szerző:
Eduline

Akár a rettegett záróvizsgáról, akár egy sima szóbeliről van szó, mindenkinek jól jön egy-két tipp az utolsó napokra.

Akár a rettegett záróvizsgáról, akár egy sima szóbeliről van szó, mindenkinek jól jön egy-két tipp az utolsó napokra. A College Magazine összegyűjtötte, mire érdemes odafigyelni a vizsgahajrában.

©

Ezt tedd:

Alakítsatok tanulócsoportokat az évfolyamon, így feloszthatjátok egymás között a tételeket vagy a hosszabb olvasmányokat.

Tegyél fel annyi kérdést a tanárodnak, amennyit csak lehet! Érdeklődj például, hogy pontosan milyen formátumban kell leadni a házi dolgozatot – talán részletkérdés, de legalább tisztában leszel az elvárásokkal, és nem az utolsó pillanatban kapkodsz majd.

Kezdd el időben a felkészülést! Sokkal hatékonyabb, ha a vizsga előtti öt napon egy-egy órát tanulsz, mint ha az utolsó pillanatban, egy nap alatt próbálod memorizálni az egész anyagot.

Mozogj! Napi néhány kör futás vagy úszás segít frissen tartani az agyat.

Ezt ne tedd:

Ne egy szórakozóhelyen töltsd a vizsga előtti éjszakát! Akármennyit is készültél korábban a nagy napra, fontos, hogy kipihenten vágj neki.

Ne hagyj mindent az utolsó pillanatra! Készíts tanulási tervet, hogy könnyebben beoszthasd a felkészülésre szánt időt. Ez különösen hasznos, ha több vizsgára kell tanulnod egyszerre.

Ne tanulj éjszaka! Ha kialszod magad, jobban működik az agyad, és könnyebben megy a felkészülés.

Ne engedj a barátaid csábításának, akár buliról, akár moziról legyen szó  - lehet, hogy nekik később lesz a vizsgájuk, vagy már korábban felkészültek rá. Koncentrálj a tanulásra! A vizsgaidőszak gyakran okoz stresszhelyzetet – a könyvtárban dühöngő egyetemistáról készült videót itt nézheted meg.