmondó, amúgy is zűrzavaros törvényeket. Az egyik tanulótól elfogadják a szülői, orvosi vagy más igazolást, a másiktól nem, az egyik tanulónak az igazgató vagy pedagógus igazolja a mulasztását, a másiknak nem - írták.

Szülői panaszként említették, több iskolában hanyagul kezelik a mulasztásokat, fegyelmezési céllal utólag írnak be igazolatlan órát a naplóba a "nagyobb igazságérzettel rendelkező tanulóknak". Az igazolatlan hiányzások hiteles adminisztrálása érdekében javasolták az iskolai mulasztási napló bevezetését, amelynek naprakészen meg kell egyeznie az ellenőrző könyv beírásaival.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X