Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Matek érettségi: itt vannak az első rész feladatai és a megoldások

49

11-kor ért véget az idei matek érettségi, a középszintű feladatsor első részének szaktanárok által kitöltött megoldásai itt olvashatóak. Hamarosan jelentkezünk a második résszel.


A középszintű vizsga összesen 180 percig tartott, a vizsgázók először az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldották meg. Az I. feladatlap 12 feladatot tartalmaz, amely az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni.

A II. feladatlap folyamatosan frissülő megoldásait itt találod!

1. Oldja meg a valós számok halmazán az alábbi egyenletet!
-2x2+13x+24=0
Megoldás: x1=-3/2,   x2=8
 
2. Számítsa ki a 12 és 75 számok mértani közepét!
Megoldás: 30
 
3. Egy négytagú csoportban minden tagnak pontosan két ismerőse van a csoport tagjai között. Szemléltessen gráffal egy ilyen ismeretségi rendszert! (Az ismeretség kölcsönös)
Megoldás: 
 
4. Döntse el az alábbi két állítás mindegyikéről, hogy igaz, vagy hamis!

Megoldás: a) igaz,   b) hamis
 
5. A 9.B osztály létszáma 32 fő. Közülük először egy osztálytitkárt, majd egy titkárhelyettest választanak. Hányféleképpen alakulhat a választás kimenetele?
Megoldás: 992
 
6. Adja meg a log3 81 kifejezés pontos értékét!
Megoldás: 4
 
7. Egy mértani sorozat első tagja -3, a hányados -2. Adja meg a sorozat ötödik tagját!
Írja le a megoldás menetét!
a1 = -3
q = -2
a5 = a1*q5-1 = a1*q4 = -3*(-2)4 = -3*16 = -48
Megoldás: -48
 
8. Írja fel 24 és 80 legkisebb közös többszörösét!
Megoldás: 240
 
9. Az A és a B halmazok a számegyenes intervallumai: A=[-1,5; 12], B=[3; 20].
Adja meg az A unio B és a B metszet A halmazokat!
Megoldás: 
 
10. Adja meg a 3x+2y=18 egyenletű egyenes és az y tengely metszéspontjának koordinátáit!
Megoldás: (0;  9)
 
11. Egy kisüzem 6 egyforma teljesítményű gépe 12 nap alatt gyártaná le a megrendelt csavarmennyiséget. Hány ugyanilyen teljesítményű gépnek kellene dolgoznia ahhoz, hogy ugyanennyi csavart 4 nap alatt készítsenek el?
Megoldás: 18
 
12. Egy gömb alakú gáztároló térfogata 5000 m3. Hány méter a gömb sugara?
A választ egy tizedesjegyre kerekítve adja meg!
Írja le a számítás menetét
 
V = (4r3π)/3 = 5000
4r3π = 15000
r3π = 1193,66
r = 10,6
Megoldás: 10,6

Hozzászólások (49) , melyek közül a legfrissebbek:

Ani

Ez azért különösen szomorú, mert egy ilyen matek érettségi után esélye nincs valakinek helyt állni egy valamire való főiskolán/egyetemen. Tudom miről beszélek, a PSZF-en pl. analízisből alapnak veszik már azt is, hogy középiskolából mindenki tud mindent, különös tekintettel a függvényekre, halmazokra, egyenletekre, de nem ám ilyen óvodás szinten.. és akinek nincs megfelelő alapja, az magára vessen

cigiben

Én egy hetedikes győri révais srác vagyok és kb 6-7 feladatot meg tudok ezek közül oldani(jó ezeket a számomra ismeretlen kifejezéseket nyilván nem értem) de szerintem ez így pofonegyszerű

mezes

ezt a matek sort fejben 10 perc alatt meoldottam, igaz mindig is ment a matek, de a regi rendszerben soha nem volt ilyen könnyű példasor. nevetséges hova süllyedt a szinvonal, s ezen van aki még meg is bukik. mit tud akkor Ő. Csoda ha süllyed az értelmi szinvonal????semmi követelmény, ez mind alpszintű feladat, szinte mindegyik egy képlet begyakorlása, aki pedig mást állít semmi hozzáértése nincs

sz.g

A matematika érettségi első fele nagyon könnyű volt, viszont a második része nagyon nehez. Nincs logika nem?

sz.g

A matematika érettségi első fele nagyon könnyű volt, viszont a második része nagyon nehez. Nincs logika nem?

Mary

Mi annak idején ('82-ben érettségiztem!) nem tanultunk valószínűségszámítást, azokat a feladatokat meg sem próbáltam. A többit viszont igen, és max. 2 pontot vesztettem ( nem tudtam köbgyököt vonni, mert nem tanultunk számológép-kezelést sem, sőt nem is használhattuk). Egyébként nem vagyok matekos, csak magyar-orosz szakos.

