Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Összekapott a parlamentben Hoffmann és Hiller: hány iskola kerül az egyházakhoz?

Az egyházi iskolák számáról vitatkozott a parlamentben az MSZP-s Hiller István a KDNP-s Hoffmann Rózsával.

Forrás: MTI / Kovács Attila
Az azonnali kérdések sorát nyitó Hiller István (MSZP) arról beszélt, hogy az elmúlt évben tett kormányzati intézkedések "egyenesen ösztönzik" az intézményfenntartó önkormányzatokat, hogy iskoláikat átadják az egyházaknak. A politikus az oktatási államtitkárság közlése, illetve a sajtóban megjelent hírek alapján elmondta, hogy az elmúlt hónapokban 88 iskola került az egyházakhoz. Felhívta a figyelmet, hogy ezek között olyanok is vannak, amelyek a település egyetlen oktatási intézményei, így a szülők nem dönthetnek szabadon arról, hogy egyházi vagy állami iskolába járassák-e a gyerekeiket.

Hoffman Rózsa államtitkár válaszként kijelentette, éppen a szocialista kormányzatok róttak olyan terheket az önkormányzatokra, amelyek miatt azok képtelenek voltak fenntartani az intézményeket, a jelenlegi kabinet pedig megörökölte ezt a helyzetet. Hangsúlyozta, ettől függetlenül nem ösztönözték az iskolaátadásokat.

Az államtitkár megjegyezte azt is, hogy ő 82 átadott iskoláról tud, amelyekkel együtt is körülbelül 450 egyházi intézmény lesz Magyarországon. Ez körülbelül nyolc százaléka az összes iskolának.

MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X