Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Mennyit lehet keresni érettségivel? Az öt legjobban fizetett szakma

3

Nem feltétlenül kell diploma a jó fizetéshez: az elmúlt hónapokban több amerikai és brit állásportál összeállította a legjobban fizetett, akár középfokú végzettséggel is betölthető munkakörök listáját.

Légiirányító
Átlagos bér: 110-120 ezer dollár


Bár Magyarországon a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem had- és biztonságtechnikai mérnöki szakán repülésirányító szakirányt is lehet választani, a polgári légiirányítóknak nincs szükségük diplomára – ellenben részt kell venniük egy szigorú alkalmassági vizsgán és egy angol nyelvű képzésen. A légiirányítók itthon és külföldön is a legjobban fizetett szakemberek közé tartoznak, a The Bureau of Labor Statistics (BLS) adatai szerint átlagosan 111 ezer dollárt keresnek, de a tapasztaltabbaknak akár a 160 ezer dollárt, vagyis a harmincmillió forintot is elérheti az éves jövedelmük. Mennyit ér a diploma? A hiányszakmák listáját itt találod.

Légiirányítási szimulátor. Magas a fizetés, de nagy a felelősség is
Légiirányítási szimulátor. Magas a fizetés, de nagy a felelősség is

Liftszerelő és – karbantartó
Átlagos bér: 65-70 ezer dollár


„Ha szeretsz dolgozni, és nem riadsz vissza a fizikai munkától, gyors elhelyezkedés és magas jövedelem vár rád” – így hirdeti képzését az egyik egyesült államokbeli oktatási központ, amely többek között leendő liftszerelőknek is indít tanfolyamokat. A munkaerő-piaci statisztikák valóban a legkeresettebb és legjobban fizetett szakmák közé sorolják, a tanfolyam elvégzése után akár 50 ezer dollárt is kereshet egy pályakezdő, az átlagos éves fizetés 70-75 ezer dollár.

Ingatlanközvetítő
Átlagos bér: 70-100 ezer dollár


Bár a gazdasági válság az ingatlanközvetítők bevételeit is drasztikusan lecsökkentette, az éves átlagfizetés az Egyesült Államokban még így is 70-80 ezer dollár, de a tehetségesebbek bére az évi 145 ezer dollárt is elérheti. Ehhez azonban ki kell váltaniuk az értékesítési engedélyt - Magyarországon a cégek dönthetik el, hogy kérnek-e ingatlanközvetítői OKJ-bizonyítványt a hozzájuk jelentkezőktől, vagy megelégednek az érettségivel.

Légiutas-kísérő
Átlagos bér: 50-60 ezer dollár


A stewardok és stewardessek évi átlagkeresete az Egyesült Államokban 56 ezer dollár, vagyis több mint tízmillió forint, de a tapasztalt légiutas-kísérők akár 99 ezer dollárt is hazavihetnek évente. A légitársaságok – Magyarországon ugyanúgy, mint Amerikában – középfokú végzettséget és több idegen nyelv ismeretét várják el: a munkához szükséges tudást rendszerint a vállalat tanfolyamán sajátítják el a leendő utaskísérők.

50-60 ezer dollárt keresnek évente a légiutas-kísérők
50-60 ezer dollárt keresnek évente a légiutas-kísérők
Forrás: AP

Reaktoroperátor
Átlagos bér: 72-75 ezer dollár


A Japánban történt erőműkatasztrófa után nem valószínű, hogy a legnépszerűbb szakmák közé kerül majd, a fizetés viszont kétségkívül imponáló: az operátorok évente átlagosan 72-75 ezer dollárt vihetnek haza. A különböző országokban különböző hosszúságú tanfolyamot kell elvégezni az érettségi után, diplomát azonban nem feltétlenül kell szerezni.

Gyorséttermi kiszolgáló, jegykezelő, kasszás – ők dolgoztak a legalacsonyabb órabérért az Egyesült Államokban 2010-ben. A statisztikák szerint az országban annak a 2,7 millió embernek a legalacsonyabb a fizetése, aki gyorsétteremben dolgozik: órabérük 8,71, évi átlagkeresetük pedig 18,120 dollár. Ennél valamivel többet keresnek azok, akik nem a vendégek kiszolgálásával, hanem az étel elkészítésével foglalkoznak – ők munkájukért óránként 8,76, évente összesen 18,230 dollárt kapnak. Őket követik a mosogatók – órabérük 8,81 dollár, évi átlagkeresetük 18,339 dollár. A legrosszabbul fizető szakmák listáját itt nézheted meg.


eduline
hirdetés
hirdetés
hirdetés