Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

"Védettebb sávot" adna a hittanóráknak az oktatási államtitkárság

1

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az új közoktatási törvény koncepciójáról tárgyalt Gáncs Péterrel, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) elnök-püspökével, Kákay István országos irodaigazgatóval és az egyház oktatási szakértőivel.

Mi lesz a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumok sorsa a fővárosban? Összefoglalónkat itt olvashatod el.
Gáncs Péter elmondta: a Déli Evangélikus Egyházkerület székházában tartott megbeszélésen szó volt a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok jövőjéről. Ezzel kapcsolatban Hoffmann Rózsa jelezte, hogy ezek arányát szeretnék csökkenteni, ugyanakkor az egyházat biztosította arról: ha ezek az egyházi intézmények színvonalas munkát végeznek, mindenképpen folytathatják munkájukat.

A hitoktatás kérdése is felmerült, miszerint a jövőben kötelezően választhatnak a diákok a hittan vagy az erkölcstan tanulása között. A kormányzat szándéka, hogy a hittanóráknak "védettebb sávot biztosítsanak", azaz ne kelljen nulladik órában vagy délután hittanórákra járniuk. Meglátása szerint az egyházaknak össze kell fogniuk a hittanoktatásban, ez azonban még sok egyeztetést igényel. Egyebek mellett óvodai szinten is hasznos lenne a bibliai alapismeretek átadása - tette hozzá.

A tárgyaláson szóba került az is, hogy több önkormányzat - anyagi okokból - szeretne átadni közoktatási intézményeket az egyháznak.  Gáncs Péter arról is beszélt, hogy folytatódik a kormányzat és az egyház közötti párbeszéd, a későbbiekben is várja az oktatási államtitkárság az észrevételeiket. Az evangélikus egyház decemberben egy 20 oldalas dokumentumot küldött el a kormányzatnak a közoktatási törvény koncepciójával kapcsolatban - mondta.

MTI

Hozzászólások (1)

ecet era

Eszerint már az óvodában elindul a térítés! A kisebb önkormányzatok pedig boldogan átadják az egyháznak az anyagi terhet jelentő iskolákat. Amihez persze az egyházak majd állami segítséget fognak kérni. Akkor majd természetesen előteremti a kormány a pénzt, hiába nem jutott eredetileg az önkormányzatnak ugyanerre. Akinek mindez nem tetszik, az nyilván hazaáruló, nemzetvesztő, stb.

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Felsőoktatás hirdetés

Ballagás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Idén érettségizel?

Iratkozz fel ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI HÍRLEVELÜNKRE!

Iratkozz fel e-mail címeddel

vagy

Csatlakozz Facebookkal:

Már feliratkoztam »
Bezárás

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X