Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Hasznos tippek a tanuláshoz - tőlünk, nektek

Mi már átvészeltük a tanulással teli iskolai éveket, az emlékek azonban sokáig megmaradnak. A mi tanulási tippjeink következnek a témazárók és zh-k túléléséhez.

Barna

Ne támassz túl nagy elvárást magaddal szemben! Nem érdemes célként kitűzni, hogy hajnali hatkor kelsz, és onnantól folyamatosan tanulsz. Nem fog menni. Nem érdemes fekve sem tanulni, hiába kényelmesebb az ágyban: el fogsz aludni. Érdemes megnézni, hány nap van a vizsgáig, és mennyit kell tanulni. Ezt arányos részekre kell osztani, figyelve arra, hogy lesznek olyan napok - húsvét, bulik utáni regeneráció, strandidős szombat - amikor biztosan nem tudsz haladni. Ha a magolás megy jól, akkor nyugodtan tedd azt, hiszen most nem az életre készülsz, hanem a vizsgára, ne is hallgass arra, aki mást mond. Egy a cél, átmenni, méghozzá minél jobb jeggyel, erről kapsz a végén papírt, a többire senki sem fog emlékezni.

hirdetés
hirdetés

Fruzsi

Fárasztó módszer, de működik: folyamatosan "feleltetni" kell magatokat. Ha úgy éreztem, hogy egy tételt megtanultam, nem lapoztam tovább a következőre, hanem felmondtam magamban az egészet, kérdéseket tettem fel magamnak, ha volt például egy fogalomlistám, akkor csukott szemmel ráböktem egy szóra, és annak a definícióját magamban vagy hangosan elmondtam. Persze ha van kéznél valaki, aki szívesen meghallgat titeket töriből/római jogból/anatómiából, még jobb.

És még egy tipp: az alvással nem szabad spórolni. Kialvatlanul nem lehet hatékonyan tanulni.

Forrás: Széplaki Nóra

Nóri

Az én biztos módszerem az volt, ha leírtam az anyagot, amit meg kellett tanulnom. Hiába voltak órai jegyzeteim, meg tankönyvek, akárhányszor olvastam el őket, elszivárgott az információ az agyamból. Ezért fogtam egy füzetet és saját magamnak rendszereztem az anyagot, amit meg akartam tanulni. Ez azért is jó volt, mert amíg másoltam, addig is tanultam. És amiatt, hogy én állítottam össze az anyagot, nagyjából az elrendezés is a fejemben maradt. Így a dolgozat közben, ha nem is emlékeztem a válaszra, arra igen, hol volt a lapon belül és nagyjából ki tudtam következtetni, mi van ott, sőt, olyan is volt, hogy szinte lefényképezte az agyam az információt és csak el kellett olvasnom. Ezt ajánlom mindenkinek.

A másik, hogy ha már nagyon elegetek van, akkor ne internetezésbe vagy sorozatnézésbe kezdjetek, mert az valahogy úgy kapcsolja ki az agyat, hogy sokkal nehezebb utána újra elkezdeni tanulni. Inkább menjetek el sétálni vagy fagyizni egyet. Egyetek valamit a konyhában. Az felfrissít és sokkal könnyebb utána újra elkezdeni a munkát.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X