Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

A nők és a fiatalok is hiányoznak a kutatói pályáról

Miközben több a nő a hallgatók között, a kutatói pályán jóval kevesebben vannak. De általánosságban az is elmondható, hogy a fiatalok nem tepernek nagyon azért, hogy kutathassanak.

Forrás: MTI / Kallos Bea

Drámaian alacsony a fiatal nők aránya a kutatók között - derítette ki a Magyar Nemzet az Oktatási Hivatal adataiból.

hirdetés
hirdetés

Nem csak a nők, a fiatalok is hiányoznak a kutatói pályáról; a 2016/2017. tanév adatai szerint az 1257 kutató közül mindössze 222 volt harminc év alatti, vagyis csak 17,7 százaléknyi.

A 30 év alatti nők aránya pedig mindössze 7,5 százalék, nagyjából annyi, mint nyolc évvel ezelőtt. A kutatók között a nők aránya nagyjából 40 százalék. Ők a felsőoktatási intézményekben teljes munkaidőben foglalkoztatott kutatók.

Nem meglepő, hogy műszaki területen a legkevesebb a nők aránya, az egészségügyi karokon pedig a legmagasabb. Közben az összes hallgató 53 százaléka nő, akik már évek óta többen vannak a területen, mint a férfiak.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X