szerző:
Eduline

Mutatunk tíz tippet izgulós diákoknak, amivel pofonegyszerűen le lehet győzni a stresszt.

 

A stressz alapesetben természetes reakciója a testnek a kihívásokra. Ha az agy fenyegetést észlel, ez beindítja azokat a reakciókat, amik életmentők lehetnek egy veszélyhelyzet során.

Ha azonban ez a reakció akkor jön, amikor épp előadást tartanátok, vagy vizsgáztok, elvonja a figyelmeteket, és leblokkoltok.  Hogyan kerülhetik el az izgulós diákok, hogy rontsa a teljesítményüket az idegeskedés?

Íme, Dr Angharad Rudkin pszichológus tízparancsolata idegeskedő diákok számára:

1. Ha azt érzitek, hogy eluralkodik rajtatok a pánik, ismételgessétek, hogy „ne izgulj, meg tudod csinálni!”. Bármilyen elcsépeltnek is hangzik ez, ha magatokhoz beszéltek, az bizonyítottan csökkenti a rettegést.

2. Lélegezzetek! Az orron be négy másodpercig, benntartani két másodpercig, majd hat másodpercig kifújni a szájon át.

3. Ha egy szemináriumon túlságosan izgultok, és nem tudtok emiatt rendesen figyelni, rögzítsétek az ott elhangzottakat, így nem maradtok le semmiről. Így legalább attól nem rettegtek, hogy lemradtok.

4. A beadandók és a szakdolgozatok miatt mindenki ideges. Érdemes kis részletekben megcsinálni ezeket, hiszen addig sem idegeskedtek azon, hogy az utolsó pillanatra marad.

5. A kutatások szerint egy fiatal figyelme 40 percig tart ki egyhuzamban. Ezért ha dolgoztok valamin, mindig tartsatok szünetet, levegőzzetek közben.

6. A halogatás az idegeskedők legnagyobb ellensége. Ha csak öt percetek van, akkor öt percet dolgozzatok a határidős munkán, az is megnyugtató lehet.

7. Legyetek kedvesek magatokhoz, ugyanakkor szigorúak is. Fogadjátok el, ha a dolgok kissé nehezebben mennek, és inkább koncentráljatok a megoldásra.

8. Kerüljétek a túlzott kávé- és alkoholfogyasztást, főleg akkor, ha stresszes napokat éltek át.

9. Nem vagytok egyedül. Sok emberről hiheted azt, hogy semmi gondja, de mindenkinek vanna nehéz időszakai. Beszélgessetek másokkal, és rájöttök!

10. Egészséges étkezés, mozgás, rendszeres alvás – ezek is segítenek. Még napi 30 perc séta is segít a stressz legyűrésében.