DerStauner

elolvastam mindkét rész feladatait.
nem szeretnék nagyképű lenni, de az 1. feladatrész 45 perc helyett 10 perc alatt is megoldható. a feladatok egyszerűek, alig igényelnek gondolkodást.
a 2. rész feladatai már nehezebbek, nem hiába a 135 perc. csak a valószínűségszámítás nem volt az én időmben (2004) kötelező középiskolai tananyag. azonban a többi feladat itt is kis gondolkodással megoldható.

béla

Azok akik szerkesztik a matematika példákat azok vajon 45 perc alatt meg is tudnák oldani? A II.feladatsort is az alatt az idő alatt, amit adnak rá? Vagy lehet, hogy nekik egy fél napot is igénybe venne? Egyszer ki kellene próbálni, hogy Ők hogyan boldogulnak vele. Sok álmatlan éjszakát okoznak az agyonbonyolított feladatsorok a diákoknak. Egyre bonyolultabbak a feladatok.

sirály

Akinek könnyű volt a matematika érettségi az valószinű,hogy csak ezzel foglalkozik leginkább. A legtöbb
diáktársam nem akar sem továbbtanulni, sem matematikus lenni. Nekünk ez a vizsga egyszóval nehéz volt.
Az osztályunkban talán, ha két, vagy 3 tanuló van, aki nem félt a matek vizsgától. A legtöbb diáknak ugyanis a matek ugymond rémálom.

viking

A mai felnőttoktatás hátránya az, hogy nem számol azzal, hogy megértesse a matematikát. Csak a teljesítmény számít, de szinte perceket adnak a megoldásra a vizsgákon. Mérhetetlen tananyagot akarnak bezsúfolni egy -egy vizsgán. Így aztán nem lehet rendesen, csak egy dologra alaposabban koncentrálni.Ki találja ki az egyre komplikáltabb feladatokat? Mert kevesebb tananyagot jobban meglehetne tanulni!

suba

A legegyszerűbbnek tűnő feladatok is komplikáltnak tűnhetnek, ha ennyi félék. Mire kijön a diák a matematika vizsgáról már lehet, hogy megtudná írni jobban. Csak hát a vizsgadrukk komoly hátrány ilyenkor. A sok információ megkeveri sokszor ezért nem biztos, hogy amit tud is rögtön eszébe jut, pláne nem 45 perc alatt. Míg kitölti a nevét több oldalon keresztül, azzal is csak az ő idejét pazarolják.

karesz

Én is levelezős vagyok és szomorúan tapasztaltam, hogy ahhoz képest, hogy régen sokkal kevesebb volt a matematika feladat az érettségi vizsgákon,most 45 perc alatt, ami ahhoz nem elég, hogy el is gondolkodjon rendesen az ember a komplikáltabb feladatokon meg kellene oldani. A nyelv tanulás is kötelező levelezőn,ill.informatika, no persze még dolgozni is muszály,hogy megélni is tudjunk.

zsófi

A régi érettségizőknek nem volt ennyi féle feladat megadva, mint a mostani fiatalságnak. Ők előnybe vannak viszont a felnőtt tagozaton tanulókkal szemben. És ezeket a különbségeket nem veszik figyelembe sehol?Régen egyáltalán nem volt ilyen összetettek a feladatok, sem ennyiféle. Arról nem is beszélve, hogy töriből, ill. földrajzból nem kellett írásbeli, ami jelentősen elveszi az időt a matektól.

kuczora

A matek érettségin nem számolnak azzal, hogy sok diák munka mellett tanul, mert az élethelyzete rákényszeríti, hogy munka és gyerekek mellett is tanuljon. A szakmát már ugyanis sehol nem akarják elismerni. Ezért mindent megtesz, hogy a munkaerő piacon még fenn tudjon maradni. Az oktatás viszont csak gyerekekre szabja a tananyagot.A kihagyott éveket nem zárkóztatja fel, azzal nem törődik.

felnőtt diák

Azoknak volt könnyű csak a matematika érettségi, akik naponta gyakorolhatják a feladatokat. És akik ebben
az új tanítási rendszerbe születtek bele. Van idejük bőven a tanulásra, hiszen más dolguk még nincs.Nem ömlesztve kell megtanulniuk az anyagot! Hanem van idő az alapos elsajátításra. Van idejük és a tanárok is többet tudnak segíteni a tanulásban, mint a felnőtt oktatásban résztvevőknek

levelezős

Egyáltalán nem volt könnyű a matematikai érettségi. Legfeljebb a tanároknak, vagy az olyan diákoknak, akik nagyon jó matekosok. Az idő nagyon rövid arra a vizsgákon, hogy az ember végig tudja csinálni a feladatokat. Csak annak megy ez könnyen, aki nappalin naponta tanulja a matematikát. Ráadásul csak a matematika érdekli a többi tantárgy nem igazán.

