Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Iskolai Facebook-botrányok ellen a tiltás a megoldás?

1

Egyre több amerikai és ausztráliai oktatási körzet tiltja meg a pedagógusoknak, hogy ismerősnek jelöljék tanítványaikat a közösségi oldalakon. A facebookos kommentek eddig több tucat iskolai botrányt robbantottak ki – sokak szerint ezért az a legjobb megoldás, ha a tanárok semmilyen személyes információt nem tesznek közzé magukról.

Hat középiskolást tartóztattak le az Egyesült Államokbeli Carsonban januárban, miután a Facebookon megszervezték a „Támadj meg egy tanárt” elnevezésű eseményt. A 12-13 éves diáklányok viccnek szánták a furcsa akciót, ám a két gimnáziumot – és azok pedagógusait – érintő esemény meghívóját több száz fiatalnak küldték el, akik közül tizennyolcan jelezték is részvételüket. Miután többen is fenyegetéseket jelentettek meg a közösségi oldalon, az iskola vezetősége és a rendőrség is közbelépett. Az igazgató szerint az elmúlt években egyre több iskolai lövöldözés történt, így minden fenyegetést komolyan vesznek. A "Támadj meg egy tanárt" eseményről itt olvashatsz bővebben.

hirdetés
hirdetés

Minden ötödik nagy-britanniai iskolaigazgatót fenyegettek már meg valamelyik közösségi oldalon, ezért az intézményvezetőket tömörítő érdekvédelmi szervezet május elején külön rendezvényt szervezett a Facebook- és Twitter-támadásokról. Bár olykor-olykor a szülők is lejáratókampányba kezdenek, a tanárok cyberzaklatása - amely a sértő kommentektől egészen a hamis Facebook-profilok létrehozásáig terjed - a tapasztalatok szerint inkább a diákokra jellemző.

Egy brit középiskolás ez utóbbi módszert választotta, egyik tanára nevével hozott létre egy álprofilt az egyik közösségi oldalon. „Nyolc hétig tartott, mire meg tudtuk szüntetni a profilt, mindeközben számtalan oda nem illő dolgot írtak a nevében. Természetesen sok szülő is olvasta a bejegyzéseket” – mondta Mike Welsh általános iskolai igazgató, aki szerint durvább esetekben, amikor akár az érintett testi épsége is veszélyben foroghat, érdemes azonnal értesíteni a rendőrséget.

Hol a határ?

Amióta ilyen széles körben használják a közösségi oldalakat – a Facebooknak jelenleg mintegy 600 millió aktív felhasználója van -, egyre inkább fókuszba kerülnek a tanár-diák kapcsolatok. „Tanárként van egyfajta demarkációs vonal közted és a diákok között. Ezt a határt nemhogy átlépni, de megközelíteni sem szabad. Már az első pillanattól kezdve le kell fektetni a szabályokat, tisztázni kell, hogy én nem a haverod vagy a barátod vagyok, hanem a tanárod” – nyilatkozta Jim Keith, oktatási ügyekre specializálódott ügyvéd.

Hamis profilok, sértő kommentek - ki mivel támad
Hamis profilok, sértő kommentek - ki mivel támad

Míg egyes intézményekben engedélyezik a facebookos tanár-diák kapcsolattartást, esetleg külön etikai kódexben foglalják össze a szabályokat, más iskolákban egyenesen megtiltották a pedagógusoknak, hogy ismerősnek jelöljék tanítványaikat a közösségi oldalakon. Az ausztráliai Queensland állam két éve döntött így, ugyanis az azt megelőző három évben harminc tanár profilját kellett megszüntetni, mert "helytelen és szakmaiatlan" kapcsolatot ápoltak a tanulókkal. „Az egyik legkomolyabb esetben szexuális tartalmú üzeneteket küldözgettek egymásnak” – idézi a queenslandi tanárokat összefogó szervezet nyilatkozatát egy ausztráliai hírportál. Persze nem mindenki örült a határozatnak, az ellenzők szerint a tanároknak is joga van a magánélethez, amit ez a törvény durván megsért.

Az Egyesült Államok több részén is a tiltásban látják a megoldást. Florida egyik iskolai körzete idén tiltotta meg a pedagógusoknak, hogy a Facebookon vagy más közösségi oldalon kapcsolatban álljanak diákjaikkal, indoklásuk szerint – amely itt olvasható – az érintkezésnek ez a fajtája összemossa a munkát és a magánéletet, és akár komoly konfliktusokat is okozhat.

A tiltás mellett kampányolók szerint a rendelkezés a diákokat is védi, ugyanis a tanároknak tilos bármilyen információt közzétenni tanítványaikról. Az elmúlt hónapokban több pedagógus is egy-egy ilyen megjegyzés miatt veszítette el állását, vagy került kellemetlen helyzetbe, köztük Abonyi Henrik, Kiskunmajsa alpolgármestere, a Darvas József Általános Iskola igazgatója. A KDNP-s politikus tagadja, hogy ő írta volna diákjainak az obszcén üzeneteket, állítása szerint politikai támadás áldozata lett, feltörték az adatlapját. Az a brit tanárnő, aki egyik Facebook-posztjában állatkerthez hasonlította munkahelyét, egy sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozó általános iskolát, nem is tagadta a történteket, csupán viccnek nevezte a megjegyzést.

Csak az nem talál, aki nem keres

Annak ellenére, hogy világszerte sok intézményben szabályozzák a közösségi oldalakon történő kommunikációt, időről időre kiderül, hogy az oktatási intézmények vezetői is ellenőrzik leendő munkatársaikat a Facebookon - a brit pedagógus szakszervezet ezért azt tanácsolja tagjainak, hogy minél kevesebb privát jellegű információt tegyenek fel magukról a közösségi oldalakra.

Magyarországon az ellenőrzésnek ez a formája jogellenesnek minősül. „A magyar adatvédelmi törvényből ma is levezethető, hogy az effajta munkaadói viselkedés jogellenes.  Személyes adatot kezelni ugyanis csak abból a célból lehet, amely cél érdekében az érintett a hozzájárulását megadta. A Facebook felhasználója azért osztja meg adatait, hogy ismerőseivel, rokonaival, volt osztálytársaival felvegye, tartsa a kapcsolatot. Nem pedig azért, hogy megadott elérhetőségeire reklámot kapjon, vagy épp jelentkezése elbírálására használják fel” – írja blogján Kulcsár Zoltán adatvédelmi szakértő.

Kőrösi Ivett
eduline

(x)

Egyre népszerűbb itthon is az online KRESZ tanulás

Magyarországon több mint százezren futnak neki minden évben valamilyen vezetői engedély megszerzésének. Évről évre többen tanulnak online.  Tovább »

Hozzászólások (1)

Tamás Lőrincz

érdekes, van olyan tanár akinek messze előre köszönnek. de most rá lehet fogni a facebookra, hogy az teszi ilyenné a kapcsolatot.

Új hozzászólásÖn korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X