Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Mitől függ, hogy a diszlexiás gyerekek megtanulnak-e olvasni?

Egyszerű és gyors vizsgálattal, agyi szkenneléssel jósolható meg, ha egy diszlexiás gyerek jó eséllyel megtanulhat olvasni - állapították meg amerikai, brit és finn kutatók hétfőn közzétett tanulmányukban.

Még az egyébként igen okos diszlexiás gyerekeknek is nehéz lehet, vagy élethosszig tartó frusztrációt okozhat az olvasás megtanulása. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben most közzétett tanulmány szerint azonban 90 százalékos pontossággal megjósolható a fejleszthetőség a gyerekek olvasási készségében agyi szkennelés segítségével.
   
Mint Bruce McCandliss kutatásvezető, a Vanderbilt Egyetem munkatársa kiemelte, kutatásuk minden eddiginél pontosabban mutatta meg, hogy a diszlexiás gyerekek miben különböznek egymástól, mitől függ, hogy két-három éves fejlesztéssel milyen eredmény érhető el náluk. A kutatásokat a Stanford Egyetemen, az MIT-n, a brit York egyetemén és a finn Jyvaskyla Egyetemen végezték.

MTI

hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X