Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Nincs 270 milliárd forint a tanárok fizetésemelésére

3
Forrás: Túry Gergely

Tovább tárgyal a bérkérdésekről és az életpályához kapcsolódó munkaidőrendszerről a kormány a pedagógusok sztrájkbizottságával - derült ki a felek szerdai egyeztetése után.

hirdetés
hirdetés

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a mintegy négyórás megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a kormány vállalta, ha nem egyidejűleg kerülne sor a pedagógus-életpályához kapcsolódó új munkaidő-számítási rendszer és az új bértábla bevezetésére, az átmeneti időszakra kidolgozza a többletterhek honorálásának, illetve a bérek számításának módját. Mint mondta, a szakszervezetek által megfogalmazott 20 százalékos bérkövetelésnek plusz 270 milliárd forint a költségvetési vonzata, ezt nem tudják vállalni.

A vonatkozó munkaanyagot egy héten belül eljuttatják a sztrájkbizottságnak és a szakszervezetek megtehetik észrevételeiket - tette hozzá. Közlése szerint megállapodtak arról is, hogy az esetleges sztrájk idejére az elégséges szolgáltatások meghatározásáért közösen fordulnak állásfoglalásért a munkaügyi bírósághoz.

A minisztérium úgy véli, hogy a sztrájkolók jogait tiszteletben kell tartani, de azoknak a jogait is tiszteletben kell tartani, akik esetleg nem akarnak sztrájkolni, hanem tanítani akarnak, nem beszélve azokról a szülőkről, akiknek egy esetleges munkabeszüntetés pluszterhet jelent - fejtette ki Balog Zoltán.

Somogyi László, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke azt mondta: elsősorban azért nem tudtak dűlőre jutni ebben a kérdésben, mert az új sztrájktörvény szerint nincs tapasztalatuk abban, mit tekinthetnek még elégséges szolgáltatásnak az oktatásügyben.

Kiemelte: ígéretet kaptak arra, hogy amennyiben az új bérezést nem tudják az életpályamodellel együtt bevezetni, nem jár rosszul egyetlen pedagógus sem. Ennek technikai részletein dolgoznak majd - jelezte.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt mondta, nagyon kemény tárgyalási fordulón vannak túl, de továbbra is azt szeretnék, ha meg tudnának állapodni. Nagyon komoly vita van a pedagógusok munkaterhelésének kérdésében, ebben igen eltérőek az álláspontok - értékelt az érdekvédő.

Hozzátette: vita van a pedagógusok bérezése ügyében is, ők azt a megoldást tudják támogatni, amelyet Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a szerdai fordulón is megerősített, az életpálya bevezetése és a más típusú munkaidő-számítás kizárólag a béremeléssel együtt történjen. Mendrey László megítélése szerint erre van lehetőség. Közölte: az ígért munkaanyag tartalmazza majd, hogy a pedagógusoknak a kötelező óráikon túl milyen feladatokat kell ellátniuk.

Balog Zoltán ehhez azt tette hozzá, továbbra is szeretnék, ha az életpályamodell a béremeléssel együtt indulna el, de ha átmeneti szabályozásra van szükség, akkor hajlandóak gondolkodni, hogy ebben az időszakban milyen kompenzációt tudnak biztosítani.

A sajtótájékoztató után kiosztott háttéranyag szerint a felek megállapodtak abban, a köznevelési hídprogramok kedvezményezett iskolatípusa a szakiskola legyen, illetve a kormány elfogadta a szakszervezeti oldal azon javaslatát, hogy a fővárosi, megyei köznevelési terv elkészítését jogszabály rögzíti majd.

A kabinet vállalta továbbá, hogy a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt módosítja, és összehangolja a megváltozott fenntartói szerkezetet és az érdekegyeztetés rendjét. Ennek szervezeti kerete a Közalkalmazottak Munkaügyi Tanácsa. A tárgyalások két hét múlva folytatódnak.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (3)

Német Gréta

az óvónőkről miért nem esik szó a pedagógus béremelésnél és az életpálya modellnél ?

Horvath Ilona

Aki nem mer ,és a másikra vár,az soha ne ne követelődzön. Mindenki ,aki valamit el akar érni ,az tegyen magáért a legtöbbet.De ha sokan teszik ugyan ezt ,akkor együtt már el is érhetik,amit akarnak.

vorenus

Aki elolvassa a cikket, rögtön látja, hogy csak mellébeszélés, rizsa mindkét oldalról.
Csodás látni, ahogy napról-napra kisebb az elszántság, és egyre jobban tele a nadrág, csak ne kelljen sztrájkolni.
Megalkuvók.
Menjetek ti is a kormánnyal együtt a fenébe.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X