Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Tíz meglepően egyszerű trükk, amellyel gyorsabban tanulhatsz

Nem szeretnél hetekig-hónapokig memóriatréningekre járkálni, de mégis szeretnél valamit tenni, hogy jobban emlékezz a megtanultakra? Az Öt év - öt nyelv blog tíz egyszerű trükköt szedett össze.

Rágózz tanulás közben

Az Öt év - öt nyelv blog egy 2013-as tanulmányt idéz, amely szerint a rágózók rövidtávú memóriája jobban működik. A magyarázat viszonylag egyszerű: az állkapocs folyamatos mozgása miatt felserken a véráram az agyban, így több oxigén jut oda.

hirdetés
hirdetés

Szorítsd ökölbe a jobb kezed

Ha tanulás közben ökölbe szorítod a jobb kezedet, az segít a memorizálásnál. Mikor vissza akarod idézni az emlékezetedbe a tanultakat, akkor a bal kezed szorítsd ökölbe (nem kell megszakadni benne!)

Forrás: shutterstock

Egy tavalyi tanulmány szerint a tanulmányozott emberek csoportja (akik ökölbe szorították a kezüket)  jobban szerepelt az adatok felidézésében, mint a kontrollcsoport. Egy próbát megér a dolog, mert ennél nehezebb lenne kevesebb energiát beletenni a memóriafejlesztésbe.

Aludj eleget

Az alvásnak van egy olyan “mellékhatása” is, hogy megerősíti a napközben bevitt adatokat, rendezi, mondhatnók. Egy tanulmány például arról ír, hogy az emberek sokkal nagyobb valószínűséggel álmodnak valamiről, ami fontos nekik, valamint hogy azokra sokkal jobban is emlékeznek.

Nem feltétlenül rossz ötlet tehát akár alvás közben is az idegen nyelven “hallgatni” valamilyen szöveget, hiszen ez a tanulmány is azt bizonyítja, hogy ez segít megerősíteni a dolgokat.

A többi tippet és a teljes bejegyzést az Öt év - öt nyelv blogon találjátok, nyelvtanulóknak külön ajánljuk.

Így tanulhattok meg sokkal gyorsabban olvasni - néhány nap alatt

Gyorsan szeretnétek átrágni magatokat az ötszáz oldalas jegyzeten? A gyors tanulás kulcsa a gyors olvasás - ha ez nem megy, a tanulás is lassabban fog menni. De hogyan lehet gyorsabban olvasni? Hasznos tippeket osztott meg a tanulasmodszertan.hu, ezekből szemezgetünk. A cikk ugyan nem friss, de mivel vizsgaidőszak van, igen aktuális.1.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X