Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Rövidebb lesz az őszi szünet, hosszabb a téli és a tavaszi vakáció?

Az oktatásért felelős államtitkárság nem szeretné felrúgni a jelenlegi pedagógiai kultúrát és iskolai hagyományt, ugyanakkor az év közbeni szünetek átstrukturálása a tárcánál is napirenden van - mondta kérdésre válaszolva Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár kedden egy más témában tartott sajtótájékoztatón.

Gloviczki Zoltán kifejtette: köztudott dolog, hogy vannak olyan országok, ahol más a szünetek struktúrája, mint Magyarországon. A helyettes államtitkár úgy fogalmazott: "azért, mert elsősorban hátrányos helyzetű területeken nehéz nyáron mit csinálni a gyerekekkel, azt a fajta pedagógiai kultúrát és iskolai hagyományt, ami a magyar oktatás bioritmusát meghatározza, nem szeretnénk a közeljövőben felrúgni".

Forrás: pk
hirdetés

Közlése szerint ugyanakkor az év közbeni szünetek átstrukturálása napirenden van az államtitkárságon, elsősorban az őszi szünet rovására, a csekély karácsonyi és húsvéti szünet megnövelésére gondolnak. Kitért arra is, hogy a tanév hosszának növelésekor sok egyéb mellett a költségvetési vonzatokat is figyelembe kell venni, ezért is megfontolandó dolog. Milyen hosszú a tanév Európa és Észak-Amerika országaiban? Összefoglalónkat itt olvashatod el.
   
Pokorni Zoltán, a parlament oktatási bizottságának fideszes elnöke korábban arról nyilatkozott: megfontolásra javasolja az oktatási kormányzatnak az iskolai szünetek időtartamának átalakítását.

Elmondása szerint sok szülőnek szinte megoldhatatlan feladatot jelent, hogy gyermekeinek felügyeletről és megfelelő programokról gondoskodjon a tízhetes nyári vakáció idejére, és a diákoknak sem jó, hogy ilyen hosszú ideig kiesnek az iskola adta nevelési térből. A politikus véleménye az, hogy vagy a tanítási napok számát kellene megtoldani, vagy a téli és tavaszi szünetet lehetne meghosszabbítani a nyári vakáció rovására. Pokorni Zoltán javaslatáról bővebben itt olvashatsz.

MTI 

 

(x)

Gyűjts élményeket is az ötösök mellé!

Emlékezetessé akarod tenni hallgatói éveidet? Az iskolapadban megszerzett tudás mellett élményekre, igazi tapasztalatokra is vágysz?  Tovább »

Hozzászólások (0)

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X