Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Most már biztos: megbukott Hoffmann Rózsa terve

2

Az alsó tagozatos diákoknak sem lesz kötelező részt venni a délutáni iskolai foglalkozásokon, mondta a Heti Válasznak Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár.

Az új köznevelési törvény koncepcióját szeptember 28-án hagyta jóvá a kormány ebben még az szerepelt: „az alsó tagozaton a nevelés-oktatás egész napos keretben folyik". A felső tagozaton is bevezették volna az egész napos iskolát, igaz, a diákok „szülői kérésre, igazgatói engedéllyel” a délelőtti órák után hazamehettek volna - írja a Heti Válasz. Az egész napos iskoláról szóló összefoglalónkat itt olvashatod el.

Az egész napos iskola modelljének bevezetése forradalmi váltásnak tűnhetett, és váratlan helyekről érte kritika. Nemcsak Pokorni Zoltán, a parlament oktatási bizottságának elnöke kifogásolta, hogy megfelelő előkészítés nélkül, kötelező jelleggel vezetnék be, hanem Erdő Péter, a katolikus egyház feje is nemtetszését fejezte ki a tervvel kapcsolatban. 

Forrás: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az egész napos iskola mint pedagógiai módszer elsősorban a tanulási gondokkal küszködő, vagy szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását szolgálja. Míg a középosztálybeli gyerekek nyelvórákra, edzésre és szakkörökre járnak, ugyanezek a lehetőségek szegényebb társaiknak nem adatnak meg. Ugyancsak hasznos lehet a kötelező tanórák széthúzása időben, de azt kezdettől fogva lehetett tudni, hogy felső tagozaton ez megvalósíthatatlan akkor, ha bármelyik szülő elkérheti a foglalkozásokról a gyerekét.

Amennyiben a délutáni foglalkozások alsó tagozaton sem lesznek kötelezőek, az „egész napos iskola" helyett legfeljebb a napközi megerősítésének szándéka marad meg a tervezetből. Ugyanakkor az államtitkárság lehetővé tenné, hogy egyes intézmények iskolaotthon formájában működjenek, vagyis a hét három-négy napján kötelező délutáni tanórákat tartsanak. Erre azokban az iskolákban lenne mód, ahol a gyerekek többsége felzárkóztató oktatásra szorul.

eduline

Hozzászólások (2)

ecet era

Na de Rózsika! Mi ez már megint? Talán nem volt ott az előző órán? Hát egy rendes tanuló hogy adhat ki ilyen munkát a kezéből?! Egyelőre egyes. Ha az igazgató úr is úgy látja, esetleg év végéig még javíthat.

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Felsőoktatás hirdetés

Ballagás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Idén érettségizel?

Iratkozz fel ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI HÍRLEVELÜNKRE!

Iratkozz fel e-mail címeddel

vagy

Csatlakozz Facebookkal:

Már feliratkoztam »
Bezárás

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X