Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Középiskolai felvételi 2012: majdnem mindenki bejutott

Középiskolai felvételi 2012
Felvételizők. Majdnem mindenki bejutott a kiválasztott középiskolába

Az idei általános felvételi eljárásban a nyolcadikos tanulók 96,2 százaléka felvételt nyert valamely középfokú oktatási intézménybe, a felvettek 73,6 százaléka az általuk megjelölt legelső helyre, 85,9 százalékuk az első két hely valamelyikére jutott be - közölte az Oktatási Hivatal.

hirdetés
hirdetés

A hivatal tájékoztatása szerint április 25-éig minden intézmény értesíti a hozzá jelentkező tanulókat jelentkezésük elfogadásáról vagy elutasításáról, ezzel lezárul az általános felvételi eljárás. A 2012-es középiskolai rangsorról itt olvashattok.

A felvételi eljárásban idén 87.581 nyolcadikos, 6.256 hatodikos és 4.947 negyedikes tanuló vett részt. (Utóbbiak a hatosztályos, illetve a nyolc évfolyamos gimnáziumokba felvételizők.)    

A közlés szerint az 1999/2000. tanév óta a jogszabályok, feltételek változása miatti kisebb-nagyobb korrekciókkal, ám változatlan alapelvekkel működő felvételi eljárásrend sikerességét mutatja, hogy szinte mindegyik iskolát váltó nyolcadikos bejut valamelyik általa megjelölt tanulmányi területre, döntő többségük az általa leginkább óhajtott területek valamelyikébe. 

Akik most nem jutottak be középfokú iskolába, azoknak május 2. után kezdődik a rendkívüli felvételi eljárás időszaka. Ekkor a továbbtanulás intézése már egyénileg, közvetlenül a középfokú iskolákkal egyeztetéssel történik. 

Azoknak a középfokú iskoláknak az adatait, amelyekben a felvettek alacsony száma miatt rendkívüli felvételi eljárást kell kiírni, az Oktatási Hivatal tájékoztatásul közzéteszi a www.oh.gov.hu, valamint a www.kir.hu honlapokon.

A tanköteles korú tanulóknak az esetlegesen sikertelen felvételi eljárás ellenére is kötelező az iskolaválasztás. A kötelező felvételi feladatot ellátó középfokú iskolákról az általános iskola tájékoztatja a diákot. A tankötelezettség teljesítését az illetékes települési önkormányzat jegyzője kíséri figyelemmel. Az általános felvételi eljárás részletes információit az adatok feldolgozása után, várhatóan május végétől az érdeklődők megtekinthetik majd az Oktatási Hivatal honlapján-

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X