Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Mennyit lehet keresni érettségivel? Az öt legjobban fizetett szakma

3

Nem feltétlenül kell diploma a jó fizetéshez: az elmúlt hónapokban több amerikai és brit állásportál összeállította a legjobban fizetett, akár középfokú végzettséggel is betölthető munkakörök listáját.

Légiirányító
Átlagos bér: 110-120 ezer dollár


Bár Magyarországon a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem had- és biztonságtechnikai mérnöki szakán repülésirányító szakirányt is lehet választani, a polgári légiirányítóknak nincs szükségük diplomára – ellenben részt kell venniük egy szigorú alkalmassági vizsgán és egy angol nyelvű képzésen. A légiirányítók itthon és külföldön is a legjobban fizetett szakemberek közé tartoznak, a The Bureau of Labor Statistics (BLS) adatai szerint átlagosan 111 ezer dollárt keresnek, de a tapasztaltabbaknak akár a 160 ezer dollárt, vagyis a harmincmillió forintot is elérheti az éves jövedelmük. Mennyit ér a diploma? A hiányszakmák listáját itt találod.

Légiirányítási szimulátor. Magas a fizetés, de nagy a felelősség is
Légiirányítási szimulátor. Magas a fizetés, de nagy a felelősség is

Liftszerelő és – karbantartó
Átlagos bér: 65-70 ezer dollár


„Ha szeretsz dolgozni, és nem riadsz vissza a fizikai munkától, gyors elhelyezkedés és magas jövedelem vár rád” – így hirdeti képzését az egyik egyesült államokbeli oktatási központ, amely többek között leendő liftszerelőknek is indít tanfolyamokat. A munkaerő-piaci statisztikák valóban a legkeresettebb és legjobban fizetett szakmák közé sorolják, a tanfolyam elvégzése után akár 50 ezer dollárt is kereshet egy pályakezdő, az átlagos éves fizetés 70-75 ezer dollár.

Ingatlanközvetítő
Átlagos bér: 70-100 ezer dollár


Bár a gazdasági válság az ingatlanközvetítők bevételeit is drasztikusan lecsökkentette, az éves átlagfizetés az Egyesült Államokban még így is 70-80 ezer dollár, de a tehetségesebbek bére az évi 145 ezer dollárt is elérheti. Ehhez azonban ki kell váltaniuk az értékesítési engedélyt - Magyarországon a cégek dönthetik el, hogy kérnek-e ingatlanközvetítői OKJ-bizonyítványt a hozzájuk jelentkezőktől, vagy megelégednek az érettségivel.

Légiutas-kísérő
Átlagos bér: 50-60 ezer dollár


A stewardok és stewardessek évi átlagkeresete az Egyesült Államokban 56 ezer dollár, vagyis több mint tízmillió forint, de a tapasztalt légiutas-kísérők akár 99 ezer dollárt is hazavihetnek évente. A légitársaságok – Magyarországon ugyanúgy, mint Amerikában – középfokú végzettséget és több idegen nyelv ismeretét várják el: a munkához szükséges tudást rendszerint a vállalat tanfolyamán sajátítják el a leendő utaskísérők.

50-60 ezer dollárt keresnek évente a légiutas-kísérők
50-60 ezer dollárt keresnek évente a légiutas-kísérők
Forrás: AP

Reaktoroperátor
Átlagos bér: 72-75 ezer dollár


A Japánban történt erőműkatasztrófa után nem valószínű, hogy a legnépszerűbb szakmák közé kerül majd, a fizetés viszont kétségkívül imponáló: az operátorok évente átlagosan 72-75 ezer dollárt vihetnek haza. A különböző országokban különböző hosszúságú tanfolyamot kell elvégezni az érettségi után, diplomát azonban nem feltétlenül kell szerezni.

Gyorséttermi kiszolgáló, jegykezelő, kasszás – ők dolgoztak a legalacsonyabb órabérért az Egyesült Államokban 2010-ben. A statisztikák szerint az országban annak a 2,7 millió embernek a legalacsonyabb a fizetése, aki gyorsétteremben dolgozik: órabérük 8,71, évi átlagkeresetük pedig 18,120 dollár. Ennél valamivel többet keresnek azok, akik nem a vendégek kiszolgálásával, hanem az étel elkészítésével foglalkoznak – ők munkájukért óránként 8,76, évente összesen 18,230 dollárt kapnak. Őket követik a mosogatók – órabérük 8,81 dollár, évi átlagkeresetük 18,339 dollár. A legrosszabbul fizető szakmák listáját itt nézheted meg.


eduline
(x)

Gyűjts élményeket is az ötösök mellé!

Emlékezetessé akarod tenni hallgatói éveidet? Az iskolapadban megszerzett tudás mellett élményekre, igazi tapasztalatokra is vágysz?  Tovább »

Hozzászólások (3)

PajLid

A diploma sokat jelent, statuszimbolum, akarat kitartas, is , nem a diploma teszi az embert, de teny megvaltoztatja az egyent es az eletet, Nem beszelve arrol ha egy fiatal Elso Diplomas, a csaladjaban, netan cigany, vagy mar elmult joval 50 - oriasi az oromot a csaladtagok arcan latni, a buszkeseget , hiszen a regi generacio szamara egykor ez elerhetetlen volt a DIPLOMA.

Gép Elek

ne felejtsétek ki a sorból drága köztársasági elnökünket sem, akinek a heJesírás sem az erőssége!

abuelita

Igen. Meg az a fideSS-es dajcstamás, akinél megvárták, hogy nagy nehezen lediplomázzon, lehessen végre miniszter. Csupa élősködő, hitvány féreggel van tele a politika.

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X