Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Odacsapnának a szülők a kicsapongó tanároknak

2
Forrás: hvg.hu

Minden iskolában vezessenek be a diákoknak és a pedagógusnak etikai kódexet - többi között ezt javasolja a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete. A szülői egyesület azt is kezdeményezi, hogy ha az állami fenntartású iskolákban kötelező hit- és erkölcstanoktatás folyik, akkor csoportokra bontással biztosítsák a tanulók vallásának megfelelő hit- és erkölcstanoktatást. Ilyen jellegű csoportbontást kell ott is alkalmazni, ha egy adott településen csak egyházi iskola működik - írták.    

hirdetés
hirdetés

Álláspontjuk szerint az erkölcstanoktatás alapvető feltétele a pedagógusok példamutató magatartása. A Nemzeti alaptanterv az iskolai keretek között folyó hit- és erkölcstanoktatás szervezését, tartalmának meghatározását és felügyeletének ellátását minden nevelési-oktatási intézménytípus esetén az adott egyház és az adott egyház nevében eljáró jogi személy hatáskörébe utalja. Tehát az egyháznak kell biztosítania a tanterveket, a tankönyveket és a képzett a hittantanárokat - állapították meg.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerdán este egy rádióműsorban arról beszélt, hogy az erkölcsi nevelésre jobban fel kell készíteni a pedagógusokat. Fontosnak nevezte, hogy alapvető etikai és erkölcsi kérdésekben tájékozottak legyenek a tanárok, tudják, hogy egy-egy életkorban bizonyos erkölcsi kérdésekhez hogyan kell közelíteni. Azt remélik - emelte ki -, hogy az erkölcs- és hittanoktatástól sokkal tudatosabb lesz majd a fiatalság.

Hoffmann Rózsa szerint ugyanakkor az erkölcstan tanítását olyan értelemben nem szabad osztályozni, mint például a történelmet, mert "ez majdnem mérhetetlen". Hangsúlyozta, hogy nagyon óvatosan kell az értékelésnél eljárni, és a szülők, gyermekek világnézeti elkötelezettségét tiszteletben kell tartani.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (2)

djoci

És mi lenne, ha a kedves szülők otthon tanítanák a gyerekeiknek az erkölcsös és etikus életmódot (bármit is jelentsen az)? Úgy tűnik, a gumicsontgyárban megint túltermelés van.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X