Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Hét konduktor felmondott a Pető Intézetben, megszólalt a kancellár

A Pető Intézet kancellárja szerint jogszabályi nem megfelelőség miatt kellett egyes dolgozókat átsorolni másik bértáblába, akik kevesebb fizetést nem kaphattak, mint addig.

Forrás: Wikipedia

Mihályi Máté elmondta, a Pető Intézet állam általi átvételénél a mintegy 200 munkavállalóból 31 dolgozót rosszul soroltak be, ők nem a köznevelési részlegen dolgoznak, és a közalkalmazotti bértábla lett volna rájuk érvényes a pedagógusi helyett.

hirdetés
hirdetés

A hibás átsorolás miatt több megbeszélést is tartottak és jelezték a dolgozóknak, hogy nem jogszerű az állapot, így érvénytelen lesz azok szerződése, akikét nem módosítják úgy, hogy a pedagógus helyett a közalkalmazotti bértábla vonatkozzon rájuk.

A kancellár hangsúlyozta, hogy az első tárgyaláson is garantálták, hogy az érintettek jövedelme nem fog csökkenni, sőt, adott esetben még emelkedhet is, egyeseknél 25 százalékos bérnövekedést is regisztráltak. A pedagógus és közalkalmazotti bértábla közti különbséget garantáltan kompenzálják, tehát törvény szerint jár a kiegészítés - tette hozzá.

Összesen hét dolgozó mondott fel, hat embert már pótoltak - közölte.

Mihályi Máté hozzátette: az intézetnél maradóknak nem nőtt a munkaideje. A konduktoroknak 4,4 nappal csökkent volna a szabadságuk, de erre kompenzációs javaslatot készítettek - jelentette ki.

Szabó Tímea független parlamenti  képviselő, a Párbeszéd társelnöke, a Facebookon csütörtök délelőtt azt írta, hogy "tovább folytatódik a konduktorok megalázása" a Pető Intézetben. Az ellenzéki politikus közlése szerint 10 konduktor hagyta el az intézetet, mert nem írta alá a "megalázó új szerződést", amivel felére csökkent volna a fizetése, nőtt volna a munkaideje és pótszabadságát is elvesztette volna.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X