Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

2013-tól a sakk is tananyag lesz az iskolákban

2013 szeptemberétől sakkozni is tanulnak majd a közép- és általános iskolások, július közepére elkészül a sakkra vonatkozó kerettanterv-részlet is.

Forrás: Gáspár Gábor

„A sakkozó gyerekek nem csak a sakkban jók. Jobbak például a logikai képességeik, de a szövegértés - amely látszólag távol áll a sakktól - is jobban megy nekik, mint azoknak, akik nem sakkoznak" - mondta Révész Máriusz, a Budapesti Sakkszövetség elnöke a SMART Kreatív Interaktivitás 2013 elnevezésű országos digitális tananyagkészítő pályázat díjátadóján.

hirdetés
hirdetés

Révész szerint a játék sikerélményt nyújt, az pedig segít a diákoknak az akadályok leküzdésében - könnyebb például az iskolakezdés, könnyebben tudnak beilleszkedni az osztályközösségbe is. "A gyerek érdeklődését kell felkelteni, hogy ne érezze azt, hogy dolgozik, hanem azt, hogy játszik" - tette hozzá a fideszes parlamenti képviselő.

Bár az iskolai sakkoktatás részleteiről még alig-alig lehet tudni valamit - a NAT nem részletezi, hogy tanárok vagy sakkoktatók tartják-e majd a foglalkozásokat - a kerettanterv sakkra vonatkozó része július közepéig elkészül. A Nemzeti alaptantervről szóló korábbi cikkeinket itt találjátok.

Polgár Judit nagymester szerint a sakknak fontos szerepe van a gyerekek fejlődésében és szocializációjában, mert olyan stratégiákat tanít meg, amelyeket a való életben is lehet alkalmazni. „Tudni kell a lépéseinket tervezni, előrelátni és ha kell, anyagot beáldozni” – mondta a díjátadón a sakkozó, aki 23 évig vezette a női sakkozók világranglistáját. Szerinte a játék legnagyobb előnye, hogy közben használjuk az agyunkat – míg a digitális technika világában ezt sokszor a gépek teszik meg helyettünk.

Sakktörténelem
A sakk valószínűleg Indiából származik, ősét, a csaturangát is ugyanazokkal a figurákkal, táblán játszották, de a szabályok eltértek a maiaktól. A világ első sakk-klubja Olaszországban alakult meg a 16.század közepe táján. Az első világbajnokságot 1886-ban rendezték meg, Wilhelm Steinitz nyerte, ezzel ő lett a sportág első világbajnoka. A jelenlegi világbajnok Visuvanátan Ánand, a következő világbajnokság 2012-ben lesz Moszkvában. A sportágban kétévente olimpiát is rendeznek, a magyarok eddig öt aranyérmet szereztek.
(x)

Egyre népszerűbb itthon is az online KRESZ tanulás

Magyarországon több mint százezren futnak neki minden évben valamilyen vezetői engedély megszerzésének. Évről évre többen tanulnak online.  Tovább »

Hozzászólások (0)

Új hozzászólásÖn korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X