Akkor is fizetnetek kell, ha szakot váltanátok?

Szakváltás esetén is vissza kell fizetni az állami ösztöndíj mértékének a felét?

Forrás: Shutterstock

Többen kérdeztétek tőlünk az utóbbi időben, hogy szakváltás esetén vissza kell-e fizetni az állami ösztöndíj felét.

hirdetés
hirdetés

A 2013-ban módosított hallgatói nyilatkozatban az szerepel, hogy a magyar állami (rész)ösztöndíjjal támogatott képzésen a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott tanulmányi idő alatt, de legfeljebb a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott képzési idő másfélszeresén belül meg kell szerezni az oklevelet.

Amennyiben ez nem sikerül, úgy a támogatás összegének felét vissza kell fizetni. Ez azonban nem vonatkozik a szakváltásra, ami történhet a képzés munkarendjének, nyelvének, helyének megváltoztatásával, átvétellel, felvételi eljárás útján.

Egyetlen kikötés van: az oklevél szerzése nélkül befejezett felsőoktatási képzést követő egy éven belül kell új hallgatói jogviszonyt létesíteni. Tehát ha most gondoltátok meg magatokat, és a február 15-ig jelentkeztek egy másik képzésre, ahova szeptemberben be is iratkoztok, nem kell attól tartanotok, hogy fizetnetek kell.

Persze az államilag támogatott féléveitek száma annyival csökken, amennyit elhasználtatok eddig, erre mindenképp figyeljetek. Erről részletesen itt olvashattok.

Abban az esetben viszint fizetnetek kell, ha külföldi intézménybe mentek át diplomaszerzés előtt államilag finanszírozott szakról.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

(x)

Sprechen Sie Deutsch?

A budapesti Osztrák Intézet intenzív nyári német nyelvtanfolyamokat indít, amelyek az ÖSD német nyelvvizsgára is felkészítenek.  Tovább »

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Idén érettségizel?

Iratkozz fel ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI HÍRLEVELÜNKRE!

Iratkozz fel e-mail címeddel

vagy

Csatlakozz Facebookkal:

Szeretnék az eduline.hu-tól kereskedelmi célú tájékoztatókat kapni.

Már feliratkoztam »
Bezárás

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X