Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Holnap földrajz érettségi – így sikerülni fog!

10

A földrajz, mint választható érettségi tantárgy írásbeli és szóbeli megmérettetésből áll. A középszintű földrajz írásbeli érettségi május 14-én délután 2-kor kezdődik. Szóban június második felében bizonyíthatjuk felkészültségünket. A földrajz érettségi gyakran készségeket, illetve logikus gondolkodást igényel. Persze elkerülhetetlen egy bizonyos szintű elméleti háttértudás e tantárgyból a sikeres vizsga érdekében.

ÍRÁSBELI

földgömb
hirdetés
hirdetés

A középszintű földrajz érettségin 100 pontos feladatsor várja az érettségizőket, két feladatrészre osztva.

Az első feladatsor 25 pontot ér, rendszerint 3 feladatból áll, amely topográfiai ismereteket kér számon. Az első feladatsornál atlasz nem használható. Megoldására 20 perc áll rendelkezésre.

A második. feladatsor 75 pontot ér, 100 perc alatt kell megoldani, és körülbelül 10 feladatból áll: természetföldrajzi, társadalomföldrajzi és gazdaságföldrajzi ismereteket kér számon. Atlasz használható, illetve számológép, körző vonalzó. Ezeket ne felejtsük otthon!

A következő feladattípusokra kell számítani a második részben:
- számításos feladat
- ábraelemzés
- diagramm-elemzés
- táblázat elemzése
- elméleti fogalmak
- logikai összefüggések
- forráselemzés
Nincs benne esszékérdés, mint pl. a történelem érettségin, hanem aláhúzás, bekarikázás, igaz-hamis állítások eldöntése, maximum kétmondatos válaszok.

A felkészülés során elsősorban a feladattípusokkal érdemes megismerkedni, és gyakran kell használni az atlaszt. Az érettségin ez az egyik legnagyobb segítség, gyakran benne vannak a válaszok.


SZÓBELI 

Június második felére kell felkészülni rá, mikor véget ér a szorgalmi időszak a 9-11 évfolyamnak,

Minimum 20 „A” és 20 „B” tételt kérnek számon, melyeket az iskolákban tanító földrajz szakos tanárok állítanak össze saját tanulóik számára. Az „A” tételek természetföldrajzi ismereteket kérnek számon, ezek a kilencedikes tankönyvekben találhatók meg.  Néhány „A” tétel a kontinensek (pl Ázsia) illetve Magyarország természetföldrajzával kapcsolatos ismereteket kér számon. ezek viszont a 10-ikes könyvekben vannak benne az adott témakörön belül.

Az érettségiztető tanárnak az itt következő témakörből kötelező minimum 1 tételt beletenni a tételsorba.

 „A” tételek témakörei:
- csillagászat
- kőzetburok
- légkör
- vízburok
- földrajzi övezetesség (éghajlatok)
- kontinensek természetföldrajza
- Magyarország természetföldrajza

„B” tételek témakörei
- népességföldrajz (9-ikes könyv végén található témakör)
- településföldrajz (9-ikes könyv végén található témakör)
- a világ változó gazdasági képe (pl: mezőgazdaság, pénzvilág, globalizáció)
- kontinensek és országaik (Európa, Amerika, stb.)
- Magyarország földrajza
- globális földrajzi problémák (éhínség, felmelegedés, stb.)

Szóbeli érettségin minimum fél óra felkészülési idő van, a tétel elmondása pedig maximum 15 percet vehet igénybe (A és B tétel együtt)
Szóbelin, mind a felkészüléshez, mind a tétel elmondásához használható középiskolai atlasz,melyet az iskola biztosít.

Tesztkérdések:

1. Európa földrajza
2. Ázsia földrajza
3. Amerika földrajza
4. Afrika földrajza

A tesztkérdések általánosan, a teljesség igénye nélkül próbálnak betekintést nyújtani a földrajz tantárgy ismeretanyagába a középszintű érettségi követelményrendszer alapján

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Papp Attila
Papp Attila

A cikk szerzőjének személyes tapasztalatai a földrajz érettségivel kapcsolatban

2003 óta a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Középiskola földrajz-magyar szakos tanára vagyok. Főállásban az esti tagozaton tanítok, ahol a földrajz tantárgy a választható érettségi tantárgyak közül közkedveltnek mondható. A tapasztalatok azt mutatják, hogy évente több mint 100 diák fut neki a fölrajz érettséginek iskolánkban tavasszal és ősszel is. Ugyanis intézményünk évről évre érettségi helyszínként funkcionál az október-novemberi érettségi időszakban. Tanítványaink egy része felnőtt diák, akiknek esetleg már nehezebb a felkészülés munkahelyi és családi elfoglaltságok mellett. Lehetőség szerint intenzív felkészülési kurzusokat tartunk, főleg az őszi érettségi előtt. Ezek általában 3-szor 5 órás foglalkozások, melyben az érettségi vizsgák gyakorlati és elméleti részét egyaránt megismerhetik, elsajátíthatják a jelentkezők. További információkhoz a Bánki Donát Műszaki Középiskola honlapján juthatunk.

Én személy szerint már több száz diákot érettségiztettem le földrajzból az utóbbi 6 évben, melyeknek felkészítésében aktívan részt vettem. Legidősebb diákom 51 éves volt.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (10) , melyek közül a legfrissebbek:

Juditt84

Sziasztok!
10 éve tettem érettségi vizsgát nappali tagozaton. Most gondolkodtam el rajta, hogy szeretnék elvégezni egy fősulit. Földrajból és biológiából szeretnék érettségizni. 0-ról munka mellett van esélyem felkészülni a tavaszi vizságra? Vagy felejtsem el, esélytelen.

Folk

Szevasz Buster
úgy van hogy 20-20tétel
de Nem külön húzod őket...Hanem egyszerre (egy lapon van mind a két tétel), és egyszerre kell a kettőt kidolgozni, majd utána őket egymás után elmondani...ennyi

Buster

Heló, én is érettségizem, de valami nagyon nem tiszta a tételekkel kapcsolatban, van 20 természetföldrajzi és 20 társadalomföldrajzi tétel, és ezekből kell egyet-egyet húzni?

Betti

Szerintem meg viszonylag nehéz volt.Olyan feladattípusok voltak benne ami alapban egyik eddigiben sem(pl diagramkészítés).Az viszont igaz, hogy elég gyatra lexikális tudással is meg lehetett csinálni,ez inkább a logikára épített.Nekem mondjuk a kőzetes meg a légnyomásos nagyon nem ment.De ez van.Nem ilyenre számítottam.

bence

Szerinte nagyon könnyű volt, elég jó évet fogtunk ki, bár fele annyi tudás lefedte volna ezt az érettségit mint amennyit erre készültem, de azért örülök //pláne hogy angolul középszinten érettségiztem//:D

Dani

Nyugi mindenki!
Menni fog!
Bízzatok az elvégzett munkátokban! ;)

Fanni

Áááhhh nem akarom!:D izgulok és nem fog menni..:S

Mom

Naon tetszett a kérdőív.......:) jó lett.... be vagyok parázva :D:S....rem menni fog

GF

Rengeteget segített a cikk - örök hálám érte! Könnyű lesz, személy szerint már várom is. Sok sikert minden sorstársamnak!

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X