Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Automatán híznak az amerikai diákok

Az iskolai automaták túlzott mennyiségben adagolják a kalóriát és a zsírt. Az iskolai étkeztetés egészségesebbé tételére fordított erőfeszítések ellenére, az oktatási intézményekbe kihelyezett az étel- és italautomaták kínálata révén – beleértve a gyümölcsleveket is – a diákok jóval több kalóriához jutnak, mint amennyire valójában szükségük lenne.

Az amerikai Temple Egyetem által vezetett országos kutatás - melynek célja a túlsúlyosság csökkentése és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megakadályozása a középiskolások között - legfrissebb eredménye szerint az automaták hozzáadott cukrot tartalmazó italokat, magas kalóriatartalmú 100 százalékos gyümölcsleveket, és energiatartalomban korántsem szegény ételeket kínálnak a nebulóknak.

hirdetés
hirdetés

Az adatokat a napokban kezdődő, a túlsúlyosság problémájával foglalkozó The Obesity Society éves ülésén is bemutatják.

Amy Virus, a HEALTHY kutatás egyik egészségügyi koordinátora elmondta: "A közhiedelemmel ellentétben, a gyümölcslé nem egészséges, ha túlzásba visszük a fogyasztását. Naponta mindössze 1,75 deciliter az ajánlott mennyiség, noha az átlagos kiszerelések ennél jóval nagyobb mennyiséget tartalmaznak."

Majd hozzátette: "Ha megváltoztatjuk az automaták kínálatát, elősegíthetjük, hogy csökkenjen az iskolások által bevitt felesleges kalória mennyisége."

A tanulmány 7 város 42 iskolájából származó adatokra épül, melyek 75 százalékában található automata. Ezek 83 százaléka italokat, 17 százaléka pedig ételeket kínál.

A választékban található üdítők 39 százaléka cukrozott innivaló, és mindössze 23 százaléka 100 százalékos gyümölcslé. Az ételek közül a leggyakoribb a csökkentett zsírtartalmú chips (22 százalék), míg a péksütemények 16 százalékban, a gabona szeletek 14 százalékban, a zsírszegény jégkrémek pedig szintén 14 százalékban vannak jelen.

A termékek összetételére vonatkozó adatokat is összegyűjtötték; összességében az italok energiatartalma a nullakalóriás víztől kezdve a 325 kalóriás cukros üdítőkig terjedt, míg az ételek esetében a skála a 25 kalóriás light jégkrémtől egészen a 480 kalóriás péksüteményekig ért.

"A program célja, hogy kizárjon mindennemű édességet az automatákból, az egészségtelen italokat pedig vízre váltsa fel" - mondta Virus, aki egyben a Pennsylvaniai Dietetikus Szövetség elnöke.

Kezdetnek, a HEALTHY tanulmányban résztvevő iskolák automatáiban található finomságok energiaértékét maximálisan 200 kalóriában határozták meg, emellett javítani kívánják a teljes érkeztetést, beleértve az iskolai menzák, az ala cart éttermek, automaták és az iskolai boltok kínálatát.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X