Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Iskolai Facebook-botrányok ellen a tiltás a megoldás?

1

Egyre több amerikai és ausztráliai oktatási körzet tiltja meg a pedagógusoknak, hogy ismerősnek jelöljék tanítványaikat a közösségi oldalakon. A facebookos kommentek eddig több tucat iskolai botrányt robbantottak ki – sokak szerint ezért az a legjobb megoldás, ha a tanárok semmilyen személyes információt nem tesznek közzé magukról.

Hat középiskolást tartóztattak le az Egyesült Államokbeli Carsonban januárban, miután a Facebookon megszervezték a „Támadj meg egy tanárt” elnevezésű eseményt. A 12-13 éves diáklányok viccnek szánták a furcsa akciót, ám a két gimnáziumot – és azok pedagógusait – érintő esemény meghívóját több száz fiatalnak küldték el, akik közül tizennyolcan jelezték is részvételüket. Miután többen is fenyegetéseket jelentettek meg a közösségi oldalon, az iskola vezetősége és a rendőrség is közbelépett. Az igazgató szerint az elmúlt években egyre több iskolai lövöldözés történt, így minden fenyegetést komolyan vesznek. A "Támadj meg egy tanárt" eseményről itt olvashatsz bővebben.

hirdetés
hirdetés

Minden ötödik nagy-britanniai iskolaigazgatót fenyegettek már meg valamelyik közösségi oldalon, ezért az intézményvezetőket tömörítő érdekvédelmi szervezet május elején külön rendezvényt szervezett a Facebook- és Twitter-támadásokról. Bár olykor-olykor a szülők is lejáratókampányba kezdenek, a tanárok cyberzaklatása - amely a sértő kommentektől egészen a hamis Facebook-profilok létrehozásáig terjed - a tapasztalatok szerint inkább a diákokra jellemző.

Egy brit középiskolás ez utóbbi módszert választotta, egyik tanára nevével hozott létre egy álprofilt az egyik közösségi oldalon. „Nyolc hétig tartott, mire meg tudtuk szüntetni a profilt, mindeközben számtalan oda nem illő dolgot írtak a nevében. Természetesen sok szülő is olvasta a bejegyzéseket” – mondta Mike Welsh általános iskolai igazgató, aki szerint durvább esetekben, amikor akár az érintett testi épsége is veszélyben foroghat, érdemes azonnal értesíteni a rendőrséget.

Hol a határ?

Amióta ilyen széles körben használják a közösségi oldalakat – a Facebooknak jelenleg mintegy 600 millió aktív felhasználója van -, egyre inkább fókuszba kerülnek a tanár-diák kapcsolatok. „Tanárként van egyfajta demarkációs vonal közted és a diákok között. Ezt a határt nemhogy átlépni, de megközelíteni sem szabad. Már az első pillanattól kezdve le kell fektetni a szabályokat, tisztázni kell, hogy én nem a haverod vagy a barátod vagyok, hanem a tanárod” – nyilatkozta Jim Keith, oktatási ügyekre specializálódott ügyvéd.

Hamis profilok, sértő kommentek - ki mivel támad
Hamis profilok, sértő kommentek - ki mivel támad

Míg egyes intézményekben engedélyezik a facebookos tanár-diák kapcsolattartást, esetleg külön etikai kódexben foglalják össze a szabályokat, más iskolákban egyenesen megtiltották a pedagógusoknak, hogy ismerősnek jelöljék tanítványaikat a közösségi oldalakon. Az ausztráliai Queensland állam két éve döntött így, ugyanis az azt megelőző három évben harminc tanár profilját kellett megszüntetni, mert "helytelen és szakmaiatlan" kapcsolatot ápoltak a tanulókkal. „Az egyik legkomolyabb esetben szexuális tartalmú üzeneteket küldözgettek egymásnak” – idézi a queenslandi tanárokat összefogó szervezet nyilatkozatát egy ausztráliai hírportál. Persze nem mindenki örült a határozatnak, az ellenzők szerint a tanároknak is joga van a magánélethez, amit ez a törvény durván megsért.

Az Egyesült Államok több részén is a tiltásban látják a megoldást. Florida egyik iskolai körzete idén tiltotta meg a pedagógusoknak, hogy a Facebookon vagy más közösségi oldalon kapcsolatban álljanak diákjaikkal, indoklásuk szerint – amely itt olvasható – az érintkezésnek ez a fajtája összemossa a munkát és a magánéletet, és akár komoly konfliktusokat is okozhat.

A tiltás mellett kampányolók szerint a rendelkezés a diákokat is védi, ugyanis a tanároknak tilos bármilyen információt közzétenni tanítványaikról. Az elmúlt hónapokban több pedagógus is egy-egy ilyen megjegyzés miatt veszítette el állását, vagy került kellemetlen helyzetbe, köztük Abonyi Henrik, Kiskunmajsa alpolgármestere, a Darvas József Általános Iskola igazgatója. A KDNP-s politikus tagadja, hogy ő írta volna diákjainak az obszcén üzeneteket, állítása szerint politikai támadás áldozata lett, feltörték az adatlapját. Az a brit tanárnő, aki egyik Facebook-posztjában állatkerthez hasonlította munkahelyét, egy sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozó általános iskolát, nem is tagadta a történteket, csupán viccnek nevezte a megjegyzést.

Csak az nem talál, aki nem keres

Annak ellenére, hogy világszerte sok intézményben szabályozzák a közösségi oldalakon történő kommunikációt, időről időre kiderül, hogy az oktatási intézmények vezetői is ellenőrzik leendő munkatársaikat a Facebookon - a brit pedagógus szakszervezet ezért azt tanácsolja tagjainak, hogy minél kevesebb privát jellegű információt tegyenek fel magukról a közösségi oldalakra.

Magyarországon az ellenőrzésnek ez a formája jogellenesnek minősül. „A magyar adatvédelmi törvényből ma is levezethető, hogy az effajta munkaadói viselkedés jogellenes.  Személyes adatot kezelni ugyanis csak abból a célból lehet, amely cél érdekében az érintett a hozzájárulását megadta. A Facebook felhasználója azért osztja meg adatait, hogy ismerőseivel, rokonaival, volt osztálytársaival felvegye, tartsa a kapcsolatot. Nem pedig azért, hogy megadott elérhetőségeire reklámot kapjon, vagy épp jelentkezése elbírálására használják fel” – írja blogján Kulcsár Zoltán adatvédelmi szakértő.

Kőrösi Ivett
eduline

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Tamás Lőrincz

érdekes, van olyan tanár akinek messze előre köszönnek. de most rá lehet fogni a facebookra, hogy az teszi ilyenné a kapcsolatot.

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X