Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Magyar nyelv és irodalom érettségi meglepetések nélkül

6

A magyar nyelv és irodalom kötelező érettségi tantárgy. Ezzel kezdődik az írásbeli érettségi. Első napon, általában május elején hétfő reggel 8-tól. A szóbeli érettségi vizsga június második felében zajlik egy napon a többi tantárggyal az iskolák kiírása szerint. Az írásbeli érettségi vizsga elsősorban kreativitást, nyelvi logikát, fogalmazáskészséget igényel, míg a szóbeli vizsga már a lexikális tudást is számon kéri.

ÍRÁSBELI

hirdetés
hirdetés

Az érettségizők egy A4-es méretű borítékban kapják meg az magyar nyelv és irodalom feladatsorokat.
Az írásbeli vizsga ideje 240 perc (4 óra), mely alatt két feladatrészt kell megoldani.

Az első feladatrész egy szövegértési feladat, egy nyomtatott szöveg és ahhoz kapcsolódó kérdéssor, melyre válaszolni kell. Ez a feladatsor szövegértési, nyelvi-logikai, nyelvtani kompetenciákat igényel. A feladatsor 40 pontot ér, megoldására 60 perc áll rendelkezésre. Az egy óra letelte után a feladatlapot bele kell helyezni a borítékba, és a felügyelő tanár asztalára kell tenni.

A második feladatlap szövegalkotási feladatokat takar, mely során három feladat közül választhat a vizsgázó. Ezek közül csakis az egyiket kell megoldani. Megoldására 180 perc áll rendelkezésre. A feladatlap 60 pontot ér.
A feladattípusok a következők:
1. Érvelés
2. Műelemzés
3. Összehasonlító elemzés

Érvelés
Érvelő fogalmazás írása egy megadott témakörben. A témakör általában irodalommal, nyelvtannal, kultúrával, társadalmi élettel kapcsolatos. A feladat tartalmaz egy mottót, idézetet, amely ráhangolja a vizsgázót a témára.

Műelemzés
Egy hosszabb vers, vagy egy rövidebb novella értelmező elemzése megadott szempontok alapján.

Összehasonlító elemzés
Két, vagy több vers esetleg drámarészlet összehasonlítása megadott szempontok alapján

A javító tanárok 3 szempontból vizsgálják és pontozzák a szövegalkotási feladatlapokat. Nyelvminőség, szöveg megszerkesztettsége és tartalom szempontjából. Mindhárom összetevőre maximum 20 pont adható, így jön ki a 60 pont, melyhez ha hozzáadjuk a szövegértés 40 pontját, látható, hogy a magyar írásbeli  érettségi vizsgán maximum 100 pont érhető el.

SZÓBELI

A magyar nyelv és irodalom szóbeli érettségi vizsgán maximálisan 50 pont szerezhető. 20 irodalom és 20 nyelvtan tételből kell húzni. Ezeket az iskolákban tanító tanárok állítják össze a diákjaik számára a megadott szempontok alapján.

Irodalom témakörök:
1. Életművek 6 db
    Petőfi, Arany, Ady, Babits, Kosztolányi, József Attila. Ez a hat magyar szerző kihagyhatatlan.
2. Portrék 4 db
    Tanár által választott magyar szerzők, például Radnóti, Móricz, Mikszáth
3. Látásmódok 3 db
    Tanár által választott magyar szerzők, például Jókai, Vajda János, Juhász Gyula
4. Kortárs magyar irodalom 1 db
    Legalább 1980-ig élő és alkotó magyar szerző, például Kertész Imre, Faludy György
5. Világirodalom 2 db
    Külföldi szerzők, művek, például Homérosz eposzai, a Biblia
6. Színház és drámatörténet 2 db
    Magyar, vagy világirodalmi drámaírók és műveik, pl Szophoklész, Madách, Shakespeare
7. Az irodalom határterületei 1 db
    Az irodalmat érintő művészeti ágak, például film, balett
8. Regionális kultúra 1 db
    Az a megye, ahol az érettségi zajlik, illetve annak környékére jellemző művészeti kulturális motívumok, épületek, programok bemutatása, vagy ott született irodalmi szerző bemutatása.