Anita

De sztem a 10-es megoldását jól írták. Ha az a kérdés, hogy az y tengelyt hol metszi, akkor az nem jelenti azt, hogy y=0. Pont ezaz, hogy ahol Y-t metszi, ott x=0. De szerintem is könnyű volt, és az eléggé megdöbbentő, hogy a Műszaki Egyetemre nem kell matek emelt szintű. Anno még a Közgázra is kellett, bár ott lehetett választani, hogy emelt szintű érettségi, vagy felvételi.

Coolchamber

A 10. feladat megoldása nem ez!
A Feladat az y=0 kérdezi, és nem az x=0!
a helyes válasz: (6;0)

Aata

A 3-nál van még megoldás, de az elvi lényege mindegyiknek ez, amúgy pedig a feladat szerint egy lehetséges megoldást kellett felírni csak.
Amúgy én is azt gondolom, hogy ez tényleg nevetségesen könnyű feladatsor, de megkérdőjelezem, hogy van-e nehezebbre szükség. Minek olyat tanulni, mit az életben nem fogsz használni?

Péter

A 3. feladatnál nincs véletlenül egy másik megoldás is!!!!??

Péter

Ezt nem hiszem el, hogy ezek voltak az érettségi feladatok. Ezt még a matekból leghülyébbek is hibátlanra írják!!LOL

Tanár úr

Igen, valószínűleg ugyanaz a szakértő fordítja. Sok szerencsét a törihez! Főleg, ha azt is idegen nyelven írjátok!

Ottó

Végül pedig azt emelném ki, hogy nem értem célját és nem tartom jogosnak, hogy a magyarul érettségizők teljesen különböző feladatsort kapnak. Általánosságban ráadásul elmondható, hogy az idegen nyelvű érettségik nehezebbek a magyaroknál, viszont végül mindkettő ugyan annyit ér.
Szánalmas ez az érettségi rendszer.
/elnézést a tördelésért, de nem lehet hosszabb hozzászólásokat írni/

Ottó

Továbbá: nevetséges, hogy feladatmegoldásnál azért kapok pontlevonást, mert nem írom le szavakkal, hogy a feladat végeredménye kielégíti a kikötést, vagy hogy nem olyan logika szerint haladok, ahogy az elő van írva. Ha meg tudom oldani az összes feladatot, csak ezeket a kényszer baromságokat lehagyom, előfordulhat, hogy 80% körüli lesz csak az amúgy hibátlan érettségim.

Ottó

Arról nem is beszélve, hogy a korábbi feladatsorokat vizsgálva feltűnt, hogy évek óta ugyan az a marha írja őket. Minden feladatsor valamelyik feladatsorában megtalálható a "respectively" szó, ami teljesen felesleges, nélküle is érthető, és a magyar fordításban nem is szerepel, arról nem is beszélve, hogy egy gráfos feladatnál abszolut meg tud zavarni.

hehhe

mennyi időt adtak erre, 5 percet??? XD nevetséges... ezért vesznek fel minden hülyét az egyetemre...

flora

és pótdíjat fizetnek a pótzhkért aztán félévkor átteszik őket fizetősre. így jut pénz az oktatásba. de hiszen.... tudjuk....helyzet van

flora

hát az angol nyelvű matekban az utolsó (18) feladat volt a vicces. tudtátok, hogy az angolban a szavaknak több jelentése lehet szókörnyezettől függően? nos a felület és a palást pl egy szó.... döntsd el, hogy számolsz egy palást területet vagy nézed a teljes felszínt.
egyébként az a helyzet, hogy a felvéleti rendszer nem hülyeségből ilyen. ha bekerül egyetemre a sok hülye, megbuknak vizsgákon

julcsi003

a magyar nyelvű matematika érettségi feladatsor egyáltalán nem egyezett meg az angol nyelvű matematika érettségi feladatsorral... úgyhogy el lehet felejteni, hogy fordították!
vagy télleg annyira rosszul fordítanak, hogy teljesen más feladatokra fordították le...
XD

Matmatikus

Tisztelt Tanár úr!
Az lenne a kérdésem, hogy az emelt szintű feladatsor a megoldókulcsát mikor teszik közzé?
Amennyiben megvan, kérem jelezze!
Üdv.: Matmatikus!

nari

köszönöm...bár igazábol ma gondoltam...de ugy tünik h azt nem oldották igx meg...

