Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Biszexuális költőt nem engednek a magyar iskolákba? Újabb vita az irodalomórákról

1
Forrás: túry

"A kommunistából átvedlett 'szabad demokrata' Faludy György nyíltan vállalta biszexuális hajlamát, ami nem jelenthet követendő példát a magyar diákok számára" - állítja Ferenczy Gábor jobbikos parlamenti képviselő, aki az erőforrás-miniszterrel kivetetné a költőt a Nemzeti Alaptantervből. Réthelyi válaszában azt fejtegeti, hogy az alaptanterv a jelenlegi formájában még csak egy tervezet - írja a Népszabadság.

hirdetés
hirdetés

„Miért lehet a Nemzeti Alaptanterv része Faludy György munkássága?” címmel intézett a napokban írásbeli kérdést a nemzetierőforrás-miniszterhez Ferenczi Gábor. A Jobbik országgyűlési képviselője ebben emlékeztetett, hogy frakciójuk már korábban is kifogásolta: kimaradtak az új Nemzeti Alaptantervből „az Erdélyi Helikon szerzői, irodalmunk transzilvániai áramlata, Tormay Cécile és a Napkelet”.

A jobbikos képviselő hozzáteszi, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár legutóbbi, ezzel kapcsolatos válaszában leszögezte: a kötelező tananyagban „a kikristályosodott gyöngyszemek” kapnak helyet. Ferenczi szerint azonban Faludy György nem tartozik a „gyöngyszemek” közé, többek között azért, mert nyíltan vállalta biszexuális hajlamát.

Réthelyi Miklós válaszában nem utasítja vissza a jobbikos képviselő állításait, mindössze annyit ír, hogy a Nemzeti Alaptanterv még csak egy tervezet, és a véglegesítése nem történt még meg. „Azért került társadalmi és szakmai vitára, és azért dolgoznak rajta szakmai bizottságok, hogy a hiányosságait, ahol csak lehet, orvosoljuk. A Nemzeti Alaptanterv - miközben hangsúlyt fektet a kortárs irodalom oktatására is - nevesíteni csak olyan szerzőket kíván, akiknek életműve az irodalomtörténetben rögzült értéket képvisel, kortárs politikai szerepvállalásától függetlenül” - zárul Réthelyi miniszter válasza.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Zabalint

Úgy van. Csak pár példa, homoszexuális volt Szapphó, Oscar Wilde, Byron. Akkor őket sem kellene tanítani? Vagy Villiont mert csavargó tolvaj volt, aki trágár szövegű verseket is írt, és akinek a műveit amúgy éppen Faludy fordította magyarra?

Vagy mondhatnám Turingot, hogy ne csak a humán területről legyen szó.

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X