Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Döntéselmélet jegyzet

Döntéselmélet és módszertan 2. fejezet 2006 I. félév - terjedele: 7 oldal - itt készült: NyME

fejezetcímek:

Felfogásmódok, irányzatok
A döntéselmélet interdiszciplináris kerete
A közgazdasági közelítésmód
Az adminisztratív modell
A Skinner-féle modell:
A fokozatos hozadék modellje:
A szemeteskosár döntési modell:
Az optimális és a kielégítő döntések elmélete
Normatív és leíró döntéselméleti irányzatok
A racionális viselkedés jellemzői
Az egyéni döntéshozatal modelljei
A szervezeti döntséhozatal

hirdetés
hirdetés

részlet:

Létezik az emberi értékek számszerűsíthető halmaza, s ezek a piacon megjelenő termékek és szolgáltatások. Az emberek készek áldozatot hozni megszerzésükért, ami mutatja, hogy ezek értékkel bírnak. Ezeket az értékeket számszerűsíthetjük pénzbeli kifejezés formájában. A döntéshozó több cselekvési változat (alternatíva) között választhat. Mindegyik változat, ha megvalósítják bizonyos eredményekhez vezet. Mindegyik eredménynek valamilyen értéke van a döntéshozó számára. Ezt a közgazdászok hasznosságnak nevezik, a szociálpszichológusok valenciának.
Az értékelésen kívül mindegyik eredményt még annak a valószínűsége is jellemzi, hogy a szóban forgó eredmény bekövetkezik egy bizonyos változat választásakor és megvalósításakor.
Egy bizonyos cselekvési változat teljes értéke az egyes eredmények értékének és ezek valószínűségének valamilyen függvénye.


letöltés

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X