Így kebelezi be Budapest régi közparkját a kormány kedvenc egyeteme

Javában zajlik Budapest egyik legrégebbi közparkjának átalakítása: a fákat már kivágták, most a Közszolgálati Egyetem építgeti a számára szükséges intézményeket az Orczy-kertben - írja a hvg.hu.

Forrás: MTI Fotó: Máthé Zoltán

A hvg.hu emlékeztet arra, hogy a kormány egy 2012-es határozattal a Nemzeti Közszolgálati Egyetem birtokába juttatta az Orczy-parkot, hogy itt hozhassák létre az új Ludovika Campust. Mire a projekt lezárul, az egykori Orczy-parkot teljesen körülépítik az egyetem épületeivel.

hirdetés
hirdetés

2012 óta két oktatási épületet és egy kollégiumot húztak fel az Orczy-park területén, és most van folyamatban egy sportcsarnok és egy lovarda építése - a campuson fedett lovardát, huszonöt bokszot magában foglaló lóistállót, nyitott karámot, a campust körülívelő lóvasutat és díjugrató pályát alakítanak ki.

Mivel a ma 26 hektáros parkhoz tízhektárnyi, korábban nem látogatható új területet csatoltak hozzá, így a beruházás végére a park zöldfelülete a statisztika szerint növekményt mutat.

Ez azonban csalóka, mert a munkálatok miatt a parkban 2013 októberében kivágtak 131 fát, tavaly júniusban pedig újabb 146-ot távolítottak el. Jakabfy Tamás józsefvárosi LMP-s képviselő azonban a hvg.hu-nak azt mondta, több kisebb fakivágási hullám is volt, amely nem kapott nyilvánosságot. Így becslése szerint már a 400-at közelíti a parkban kivágott fák száma, ami a korábban 2-3000 egyedet számláló parki állománynak igen jelentős részét képezi. Több fa ráadásul csak esztétikai okokból lett kiirtva.

Ismét milliárdokat kap a közszolgálati egyetem campusa

A kormány több mint 4 milliárd forintot biztosított a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), Ludovika campusban történő elhelyezésének újabb beruházásaira - az erről szóló határozat a Magyar Közlönyben jelent meg - írja a Napi.hu. A Napi.hu azt írja, a határozatban szereplő 4,2 milliárd forint három tételből áll össze.

hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X