Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Minden reggel kötelező a himnusz az iskolákban – több országban döntöttek

A világon csak néhány ország iskoláiban kötelező a nemzeti himnusz éneklése. Romániában nemrég vezették be a hétfői himnuszéneklést, Szlovákiában már több éve elfogadták a szabályt.

Forrás: hvg.hu

Thaiföld azon kevés országok egyike, ahol kötelező a himnusz éneklése az iskolában. A diákok minden reggel felsorakoznak a nemzeti zászló előtt, és vigyázzállásban éneklik el a himnuszt. Japánban 2003 óta ugyanez a gyakorlat működik, ahol a tanárok és a diákok reggelente együtt énekelnek a zászló előtt. 2009-ben több tanár, akit azután büntettek meg fejenként 5600 dollárra (több mint 1 millió forint), hogy megtagadta az éneklést, bírósághoz fordult szabadságjogai megsértése miatt. A - véleményük szerint – szabad véleménynyilvánításhoz való jogot sértő büntetést végül a japán bíróság jogosnak találta.

hirdetés

A kanadai New Brunswick általános iskolában néhány évvel ezelőtt heves vita robbant ki a himnusz éneklése körül, miután az iskola vezetője szülői kérésre betiltotta a reggeli éneklést. A tiltást kérő szülők indokait nem ismerjük, de az "ellentábor" a Facebookon alakított egy csoportot, amely a himnusz kötelező iskolai éneklésért jött létre.

Szlovákiában 2010 óta kötelező a himnuszéneklés - hétfőnként. A törvény az éneklésen kívül előírja a szlovák zászló, az állami címer, az alkotmány bevezetője és a szlovák himnusz szövegének kifüggesztését az osztálytermekben. Igaz, a törvény nem tartalmaz szankciókat.

Romániában szintén hétfőnként kötelező a himnusz éneklése az általános- és középiskolásoknak. A tavaly meghozott törvény értelmében minden osztályteremben kötelező kitenni a román nemzeti zászlót is. A törvényjavaslat benyújtásának okáról több hír is kering a világhálón. Az egyik szerint az váltotta ki Daniel Funeriu oktatási miniszter haragját, hogy a nemzeti stadion avatásakor hamisan énekelték a himnuszt az emberek. A másik verzió szerint a Románia-Franciaország Európa-bajnoki labdarúgó-selejtező előtt az énekes hibásan énekelte a himnuszt, ezért ötezer lejes (335 ezer forint) birságot szabtak ki rá.

(x)

Gyűjts élményeket is az ötösök mellé!

Emlékezetessé akarod tenni hallgatói éveidet? Az iskolapadban megszerzett tudás mellett élményekre, igazi tapasztalatokra is vágysz?  Tovább »

Hozzászólások (0)

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X