"Olyan, mint egy kis nyugalomsziget a campus területén"

Miért jó a Pécsi Tudományegyetemen tanulni? Hová érdemes ellátogatni, ha egy jót akarsz ebédelni vagy csupán kávézni? Hankó Csillát, a PTE Fejlődés- és Klinikai Gyermek Pszichológia Doktori Programjának elsőéves PhD hallgatóját kérdeztük.

Milyen volt az első éved?

Az első évemben, az alapképzésen tele voltam kérdéssel, kétellyel, képes leszek-e én erre, meg tudom-e tanulni mindezt, el tudom-e sajátítani a különböző gondolkodásmódokat, szemléleteket. Ez az érzés nagyon megmaradt bennem, de szerencsére folyamatosan elhalványulni látszott.

hirdetés
hirdetés
Hankó Csilla
Hankó Csilla

Milyen elvárásokkal érkeztél az egyetemre? Mi az, amin változtatni lehetne, kellene?

Gyermekkori álmom volt, hogy egyszer majd pszichológus legyek, ezért reménykedtem, hogy néhány év múlva az egyetemnek köszönhetően ez beteljesülhet. Ha visszagondolok, hogyan sikerült ezt elérni, mit kaptam az egyetemtől, oktatóktól, hallgatótársaktól, elsőként emelném ki a kiváló oktató-hallgató kapcsolatokat. Egy percig sem éreztem azt, hogy itt futószalagon gyártják a pszichológusokat, hanem őszinte személyes kapcsolatok alakultak ki, amit az első perctől tudtam értékelni. Sok minden változott pozitív irányban, amióta itt tanulok, mind az oktatás minőségében, mind az intézet kibővítésében, ezért nem változtatnék semmin.

Campusportré
Új cikksorozatunkban utánajárunk, hol lazítanak, buliznak, pihennek, kirándulnak a különböző egyetemek és főiskolák hallgatói. Mit szeretnek az alma materben, és min változtatnának? Hol szoktak ebédelni, sportolni, barátokkal találkozni? Hetente egyszer mikrofonvégre kapunk egy-egy hallgatót.

Igénybe veszed az egyetemi sportolási lehetőségeket?

Számos sportolási lehetőséget igénybe lehet venni egyetemi kurzusok keretében. Én is kipróbáltam többet is, mint például a jógát, hastáncot vagy az úszást. A legemlékezetesebb az volt, amikor tavaly részt vettem a PTE Regatta csapatában, mellyel a Dunai Regattán a III. helyezéssel végeztünk. Az orfűi sárkányhajós edzések és versenyek maradandó emlékek maradtak számomra.

Mi a kedvenc helyed a campuson?

Talán nem meglepő, ha azt mondom, hogy az egyik a Pszichológia Intézet. Szeretek visszatekinteni az intézetben töltött eddigi éveimre. Amikor 2013-ban elkezdtem ott a tanulmányaimat, nem igazán tudtam, mi fog rám várni. Azóta 5 év telt el, ma már pszichológusként léphetek be az ajtón, ami nagyszerű érzés. Azért is szeretem az intézetet, mert sok olyan ember vesz körül, akikkel az elmúlt évek során jó kapcsolatot sikerült kialakítani, kölcsönösen érdeklődünk egymás sikerei, tevékenységei iránt. A második kedvencem a PTE botanikus kertje. Olyan, mint egy kis nyugalomsziget a campus területén. Alföldi lányként azt kell mondjam, nem kis erőfeszítés kell, hogy felsétáljunk a legszebb részéhez, de eddig minden alkalommal megérte.

Forrás: pte.hu

Hol szoktál ebédelni? Milyen jó helyek vannak az egyetem környékén?

A Pszichológia Intézet mellett van a Paulus Café, ahol nagyszerű a konyha, egy-egy óra között gyakran térek be ide ebédelni. A közelben van még a Maláta Bisztró & Sörbár is, ahol szintén nagyon jól főznek, és diákbarát áron lehet menüzni.

Hova jártok bulizni?

A BTK-sok egyik törzshelye a Pécsi Sörgyártól nem messze található Kiskorsó nevezetű kocsma, egyre több kedves emlék (szülinap, szakest előtti csapatépítő sörözés) köt ehhez a helyhez. Rendszeresen részt szoktam venni a „pszichós” szakesteken, szokott lenni „Pszichó Mikulás”, „Pszichó Farsang”, melyeket a campuson található Szenes Klubban rendeznek meg.

Kirándulás, kikapcsolódás? Mit ajánlasz Pécsen?

Egyetemi programok közül minden évben ellátogatok a Pszieszta (Pécsi Pszichológus Napok) programsorozatra. Imádom a természetet, ezért többször tettünk már túrát a Mecsekben, ellátogatunk a Pécsi Nemzeti Színházba egy-egy darabot megnézni. Harmadik éve veszünk részt hétfőnként Pécsett a Quiznighton. Ezeken kívül még szeretek az egyetemről átsétálni a Block Coffee Roomba, amit az egyik oktató a Pszichológia Intézetből üzemeltet. Hihetetlen, milyen finom ott a kávé.

Egy ember dolgozott, míg a többiek várták a sült galambot

Milyen a jó csapatmunka? Hol lehet a BME-n lazítani, ha kimerítene a tanulás? Hova érdemes elvonulni a város zajától? Piricsi Flóriánnal, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem másodéves kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatójával beszélgettünk. Milyen volt az első éved? Az első évem tűrhető volt, nagyon megmaradt az egyik órám, amin csoportban oldottunk meg feladatokat.

hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X