Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Megtalálták az eddig ismert legnagyobb prímszámot: 7000 oldal kéne ahhoz, hogy leírják

1

Megtalálta egy számítógép az eddig ismert legnagyobb prímszámot. Már októberben meglett, de egy akkori szerverhiba miatt még csak most vették észre.

Forrás: Shutterstock

A University of Central Missouri-n a 143-as szobában egy számítógép a kettes számot 74 207 281-szor szorozta önmagával, majd kivont belőle egyet.

hirdetés
hirdetés

Az eredményt ellenőrözve rájöttek, az így kapott szám nem osztható egyetlen pozitív egész számmal sem, kivéve eggyel és önmagával.

Az előző legnagyobb ismert prímszámhoz a kettőt 57 885 161-ra kellett emelni, és kivonni belőle egyet. Ez 17 millió számjegyből állt, a mostani prímszám ötmillióval több számjegyet tartalmaz.

A Great Internet Mersenne Prime Search 1996 óta keresi a neten a legnagyobb prímszámokat. George Woltman, az oldal alapítója a New York Times-nak beszélt prímszámok iránti szenvedélyéről.

Nekik küldte el az említett egyetem professzora a gép által talált prímszámot. Ez már a 15. prímrekorder, amit Woltman oldala közöl.

A lap szerint egyébként ha leírnánk a most talált prímet számjegyekkel, az kinyomtatva 6-7000 oldalt tenne ki.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

János Szabó

Nem úgy kéne mondani hogy sikerült kiszámolni az eddigi legnagyobb prímszámot? Most volt, adódott rá kapacitás. Szerintem létez(het)nek ennél nagyobbak is, csak még nem tudják leírni, kiszámolni !

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X