Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Még a tankönyvkiadók sem tudják, mi lesz 2013-tól

Forrás: MTI

Az iskolák idén február végéig adhatják le tankönyvrendeléseiket, a Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatója szerint az önkormányzatok pénzügyi helyzete nem befolyásolhatja a diákok jogát a tankönyvhöz, ezért a kiadó idén is az első tanítási napig leszállítja a megrendelt tankönyveket, függetlenül attól, hogy az esetleges tartozások törlesztésében van-e fennakadás.

hirdetés

Kiss János Tamás, a kiadó vezérigazgatója közleményében kiemelte: egyelőre nem hozott változást az új köznevelési törvény a tankönyvellátásban. Kiemelte: a törvény tankönyvellátást érintő előírásai a 2012/2013-as tanévre vonatkozóan még nem léptek életbe, így a tankönyvek megrendelése, a tankönyvellátási szerződések megkötése, a tankönyvek megvásárlásának finanszírozása a következő tanévben változatlan marad. 

Emlékeztetett, hogy az iskolák február végéig adhatják le rendeléseiket, amelyek alapján a kiadók és a terjesztők kiszállítják a könyveket a szeptemberben induló tanévre. A felmenő rendszer következtében a most megrendelt tankönyvek a következő ciklusban tartósan használhatók maradnak. 

A tankönyvpiac jövőjével kapcsolatban még több nyitott kérdés van. A tankönyvválasztást is érintő változásokról a tavaly év végén elfogadott nemzeti köznevelési törvény nem rendelkezik, így annak részletei is csak később látnak napvilágot." 

Kitért arra, hogy az iskolák idén is a Közoktatási Információs Rendszeren keresztül rendelhetik meg a pedagógusok által választott kiadványokat, legyen az tartós tankönyv vagy a diák saját tulajdonába kerülő kiadvány, mert az új rendelkezéseket a 2013/2014-es tanévtől, felmenő rendszerben vezetik be.

Az új nemzeti alaptanterv és a kerettantervek elfogadásáig - a jelenleg érvényes szabályozás szerint - a régi tankönyveket lehet továbbra is megrendelni, míg az új tantervek alapján legkorábban szintén a 2013/2014-es tanévben lehet először oktatni. A módosított tantervek alapján ekkor jelennek majd meg az új tankönyvek is, szintén felmenő rendszerben.

(x)

Gyűjts élményeket is az ötösök mellé!

Emlékezetessé akarod tenni hallgatói éveidet? Az iskolapadban megszerzett tudás mellett élményekre, igazi tapasztalatokra is vágysz?  Tovább »

Hozzászólások (0)

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X