Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Magyarország rosszul áll a nyelvtudással

Van még hova fejlődnie Magyarországnak, az Eurobarometer legutóbbi felmérése szerint ugyanis Magyarország a tagállamok között az utolsók között van az állampolgárok nyelvtudása alapján. A magyarok mindössze 25 százaléka beszél valamilyen idegen nyelvet. A jövőben azonban ez változhat, mert az Európai Unió komoly fejlesztéseket tervez.

Több száz millió eurót szán a következő években az Európai Unió a nyelvoktatás fejlesztésére, ennek Magyarország is nagy hasznát veheti, hiszen a magyarok a közösség sereghajtói közé tartoznak az idegennyelvtudás tekintetében - mondta Leonard Orban, az Európai Bizottság többnyelvűségért felelős biztosa hétfőn Budapesten az MTI-nek. Hozzátette: az Európai Bizottság kész segíteni annak érdekében, hogy minél több magyar tanuljon nyelveket.
   
A kérdésben politikai párbeszédet kell folytatni a magyar döntéshozókkal, át kell adni a tapasztalatokat, közösségi programokat kell támogatni - sorolta a feladatokat a biztos. A nyelvtanulásra több száz millió euró áll rendelkezésre az európai projektek keretében. Például csak az élethosszig tartó tanulás programban összesen 120 millió euróra lehet pályázni - tette hozzá a politikus. Az európai forrásokból a kisebbségek nyelvhasználatának megőrzésére is juthat majd - mutatott rá Leonard Orban.
   
Az európai biztos azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy tárgyalt az Országgyűlés európai ügyek bizottsága, a kulturális és sajtóbizottság, valamint az oktatási és tudományos bizottság tagjaival. Az összevont bizottsági ülésen Leonard Orban kiemelte: az Európai Bizottság célja, hogy a uniós állampolgárok legalább két idegen nyelvet beszéljenek. A biztos arról is beszélt, hogy az angol nyelv használata önmagában nem elegendő a politikai, gazdasági kapcsolatokban. Fontos az európai nyelvek népszerűsítése is a kontinensen túl, hiszen ezzel az európai kultúrát is meg lehet ismertetni más államokban - tette hozzá.
   
Az európai biztos azt követően érkezett háromnapos magyarországi látogatásra, hogy szeptember 18-án az Európai Bizottság bejelentette a többnyelvűségi stratégia elindítását. A kezdeményezés célja, hogy az anyanyelvükön kívül még legalább két nyelvet beszéljenek az állampolgárok. Ezen kívül a bevándorlóknak meg kell adni a nyelvtanulási lehetőséget a befogadó országokban. A stratégiai szerint azért is ösztönözni kell a nyelvtanulást, hogy növekedjen az európai munkaerő mobilitása. A bizottság ösztönözné az Európán kívüli nyelvek oktatását is.
   
Az Európai Uniónak jelenleg 23 hivatalos nyelve van, emellett nagyjából hatvan kisebbségi és regionális nyelvet tartanak nyilván. A bevándorlókét is figyelembe véve így 175 nemzet van jelen nyelvével Európában.

MTI

(x)

Gyűjts élményeket is az ötösök mellé!

Emlékezetessé akarod tenni hallgatói éveidet? Az iskolapadban megszerzett tudás mellett élményekre, igazi tapasztalatokra is vágysz?  Tovább »

HVG hirdetésfelhő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X