300 ezer forint feletti átlagbért kapnak friss diplomásként: ezért is megéri műszaki képzést választani

Milyen átlagbérre számíthatnak a műszaki szakokat végzett diplomások? Hol a legmagasabb a fizetés, és az egyes szakok bérei mennyiben különböznek egymástól? Utánajártunk.

Forrás: pixabay

A legmagasabb átlagbérrel a mechatronikai mérnök képzésen végzett diplomások számolhatnak - derül ki a diplomáspálya-követési rendszer 2017-es adataiból. Az ő keresetük bruttó 378 ezer forint körül mozog. Nem sokkal kevesebbre, 370 ezer átlagbérre számíthatnak a villamosmérnökök, de többek között a vegyészmérnök, a gépészmérnök és az anyagmérnöki szakot végzettek is 300 ezer forint feletti fizetést kapnak.

hirdetés
hirdetés

A legkevesebbet, bruttó 190 ezer forint összeget az építészmérnökök és a faipari mérnökit elvégzett diplomások kapják.

Az idei felvételiből is jól látszik, a legtöbben a bérek szerinti dobogós szakokra jelentkeztek. Ezek közül is a gépészmérnöki szak volt a legnépszerűbb, második, harmadik helyen pedig a műszaki menedzser és a villamosmérnöki képzés szerepelt. A műszaki menedzserek átlagbére egyébként bruttó 311 ezer forint.

Friss kutatás: ilyen munkahelyet szeretnének a fiatalok

A munkahely biztonságát és a fizetést tekintik a legfontosabbnak a pályaválasztás előtt álló hetedik osztályos fiatalok a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) idei pályaorientációs kutatása alapján. Az MKIK hétfői közleménye szerint a megkérdezett 9071 diák 95 százaléka szeretne továbbtanulni.

hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X