Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Kitiltják a szaúdi egyetemekről a "férfiakat utánzó" nőket

Azonnali kizárással fenyegette meg egy szaúd-arábiai egyetem azokat a női hallgatókat, akik hajviseletükben és ruházatukban a férfiakat utánozzák - írta az Okaz című helyi napilap kedden.

Forrás: Wikipedia

A rijádi Imám Mohammed bin Szaúd Iszlám Egyetem hétfőn küldte ki figyelmeztető üzeneteit; a vezetőség döntése a jövő hónaptól érvényes. Az egyetem nyomatékosította, hogy a szabályt megszegő hallgatókat előzetes figyelmeztetés nélkül felfüggeszthetik.

hirdetés
hirdetés

A döntés a kifejezetten rövid hajú nőkre is vonatkozik, mert ez a hajviselet a konzervatív muszlimok szemében bűnnek számít a férfiak utánzása miatt.

Szaúd-Arábiában a nemek határozott elkülönítése az élet minden területén megmutatkozik, így az oktatásban is, ahol fiúk és lányok külön épületben tanulják ugyanazokat a tantárgyakat. A lányokat többnyire női tanárok oktatják, kivéve az egyetemeken, ahol a férfi oktató elválasztófal mögött tanít, vagy a hallgatók teljesen el vannak kendőzve.

2002-ben tizenöt lány égett benn egy mekkai iskolában, mert a vallási rendőrség nem engedte ki a nem megfelelő ruházatot viselő lányokat a lángokban álló épületből.

Képek: így néz ki a világ legnagyobb női egyeteme
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X