Tanár úr

A megoldókulcsokat holnap reggel lehet megtaláni az OM honlapján. Lesz egy "matmagyar" nevű fájl is: ez az a magyar nyelvű példasor, amelyet idegennyelvi impotenciától sújtott anyaszomorítók küldtek át például angolra is. Persze ha a matangol.pdf szimpatikusabb, akkor nézd azt!

nari

az angol nyelvű matek feladatsor megoldását nem lehet valahol megtalálni?

Tünde

Sziasztok.A megoldásokhoz tartozó pontokat megtaláljátok a www.delmagyar.hu-n.Én matek tanár vagyok.Jó számolgatást nektek.

MikeHoppus

nem tudja valaki a kapható pontszámokat 1-1 feladatra?

...

Örüljön az, aki magyar nyelven érettségizett matekból. A feladatsor sokkal könnyebb volt, mint az angol nyelvű. A szintkülönbség túl nagy a két érettségi között. Nem értem miért kell mást iratni a diákokkal. Sőt a felháborító, hogy nem görcsöltem volna annyit, ha ezt kapom...

tex

az a baj h teljessen felreertitek amit irtam, nem "pofazni" akarok, de majd megertitek h miert gaz ha mindekit felvesznek kozepsz erettsegivel a legjobb egyetemekre, egyre jobban felhigul a felsooktatas, kevesebbet er a diploma, mar igy is egy nagy f*s a hazai felsooktatas

tex

"Somogyi László, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium matematikatanár-igazgatója szerint:A kettes szintet könnyű volt elérni, „talán túl könnyű is, s a hármashoz sem kellett nagyon sok. Somogyi nem érzett szignifikáns különbséget a tavalyi érettségi nehézségi fokához képest. Szomorúnak tartja ugyanakkor, hogy például a Műegyetemre be lehet kerülni középszintű érettségivel is."

flóra

hát én ma érettségiztem és tudjátok, nem ugynaz a neten pofázni mint ott ülni és körmölni azzal a tudattal, hogy ezen múlik a jövőd és háromszoros a túljelentkezés. én angolul írtam a matekot. gondolom azt is 7-8 perc alatt lenne meg nektek...persze 100%os

flóra

hát én ma érettségiztem és tudjátok, nem ugynaz a neten pofázni mint ott ülni és körmölni azzal a tudattal, hogy ezen múlik a jövőd és háromszoros a túljelentkezés. én angolul írtam a matekot. gondolom azt is 7-8 perc alatt lenne meg nektek...persze 100%os

42

Természetesen nem puskáztam a megoldásokat, és vesztettem is volna pontokat.

Csuda se tudja, én 3* érettségiztem matekból :D 96-97-ben. Tisztán emlékszem, hogy a sima "zöld könyvön alapuló" érettségi az hasonló színvonalú volt, mint ez. A központi érettséginek hívott, most tán emelt szintűnek nevezett, meg jelentősen komplexebb volt.

jajajaj

ugy jo hogy könnyeb h látod h kell megoldani igy most már nekem is annyi te nagy okos ugy kellet volna meg nézned h nem látod a megoldást ....................

tex

de azert ez a nem tul magas kovetelmeny szint is kozrejatszik abban , h sok egyetemen felzarkoztato kurzuskat kell tartani elsoeveseknek, mert a kozepiskolakban nem tanitottak olyan melysegben a dolgokat ahogy kellett volna.

tex

ez tenyleg nagyon egyszeru, en 97 ben erettsegiztem. nem emlekszem mar vissza ra pontossan h mik voltak de biztos szofisztikaltabbak voltak ennel. Igaza van Krisz nek ez nem a diakokat minositi, sokkal osszetettebb feladatokat is bele lehetne rakni, ez a gomb alalku gaztarozo pelda is eleg primitiv, semmit nem kell gondolkodni ahhoz h megkapd a sugarat. No mind1,

42

Hát az első feladatsor megoldása kb 7-8 perc a másodiké mondjuk 25. 12 éve érittségiztem :)

jajajaj

akkor nézd meg a hosszab feladatokat aztán mond :)http://www.eduline.hu/hirek/20090505_matek_erettsegi_feladatsor_2009.aspx

Krisztsn

Hú, az annnya. Gyerekek, enné mélyebbre is tudunk majd süllyedni? Az eleje, 15 éve érettségiztem, de ezt nevetve megírom ötösre. És ez nem a diákokat minősíti...De ne csodálkozzunk, ha az oktatásunk a béka segge alá konvergál ilyen elvárásoknál....

Anne

Várd már meg a másik felét, jó, hogy az eleje könnyű volt!

georgejr

azert ennel kicsit tobbet vartam volna. nalunk kicsit kemenyebbek voltak a feladatok anno....

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X