Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Olasz filmrendező érkezett a Faludi filmszemlére

"Fiatalon, társaim és jómagam meghívására, sok híres római filmes személyiség közül csak Fellini egyik forgatókönyírója válaszolt ezekkel a szavakkal: többet nekünk ne írjatok! Ezen mondat miatt én mindenkinek válaszolok, nem utasítom el a kezdetleges munkákat sem, hiszen az álmokat hagyni kell kibontakozni" - mondta el az ismert olasz filmrendező, Pupi Avati az Uránia Nemzeti Filmszínházban november 13-án, aki idén a bizalom témáját körbejáró Faludi Nemzetközi Amatőrfilm Szemle és Fotópályázaton a zsűri elnökeként vesz részt. A zsűri a három filmes kategóriában az első három-három helyezettet jutalmazza, illetve különdíjakat oszt ki, a művészeti egyetemi hallgatók filmjeit pedig külön kategóriában értékeli.

Olasz filmrendező érkezett a Faludi filmszemlére
Forrás: Edupress
A fotókiállítással egybekötött sajtótájékoztató résztvevői, a magyar és olasz filmes világ szereplői egyetértettek abban, hogy a gazdasági válságban is fontos a kultúra támogatása, a területbe való invesztálás pedig a megoldás egyik formáját jelentheti. A szemle mellett november 17. és 25. között Pupi Avati 70. születésnapja alkalmából retrospektív filmhetet is rendeznek az Urániában, az életművének tíz alkotását bemutató eseményt pedig maga az olasz filmrendező nyitja majd meg.

A tizenharmadik alkalommal, a Faludi Ferenc Akadémia és a Budapesti Olasz Kultúrintézet által megrendezett szemlére három kategóriában nyújthatták be munkáikat a vállalkozó kedvűek. A kísérletifilmeket, kisjátékfilmeket és dokumentumfilmeket november 14-15-én mutatják be az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a vetítések után pedig a közönség előtt értékeli őket a zsűri. Idén a mozi kedvelői mellett a fotósok is versenybe szállnak egymással, a szintén a bizalom témáját taglaló műveiket november 13-tól 30-ig tekinthetik meg az érdeklődők az Uránia első emeletén. A zsűri a három filmes kategóriában az első három-három helyezettet jutalmazza, illetve különdíjakat oszt ki, a művészeti egyetemi hallgatók filmjeit pedig külön kategóriában értékeli.

A támogatók felajánlásaival együtt 1.700000 forint értékben támogatja az Akadémia a legjobbakat, így például a filmegyetemi hallgatók számára a Port.hu nyújt támogatást a majdani diplomafilmhez, a Budapesti Olasz Kultúrintézet egy olaszországi filmes ösztöndíjat ad át, Krzysztof Zanussi pedig egy egyhetes tartózkodást ajánl fel a varsói TOR filmstúdióban. A díjakat november 15-én osztják ki.

A filmes zsűri tagjai: Lázár Kovács Ákos, esztéta, Mispál Attila, rendező, Nagy András, operatőr, Pintér Judit, filmkritikus. A zsűri elnöke: Pupi Avati, filmrendező.A fotós zsűri tagjai: Drégely Imre, Haris László, Kötési Béla, Móser Zoltán.

(www.edupress.hu)
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X