könyvtár
Azért ennyit nem kell megtanulni a sikeres érettségihez

Nyelvtan témakörök

A tanár köteles mindegyik témakörből legalább 2 tételt berakni a tételsorba.
Ember és nyelv
A kommunikáció
A magyar nyelv története
Nyelv és társadalom
A nyelvi szintek
A szöveg
A retorika alapjai
Stílus és jelentés

A nyelvtan tételek tartalmaznak egy gyakorlati feladatot, melyet a felelőnek meg kell oldani. Például egy mondat elemzése, hangtörvények felismerése, önéletrajz írása.

A magyar nyelv és irodalom szóbeli tételsornál az 50 pont úgy adódik össze, hogy 25 pontot kaphat a felelő a tartalmi összetevőkre, további 25 pontot pedig az előadásmódra.

Tesztkérdések:

1. Színház és drámatörténet
2. Világirodalom

A tesztkérdések általánosan, a teljesség igénye nélkül próbálnak betekintést nyújtani a magyar tantárgy ismeretanyagába a középszintű érettségi követelményrendszer alapján

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Papp Attila
Papp Attila

Tapasztalatok az írásbelivel kapcsolatban:

Az írásbelin nagyon fontos a jó fogalmazáskészség, a jó stílus, a biztos nyelvtantudás, mert ha jól megfigyeljük a javítási szempontokat, akkor látható, hogy az irodalomtudásunk nagyjából az ötödét teszi ki a maximális pontszámnak.
Gyakoriak a kortárs, illetve a kevésbé ismert alkotók és művek. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor a jól megtanult verselemzések semmit nem érnek. Ehelyett inkább jól tájékozottak legyünk irodalomelméleti téren, például műfajok, versformák, költői eszközök kellő ismerete elméleti és gyakorlati szinten. Irodalomtörténet szempontjából a stílusirányzatok, kortársak, kultúrtörténeti, vagy akár történelmi események ismerete. Persze azért alapvető életrajzi adatok legyenek a fejünkben a tanult alkotókról, mert néha ismert és tanult szerző is szokott szerepelni az írásbeli érettségin.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (6) , melyek közül a legfrissebbek:

angela1221

Az irodalom érettségihez segítséget jelenthet a Irodalom szövegek, képek, térképek tükrében c. könyv, mert hozzájárulhat ahhoz, ha térben is el tudjuk helyezni az irodalmi alakokat, korszakokat. Bővebben:
http://www.konyv-konyvek.hu/irodalom_szovegek_kepek_terkepek_tukreben

botta-melinda

Nem kell megtanulni emberekről dolgokat, és nem kell belelátni a művükbe semmit, sőt, nem is kell ismerni őket. Fogalmazni sem kell tudni, érvelni sem kell tudni. Egyetlen dolog kell a jó irodalom érettségihez: türelem. Elolvasni a szöveget újra és újra, hogy minden kérdésre megtaláljuk a kérdezett mondatot, és ugyanazzal a helyesírással lemásoljuk.

Rozita

A kortárs irodalomból nemcsak a fenti két alkotó adható, tétel lehet bármely elismert alkotó, pl. Esterházy, Grecsó Krisztián, Tisza Kata, Karafiáth Orsolya, Varró Dániel, hogy csak a mindennapi gyakorlatot említsem.
Az olvasottságon és a tanári szándékon múlik elsősorban, milyen tételt kap az érettségiző ebből a témakörből.
Célszerű lenne napjaink fiatal alkotóival megismertetni a fiatalokat!

müvész

Ajánlom akkor neked, hogy nézd meg egyzer a Holt költők társasága című filmet.

mernök

Az irodalomérettséginek nincsen semmi értelme.
Mivel miért kell megtanulni emberekről olyan dolgokat, és olyan dolgokat belelátni a művükbe ami csak kitaláció, és nem reális ?

gabi

Ezek csak példák voltak, természetesen más szerzők is választhatóak. Van valami kedvenc kortárs költőd, íród, akit hiányolsz?

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X