Gyanús "főiskolára" bukkantak Budapesten

250-300 ezer forintos tandíjért cserébe 280 pont alatti bejutást ígér a magyar felsőoktatásba egy olyan intézmény, mely valójában nem is főiskola.

Forrás: pixabay

Meglehetősen homályos hátterű oktatási intézményre bukkant az Index Zuglóban. Mint írják, a CEAS UK College a neve ellenére mégsem főiskola, és a kormányzati átvilágításon három fontos kritérium esetén is elhasalt:

hirdetés
hirdetés

- A külföldi intézmény a képzés tekintetében nem rendelkezik programakkreditációval

- A külföldi intézmény által kiállított okirat nem államilag elismert oklevél

- A külföldi intézmény nem minősül származási országában államilag elismert felsőoktatási intézménynek

Később a portál rátalált egy másik nyomra, méghozzá, hogy valójában CECOS London College az intézmény hivatalos neve, de amikor megkeresték a diplomát már nem is adó intézményt, azt mondták, nem állnak kapcsolatban a hasonló nevű magyar "főiskolával".

A CEAS papírt a CTH, azaz a brit Turizmus és Vendéglátóipari Szövetség égisze alatt adja ki. Ez nem főiskolai diploma, de egyes felsőoktatási intézmények elfogadják. Így ez a papír leginkább arra jó, hogy elvezesse a hallgatókat a valódi felsőoktatásba. A magyar felsőoktatásba például a minimális 280 pont alatti eredeménnyel is be lehet kerülni, ha valaki a CEAS-ra járt. Itthon a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Gábor Dénes Főiskola is vesz át hallgatókat.

Mint az Index írja, az intézmény céges háttere a Central European American Studio Kft. Ennek ügyvezetője Galgóczi Ferenc, a tulajdonosa pedig egy UK College of IT Ltd. nevű brit cég, amely szintén Galgóczi érdekeltsége. A vállalkozás több lábon áll, a budapestikarrier.hu oldalt is ők csinálják, ahol OKJ-s fitness-wellness instruktori tanfolyamra lehet befizetni, emellett "gasztroszemináriumot" is hirdettek.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X