Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Húsz év után újra van ingyenes oktatás Szomáliában

Rendszeresen járok iskolába, mert tanár szeretnék lenni - mondja Nurto Mohamed Majov, a Mogadishuban újra megnyitott ingyenes állami általános iskola 13 éves tanulója. A tanintézet elsőként kínál ingyenes képzést a szomáliai gyerekeknek az ország elmúlt húszéves polgárháborús konfliktusa során.

A szomáliai kormány oktatási minisztériuma bejelentette, hogy további iskolák nyitásával akarja biztosítani az ingyenes oktatást azoknak a gyerekeknek, akik nem tudják megfizetni a tandíjakat abban a néhány iskolában, amely még működik a fővárosban.

A március végén megnyílt első mogadishui állami általános iskolában a gyerekek szomáliai nyelven kapnak alapképzést, ideértve a matematikát, a természet- és társadalomtudományos tárgyakat is. Az iskolába, amelyet részben nemzetközi nem kormányzati szervezetek (NGO) és az ENSZ pénzéből újítottak fel, hétszáz tanuló jár reggeli és délutáni váltásban, húsz tanár tanítja őket.
Szomália: eltűntek az ingyenes képzést nyújtó iskolák az országból
Szomália: eltűntek az ingyenes képzést nyújtó iskolák az országból
Forrás: Flickr (Creative Commons) - rjones0856

Az akkori szomáliai kormány 1991-es összeomlása előtt az oktatás általános iskolai szinttől az egyetemig ingyenes volt a tanulók számára a kelet-afrikai országban, ám azóta az oktatási rendszer megfeneklett. Az iskolák a háború sújtotta országban romba dőltek, vagy önkényes lakásfoglalók otthonává váltak. Néhányat azóta újranyitottak és magántulajdonú iskolákká változtattak, amelyek magas tandíjakat szednek, emiatt elérhetetlenek a legtöbb tanuló számára.

Tervezzük még egy iskola renoválását és újranyitását azok számára, akik nem tudják megengedni maguknak a magániskolát. Az oktatás emberi jog és hozzáférhetővé kell tenni minden gyerek számára ebben az országban - hangsúlyozta Kadidzso Aden, az állami iskola igazgatója.

Az Afrika szarván fekvő országban mintegy két évtizede polgárháború folyik, és az országnak csak kis részét ellenőrző jelenlegi kormány egy iszlámista felkelés kirobbanásának megakadályozásáért küzd. A mogadishui vezetés azzal vádolja az iszlámista lázadókat, akik az ország déli és középső részének zömét ellenőrzik, hogy radikalizálják a fiatal gyerekeket az általuk ellenőrzött térségek iskoláiban, ahol a folytatódó konfliktusban való harcra tanítják őket a "vallási kötelezettség" és a "szent háború" jelszavával.

MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X