szerző:
eduline/mti

Több mint egy órát késtek a Hallgatói Hálózat aktivistái a szerda reggeli egyeztetésről - áll az Emberi Erőforrások...

©

Több mint egy órát késtek a Hallgatói Hálózat aktivistái a szerda reggeli egyeztetésről - áll az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményében. A HaHa szerint nekik azt ígérték, hogy Hoffmann Rózsa köznevelési és Klinghammer István felsőoktatási államtitkárral tárgyalhatnak, ehelyett azonban az Emmi közkapcsolati osztálya fogadta őket.

"A múlt héten az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épületébe erőszakkal behatoló HAHA aktivistái, annak ellenére, hogy 8.30-ra egyeztetést követeltek, több mint egyórás késéssel jöttek el a mára megbeszélt konzultációra" - írja közleményében az Emmi.

A Hallgatói Hálózat mintegy húsz tagja péntek délelőtt fél 11-kor rohamozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épületét, "hogy leváltsák annak jelenlegi vezetését". Az aktivisták azután hagyták el az épületet, hogy megegyeztek a tárcával: szerdán fél kilenckor tárgyalnak Hoffmann Rózsával és Klinghammer Istvánnal. Az államtitkár azt mondta, nem értik, hogy mik a diákok követelései: erről itt olvashattok.

"A minisztérium Közkapcsolati osztálya természetesen fogadta őket, és áll az ő – és minden más állampolgár, valamint olyan közösség, amely nem képvisel bejegyzett szervezetet – rendelkezésére, amely a tárca munkája iránt érdeklődik és kér felvilágosítást" - írta közleményében a minisztérium.

A Hallgatói Hálózat blogján a szervezet viszont azt írja: pénteken Forgó Melinda, Klingammer István kabinetfőnöke és Gilly Gyula politikai tanácsadó felajánlották, hogy szerda reggel Hoffmann Rózsa államtitkár asszony és Klinghammer István államtitkár fogadni fogja őket egyeztetésre, a "tárgyalást" pedig végig felvehették volna. A levélváltás során azonban "hamar kiderült, hogy megint át lett itt verve mindenki, nem lesz se Hoffmann, se Klinghammer, se kamera, se sajtó..."

"Biztos, ami biztos alapon reggel elnéztünk az EMMI-be, kérdésünkre azt válaszolták, hogy az államtitkárok házon kívül tartózkodnak, ezért nem tudnak minket fogadni. 10-kor tartottunk egy sajtótájékoztatót, majd mi is elmentünk a holnapi vizsgáinkra tanulni" - írják.

"Eszük ágában sincs beszélni az érintettekkel, meghallgatni a véleményeket, válaszolni azokra a jogos kérdésekre, hogy hova tűnnek az ösztöndíjak? Miért kell kirúgni a legjobb tanárokat? A pedagógus-életpályamodell, amit három éve ígérgetnek, számukra tényleg csak annyit jelent, hogy többet kell majd dolgozniuk, több gyerekkel egy osztályban és a juttatásaik is csökkenni fognak? Ha tényleg olyan fontosnak tartják a műszaki és a természettudományi képzéseket, akkor miért csökken 20%-kal a BME támogatása?" - írja a Hallgatói Hálózat.

Fernengel Ágnes, a HaHa aktivistája az épület előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: folytatják, amit eddig csináltak, újabb egyeztetést pedig valószínűleg már nem kezdeményeznek az államtitkárokkal. Sok ember támogatja őket, akik megérdemlik, hogy meghallgassák őket - tette hozzá. Az aktivisták szerint nem igaz, hogy az államtitkárok nem ismerik a követeléseiket, és azt is cáfolták, hogy politikai befolyás alatt állnának. Elmondták: ők civilek, és valamennyi párttól távol állnak.