Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ma még nem lesz ebéd tizennyolc Pest megyei iskolában

Hétfőn még biztosan nem főznek abban a tizennyolc Pest megyei középiskolában, ahol a közétkeztetést ellátó cég a megye jelentős tartozása miatt múlt csütörtökön felfüggesztette a menzák működését. A tárgyalások jelenleg is folynak.

Kérfalusi Attila, a HunGast Kft. ügyvezetője azt mondta, mivel a folyamatos egyeztetések ellenére sem kaptak eddig garanciát arra, hogy pár napon belül hozzájutnak a januári étkeztetés ellenértékéül szolgáló 154 millió forinthoz, egyelőre zárva tartják az érintett konyhákat, vagyis hétfőn sem főznek 18 közoktatási intézményben. A cégvezető hozzátette: tudomása van arról, hogy a megyeháza komoly erőfeszítéseket tesz az összeg előteremtésére, így remélhetőleg a legkésőbb kedden vagy szerdán megkaphatja a HunGast a mácius 2-ai határidővel lejárt 154 milliós számlája ellenértékét.
   
Ha az összeg kifizetésére a jelenleg is folyó tárgyaláson a szolgáltató konkrét ígéretet kap, akkor újra megkezdődhet a főzés az érintett iskolákban - fűzte hozzá Kérfalusi Attila, aki szerint akár már hétfő délutánra körvonalazódhat az egyezség.

hirdetés
hirdetés

Az ügyvezető közölte: cégének pillanatnyilag összesen 620 millió forinttal tartozik a megye, ebből a korábbról elmaradt 470 milliót - a közösen elhatározott átütemezés szerint - augusztus végéig kellene kifizetni. A HunGast a határidőre történő teljesítés érdekében garanciát kért és kapott: a megyei tulajdonban lévő volt "Budagyöngye" kórház ingatlanegyüttesére jelzálogot jegyeztettek be. "Nagy baj lenne, ha a közjegyzői okiratba foglalt jelzálogjog révén jutnánk csak a pénzünkhöz, remélem, nem ez lesz a megoldás" - jelentette ki Kérfalusi Attila. A megyeháza szóvivője hétfőn reggel csupán annyit mondott az MTI-nek, hogy még tárgyalnak a felek. Ambrus András későbbre ígért bővebb tájékoztatást.  

Pest megye 18 közoktatási intézményében csütörtök reggel állíttatta le a főzést a szolgáltató HunGast Kft., miután a megyeháza nem fizette ki az étkeztetés januári, 154 millió forintos díját. A megyei önkormányzat vezetése elismerte a mulasztást, ugyanakkor arra hivatkozott, hogy a volt kormányzat intézkedései nyomán jelentősen megcsappantak a bevételeik, miközben szaporodó kötelező feladataik miatt nőttek a kiadásaik, s a tágra nyílt "olló" már-már az alapellátások finanszírozását is veszélybe sodorta.
   
A megyeháza 83 millió forintot utalt át év elején a HunGastnak a tavalyról felgyűlt tartozás csökkentése érdekében, a fennmaradó rész kifizetésére pedig augusztus végéig átütemezést kért - mondta múlt csütörtökön az önkormányzat szóvivője. Hozzátette: tény, hogy a januári, 154 milliós díjat nem tudta határidőre teljesíteni a megyeháza, ennek ellenére a szolgáltató "hirtelen" és drasztikus lépése (18 menza leállítása) váratlanul érte a megyét.
   
Az érintett középiskolák zömében a hét utolsó két munkanapján az igazgatók, a szülők, illetve helyi vállalkozók együttműködésének köszönhetően volt valamilyen ebéd. Néhol "külső cég" vitt műanyag edényben meleg ételt, másutt hideg elemózsiát osztottak a pedagógusok, míg jó néhány iskolában otthonról vitt "csomagból" ettek a gyerekek. A Pest megyei önkormányzat vezetése - egy múlt csütörtöki közleményben - bocsánatot kért a történtekért a szülőktől. Közlésük szerint nemcsak a szolgáltatóval, hanem a kormányzattal is folyamatosan tárgyalnak. 

MTI 

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X