"Egy vezető nem nyilatkozhat így" - megszólalt a Debreceni Egyetem volt rektora

Eddig nem érte retorzió a Vlagyimir Putyin egyetemi díszpolgári címe elleni tiltakozás miatt - mondta a Népszavának Fábián István tanszékvezető, a Debreceni Egyetem volt rektora.

Forrás: Stiller Ákos

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Debreceni Egyetem szenátusa augusztus közepén úgy döntött, hogy egyetemi díszpolgári címet adományoz az orosz elnöknek, Vlagyimir Putyinnak. A kitüntetést azzal indokolták, hogy Putyin jóvoltából az Orosz Föderáció jelentős szerepet juttat a Debreceni Egyetemnek a Paks II. beruházásban. A döntés ellen sokan tiltakoztak a Facebookon, ehhez négy debreceni tanszék, valamint az Oktatói Hálózat is csatlakozott, Vajda Mihály filozófus pedig lemondott professor emeritus címéről.

hirdetés
hirdetés

Sajtóhírek szerint az egyetem vezetése néhány hete összehívta a tiltakozókat, mindenkinek kiosztottak egy névre szóló, öt kérdésből álló kérdőívet, amely egyrészt arra vonatkozott, hogy miként szerveződött a díszdoktori cím elleni „lázadás”, másrészt arra, hogy ismerték-e részleteiben a szenátusi döntést, mielőtt tiltakozni kezdtek.

„Azzal, hogy mi ezt az állásfoglalást megtettük, nem követtünk el semmiféle olyan kihágást, ami akár etikai, akár munkajogi szempontból problematikus lehet. A sokat idézett etikai kódexünk eleve azt a kitételt tartalmazza, hogy az egyetem minden egyes polgárának joga és lehetősége, hogy kritikát fogalmazzon meg, mindenféle retorzió nélkül. Azt is kimondja, hogy az egyetem nevében természetesen nem, de saját kompetenciája körében bárki tehet ilyen észrevételt. S ha egy tanszéknek van véleménye, akkor azt jómagam tanszékvezetőként természetesen képviselhetem, sőt képviselnem kell” - mondta a Népszavának Fábián István, hozzátéve: alapvető kérdés, hogy az egyetem polgárai meddig mehetnek el a szabad véleménynyilvánítás jogában, „úgy gondolom, ezen bőven belül volt mindenki”.

Az egyetem volt rektora szerint „egy munkahelyi vezető nem nyilatkozhat olyan szavakkal a beosztottjairól, ahogyan azt az egyetem rektora tette”. Szilvássy Zoltán rektor egy tévéinterjúban „szerencsétlen, világtalan, tehetetlen balfácánoknak” nevezte a tiltakozókat.

Fábián István azt is hozzátette: azt érzékeli, hogy – noha a felsőoktatással kapcsolatban mindig is voltak kritikai észrevételek – az emberek ma már óvatosabbak abban, hogy nyíltan ki is mondják ezeket.

Hiába tiltakoznak oktatók és hallgatók, Putyin egyetemi díszpolgár lesz Debrecenben

Hiába tiltakozik több tanszék, hallgatók és oktatók az ellen, hogy a Debreceni Egyetem díszpolgári címmel tüntesse ki Vlagyimir Putyin orosz elnököt, az intézmény nem változtatja meg a döntését.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X