Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Hogy lesznek így "hazafias érzelmű" diákok az iskolákban?

1
Forrás: Stiller Ákos

Nincs sok ötletük a tanároknak, hogy mivel tudnák hazafiságra tanítani a diákokat. Az ünnepségeket a diákok unják, a verseket épp csak felolvasni van idő, és már egy zenés megemlékezés is túlzásnak tűnik – írja az Origo.

hirdetés
hirdetés

Az új Nemzeti alaptanterv egyik fő célja, hogy "a felnövekvő nemzedék a haza felelős polgárává" váljon, de a pedagógusok szerint ehhez elsősorban nem új tanterv, hanem más tanári és családi hozzáállás kell. Az új NAT-ról és a "hazafias nevelésről" szóló összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

Több tanár is említette, hogy a nemzeti öntudatra való nevelés fontos eszközei lehetnek a közös iskolai ünnepek. A hírportál által megkérdezett pedagógusok tapasztalatai szerint azonban a nemzeti ünnepeken tartott rendezvényeken a diákok általában feszengnek, többen a verset szavaló diáktársukon nevetgélnek, és "nem érzik, hogy közük lenne az ünnephez" - fogalmazott egyikük. A tanárok szerint ennek az lehet az egyik oka, hogy sok szülő nem érzékelteti a gyerekkel az ünnepek jelentőségét.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

vorenus

Csatlakozom az előttem szólóhoz.
Úgy fessünk pozitív jövőképet a diákok elé, hogy a múltba révedve keresgélünk pozitív példákat?
Igen, mert napjaink hősei OV, Schmitt Pál, Hoffmann Rózsa, Szíjjártó Péter, Lázár János, hadd ne soroljam.
Igazán előremutató, inspiráló névsor.
Nem csoda, hogy senkit sem érdekel. Ha csak egyszer megkérdeznék a tanárokat, vagy a szülőket (állampolgárokat), hogy mit szeretnének, hát gyorsan kiderülne, hogy nem ezt...

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X