Ilyen változásokra kell számítani 2018-ban: diákhitel és diplomás gyed

Hogyan változnak a diplomás gyedre vonatkozó szabályok 2018-ban? Milyen összegű támogatásra számíthatnak azok, akik hallgatóként vagy a hallgatói jogviszony megszűnését követő egy éven belül vállalnak gyermeket?

Mennyivel emelkedik a diplomás gyed összege 2018-ban?

Az alapképzésben részt vevő hallgatóknál 96 600 forintra, a mesterképzésen tanulók/tanultak esetében havi 126 350 forintra emelkedik.

hirdetés
hirdetés
Forrás: Stiller Ákos

Mennyi ideig jár a támogatás?

Újdonság, hogy egyről két évre emelik a diplomás gyed időtartamát. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) számítása szerint így akár 1,5 millió forintnyi többlettámogatást is kaphatnak azok, akik az egyetem, főiskola alatt, vagy annak elvégzése után egy éven belül vállalnak gyermeket.

A gyed ideje alatt is kell törleszteni a diákhitelt?

Nem csak a diplomás gyedre jogosult anyákra, hanem mindenkire vonatkozik az az új szabály, amely alapján az első gyermek vállalásakor az édesanya fennálló diákhitelét felfüggesztik, a másodiknál a tartozás felét elengedik, a harmadiknál pedig az egészet.

Ők szabadulhatnak meg a diákhiteltől: itt vannak a 2018-as változások

Kik búcsúzhatnak el a diákhitel-tartozásuktól 2018-ban? Mutatjuk, milyen változások lépnek életbe január 1-jén. Jövő év elejétől számos változás lép életbe. Így vissza nem térítendő állami kamattámogatásként elengedik a diákhitel tartozás felét azoknak a nőknek, akiknek 2018. január 1-jét követően születik meg második gyermekük, a harmadik vagy további gyermek megszületése esetén pedig a teljes tartozásukat elengedik.

hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X