Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Utcára vonulnak a tanárok: kiverték a biztosítékot az igazgatóváltások

Forrás: Stiller Ákos

A közoktatási és az önkormányzati törvény módosítását javasolja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) annak érdekében, hogy az iskola és a fenntartó érdekei közösen valósuljanak meg - közölte a szervezet elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

hirdetés
hirdetés

Mendrey László elmondta: a köznevelési és az önkormányzati törvény összefésülése tette lehetővé, hogy a fenntartó a szigetszentmiklósi gimnázium igazgatójának ideiglenes kinevezése kapcsán kialakult helyzethez hasonlóan be tud avatkozni az iskolák életébe. A változtatásra azért van szükség, hogy a demokráciát valóban meg lehessen jeleníteni az iskolában - tette hozzá. Mint mondta, a törvénymódosítással kapcsolatos pontos elképzeléseikkel egy-két hónapon belül keresik meg a döntéshozókat.    

Mendrey László hozzátette, hogy a PDSZ más közoktatási szakszervezetetekkel együtt demonstrációt tervez június 3-ára, pedagógusnapra, a tanárok korábban megvont juttatásaival kapcsolatban, ahol már szót emelhetnek a törvénymódosítást érintő javaslataik mellett is.    

Kifejtette: a fenntartónak joga van vezetőt jelölni az iskola élére, azonban nem erőltetheti rá döntését minden szakmai érvvel szemben a testületekre. Mint mondta, hónapok óta kapnak jelzéseket arról az ország minden részéből, hogy az állam fenntartói szerepvállalásával komoly érdeksérülések mentén történnek meg az igazgatóváltások. Mint mondta, a szigetszentmiklósi eset azért kiemelkedő, mert a tantestület, a diákok és a szülők együttesen fogtak össze egy kívülről jövő döntés ellen.    

Álláspontja szerint a rendszerváltás óta bebizonyosodott, hogy a politika nem tud mit kezdeni a közoktatással, a köznevelési törvények nem a szakma, hanem a politikai elit szándékai szerint fogalmazódtak meg.    

A szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium élére a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ (PMIK) Mede Norbertet nevezte ki ideiglenesen április 3-ával azt követően, hogy a korábbi igazgatói pályázat kiírását érvénytelenítették. A döntés ellen április 11-én fáklyás felvonulással tiltakoztak diákok, szülők és tanárok a városban. A posztra az addig megbízott igazgató, Czita Zoltán is jelentkezett, akinek pályázatát a tanárok és a szülők nagy arányban támogatták.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X