szerző:
Eduline

Többféle szociális támogatásra pályázhatnak a rászoruló egyetemisták - íme, a legfontosabb tudnivalók.

©

Alaptámogatás

Az egyetem, főiskola első évében egyszeri alaptámogatásra vagytok jogosultak: ez felsőoktatási szakképzés, alap- és osztatlan képzés esetén a hallgatói normatíva 50 százaléka (59 500 forint), mesterképzés esetén 75 százaléka (89 250 forint).

Alaptámogatást azok a hallgatók kaphatnak, akik fogyatékossággal élők vagy egészségi állapotuk miatt rászorultak, hátrányos helyzetűek, halmazottan hátrányos helyzetűek, családfenntartók, nagycsaládosok, félárvák, árvák, vagy nagykorúságuk előtt gyámság alatt álltak.

Rendszeres és rendkívüli szociális ösztöndíj

A rendszeres szociális ösztöndíjra félévenként kell pályázni: a támogatást havonta utalják. A fogyatékossággal élő vagy egészségi állapotuk miatt rászorult, halmozottan hátrányos helyzetű, családfenntartó, nagycsaládos vagy árva hallgatóknak utalt ösztöndíj havi összege nem lehet alacsonyabb a hallgatói normatíva 20 százalékánál (23 800 forint), a hátrányos helyzetű, korábban gyámság alatt álló, illetve félárva diákoké pedig a normatíva 10 százalékánál (11 900 forint). A jogosultságot az intézmény térítési és juttatási szabályzatában meghatározottak szerint állapítják meg.

Rendkívüli szociális ösztöndíjra akkor lehet pályázni, ha váratlan esemény - baleset, állás elvesztése - miatt romlik a hallgató szociális helyzete: ez egyszeri juttatás, a kérelmekről havonta egyszer hoznak döntést. Kik kaphatnak felmentést a kollégiumi díj befizetése alól? Erről itt olvashattok, arról pedig, hogy hogyan jelentkezhettek, itt találjátok cikkünket.